Putovati u novi grad ili posjetiti već jednom viđeni?


Kada se govori o putovanjima, uvijek pričamo o nekim novim avanturama ili gdje ćemo ići ovaj puta? Kuda idemo sljedeći godišnji? Avanturistički duh nas zove da otkrivamo nova mjesta. Što je s mjestima koja smo već obišli, treba li se vratiti i ponovno ih posjetiti?

 

Jeste li vi jedan od onih ili imate prijatelja koji svake godine ide na isto mjesto na more jer tamo ima vikendicu? Niti ne razmišlja gdje će za godišnji odmor. Završi s poslom i pravac na more sljedeća 3 tjedna. I kad vam to vaš prijatelj priča, vi ne možete vjerovati kako već godinama ide na isto mjesto, jer se vaš godišnji svodi, da čim ste posjetili jedno mjesto već planirate gdje ćete druge godine ići, iako to barem bio drugi grad na Jadranskoj obali.

To su možda dva ekstrema. No ipak većina nas sanja o tome da posjetim nova mjesta, da otkrijemo sve te gradove i džungle što postoje na ovome svijetu. Ipak kroz sva ta svoja putovanja ponekad posjetimo mjesto koje nas jednostavno očara, svojom ljepotom, ljubaznim stanovnicima, idealnom hranom i nekom lokalnom pivom. I kada pričamo drugima o svojim putovanjima uvijek s posebnim veseljem pričamo baš o tom putovanju, baš o tom gradu, baš o toj državi.

Taxi

I sada ostaje dilema, čeka nas putovnica koju bi željeli popuniti sa što više različitih štambilja iz različitih država, ali htjeli bi više otkriti to mjesto koje vam je od posebnog značaja, jer činjenica je da sigurno niste uspjeli u par dana obići i istražiti cijeli grad. Vjerojatno većinu turističkih atrakcija i pokoji skriveni gem. Možda ćemo se htjeti vratiti odmah u naš grad iz snova, a možda ga ipak ostavimo za kasnije, kada malo proputujemo svijetom, te nakon godina putovanja odlučimo da je vrijeme za povratak.

Osim toga postavlja se i pitanje, što ako odemo opet i naš grad koji smo toliko obožavali nas razočara. Što ako dođemo i bude samo još jedan grad u nizu, ništa posebno. Jer činjenica je da se naš doživljaj mijenja kako se i mi mijenjamo. Tako da ako smo bili u nekom gradu kada smo imali 20 godina i posjetimo taj kada imamo 30 godina. Naši interesi su se promijenili, naše viđenje života je drugačije, te postoji mogućnost da ćemo taj grad vidjeti u potpuno drugačijem svijetlu. Da li je bolje ne vratiti se i uvijek se s posebnim osjećajem sjećati ili otići i provjeriti da li je zaista to naš grad iz snova?

Osim toga prednost vraćanja na staro mjesto je to što možemo otići mirniji, jer se već koliko toliko snalazimo u gradu, znamo što nas možda otprilike očekuje, kakav je javni prijevoz. Dok odlazak na novo mjesto uvijek je puno nepoznanica i koliko god dobro isplaniramo putovanje, dogode se neke nepredvidive situacije.

Odluka ovisi o tome koji su nam trenutačno prioriteti, osvojiti svijet ili jednostavno uživati, iako to bilo na istom mjestu nekoliko puta, jer upravo tamo možete bezbrižno odmoriti i napuniti baterije za dalje.

M.M.