Let motornim zmajem


Letjeli smo motornim zmajem i želimo vam pokazati kako to izgleda.

Željni ste adrenalina? Bojite li se visina a ipak želite letjeti? Voljeli bi letjeti a nemate novaca za avion? Ili samo želite vidjeti kako vaše mjesto izgleda iz zraka? Ukoliko je vaš odgovor potvrdan na neko od ovih pitanja, motorni zmaj prava je stvar za vas. Visina je taman da nije previše, punooo je jeftinije od aviona, a pogled je prekrasan.

Što je motorni zmaj?

Zmaj je ultralaka letjelica sa motorom koja doseže brzinu leta od 70 – 140 km/h. Zmajevi se koriste u raznim izviđanjima, npr. prometa na cestama, šuma, polja. U planinskim predjelima koriste ga u spasilačke svrhe zbog male buke i opasnosti od lavina. Koristi ih čak i vojska. Na zmaj se mogu montirati skije ili plovke, pa se može korisiti po snijegu ili za slijetanje na vodu. U slučaju kvara motora, zmaj nastavlja lebdjeti i na taj način može sigurno sletjeti. Zmajevi su vjerojatno najsigurnije letjelice. Nesreće se naravno događaju ali samo zbog neozbiljnosti i neznanja pilota.

Ukoliko želite postati pilot zmaja, to je puno jednostavnije nego postati pilot aviona. Većina aeroklubova nudi školovanje gdje ćete naučiti što vas čeka tamo gore, osnove aeronautike i meteorologije, te nakon par praktičnih sati letova postati pilot zmaja.

Naše zmajarenje!

Naš let dogodio se u Međimurju u zmajarskom klubu Rode iz Preloga. Letjelište kluba Rode nalazi se uz samu rijeku Dravu što je savršena pozicija, zbog prekrasnog pogleda iz zraka a nakon leta možete se opustiti uz šetnju ili roštilj na obalama rijeke Drave.

Kako izgleda let zmajem?

Kada vidite zmaj na tlu, ne djeluje uopće zastrašujuće, naprotiv kao neka igračka. Kada sjednete u njega i krenete prema pisti polako se javlja lagani strah jer mislite si: Pa kako će ta igračka letjeti? Nema kabine, nema stakla! Ali, već prilikom polijetanja adrenalin počinje nadjačavati taj strah i shvatite da je zmaj zapravo moćna ”igračka” i tada se jednostavno morate prepustiti uživanciji i prirodi ispod vas. Vjetar vam puše u lice i osjećate se kao ptica. Za vrijeme cijelog leta u kontaktu ste preko slušalica sa pilotom, koji će vam pokazati i ispričati što sve zmaj može.

Na kraju, definitivno preporučamo vožnju zmajem svima osim onima kod kojih postoji fobija od visina! Provjerite kako svijet izgleda očima ptica.