Putovanje u Mexico – spoj rajskih plaža i drevne civilizacije


I ove godine smo odlučili da jurimo za suncem i da “zimski” odmor provedemo u toplijim krajevima. Izabrali smo Mexico i Cubu, kombinaciju plaža, kulture, tradicije, drugih životnih filozofija, drevnih civilizacija, znamenitosti, plesa, revolucija, spojivog i nespojivog, nama tako bliskih a ujedno dalekih shvatanja. Nakon što su stigle vize bili smo spremni za avanturu koja je obilježila kraj naše godine. by Lejla Brčaninović Putovanje Snova

 

Isla Mujeres – mali otok sa rajskim plažama 

Letjeli smo iz Budimpešte do Cancuna u Mexicu, odakle smo trajektom stigli do otoka Isla Mujeres. Iako je otok u potpunosti posvećen turizmu, zadržao je svoju autentičnost pa tako možete pronaći mnoge male kantine u kojima jedu lokalci, a lagani ritam nam je prijao da se prva tri dana putovanja odmorimo i opustimo.

Isla-Mujeres-putovanje

Isla Mujeres ima savršene pješčane plaže, tirkizno more i mnoge plamice koje ukrašavaju ovaj rajski prizor. Prvi dan smo odlučili uživati upravo u tome. Smjestili smo se u bar “Sunset Grill” na plaži u kojem smo dobili ležajke i suncobrane za piće koje smo konzumirali tokom dana. Tu smo probali i prve, ujedno i najbolje “nachose”, prvu margaritu, te lokalno pivo.

Ovo je bio i dan za upoznavanje divne ekipe s kojom smo putovali i doživjeli još mnogo fenomenalnih trenutaka.

Isla-Mujeres-putovati

Sutradan smo se uputili na ronjenje sa dihalicom i proveli dan istražujući podmorni svijet Karipskog mora. Fantastičan doživljaj je posmatrati raznolikost boja i živosti ispod morske površine. Vrhunac izleta je bila morska kornjača koju smo vidjeli. A nakon toga su nam pripremili savršen ručak sa svježe ulovljenom ribom pripremljenom na roštilju.

riba-meksiko

plaze-Meksiko

Isla je idealno mjesto za odmaranje. U večernjim satima smo šetali kroz uličice razgledavajući suvenirnice, posmatrajući mnogobrojne grafite koji ukrašavaju šarene domove i restorane ili smo vrijeme provodili u baru u glavnoj ulici na spratu koji je svako veče imao svirku.

Na Isli nema ludih izlazaka, nema previše sadržaja ali je savršeno mjesto za kupanje, ronjenje i užavanje na plažama na kojima nema velikih gužvi kao u većim turističkim mjestima.

Isla-Mujeres-27final

IslaMujeres.jpg

 

Hrana na otoku Isla Mujeres 

Volim meksičku hranu i mnogo sam joj se radovala. Ali moram na početku spomenuti da meksička hrana na koju smo mi navikli ili koju mi pripremamo je drugačija i možda čak i bogatija različitim sastojcima nego u Mexicu. Nakon nekoliko obroka uslijedilo je razočarenje jer hrana tamo nije bila onakva kakvoj smo se nadali. Objašnjenje je jednostavno, prilagodili smo meksičku hranu našim ukusima i pripremamo sve sa začinima i sastojcima koji nam više prijaju. U Mexicu su glavni sastojci meso i kukuruz, skromno dodaju salatu i povrće, a sir uglavnom dodatno tražite da vam dodaju. Glavni začin im je korijander koji dominira u skoro svakom obroku i koji je nama bio previše intenzivan, tako da smo već nakon drugog dana uvijek molili da nam ne stavljaju taj začin.

16

No cilantro” smo izgovarali u svakom restoranu i prije nego što smo naručivali

Uz sve služe ljute, jako ljute i super jako ljute umake, ali su prilično obzirni prema turistima pa uvijek upozore unaprijed šta bi moglo biti nepodnišljivo za naša nepca.

b4.jpg

Iako smo posle skoro svakog obroka bili malo razočarani pojedenim tacosima, nachosima, buritosima i drugim meksičkim specijalitetima, svaki dan smo im davali novu šansu i nadali se da samo nismo pronašli dobro mjesto. Ali zato je riba uvijek bila pun pogodoak.

Imajte na umu da su restorani u glavnoj ulici skuplji od kantina ili malih restorančića koje ćete pronaći u sporednim uličicama.

Mali šareni restorančić koji preporučujem za doručak zove se “La Cazuela M&J

10

Najbolju, a ujedno najpovoljniju, meksičku hranu jeli smo na tržnici gdje se nalaze 3 restorančića jedan do drugog. Neka vas ne uplaše plastične stolice i ambijent, sve je stvarno vrlo ukusno i svježe. A tamo jedu i lokalci tako da mora biti dobro. Ovo je odlično mjesto za ručak jer zatvaraju nekad u popodnevnim satima.

DSCN4190

Ako budete za svježe morske specijalitete uputite se prema luci i potražite posljednji restoran u tom nizu. I tu će vas dočekati plave i crvene plastične stolice, improvizovana kuhinja ali je hrana vrlo ukusna. Ribari tu istovaraju ulovljenu ribu, čiste je, a u ovom porodičnom restoranu je pripremaju.

Nakon što nam je tri dana pijesak milovao stopala, nakon što smo istražili sve barove na plaži i probali sve koktele sa tekilom, baterije su bile napunjene i vrijeme je bilo za narednu destinaciju u Mexicu –> Playa del Carmen.

11

12

Playa del Carmen – grad zabave i provoda

Playa del Carmen je turističko mjesto u kojem je sve posvećeno tome da se turisti osjećaju dobro. 5th Avenue, glavna ulica duga nekoliko kilometara, je pješačka zona u kojoj u svako doba dana veliki broj turista istražuje restorane, barove i suvenirnice. Za obrok u jednom od ovih restorana računajte da ćete potrošiti od 15 do 50 eura, ali možete da birate i neke druge kuhinje ako ste se zasitili meksičke.

Playa-del-Carmen

I ovdje vrijedi pravilo istražujte sporedne ulice i tamo ćete naći lokalne meksičke kantine sa tri puta povoljnijim cijenama i autentičnijim ambijentom.

Dužinom cijelog grada prostire se pješčana plaža. Ali nakon boravka na rajskom otoku, u Playa del Carmen nam je bilo previše ljudi pa smo istraživali plaže u blizini kao što je “Playa Paraiso” i “Akumal”. Ali zato je Playa del Carmen odlična destinacija za provod i večernja druženja. Tamo smo doživjeli i jedan od najboljih izlazaka do sada i to u klubu “Coco Bongo” Ulaz u klub je po osobi oko 60 dolara, ali je piće tokom cijele noći besplatno (šank je otvoren od 23 do 3 h). Atmosfera u klubu bila je fantastična. Plesači i glumci koji su izvodili hitove najpoznatijih pjevača zabavljali su nas tokom cijele večeri. Tako smo gledali nastupe Madonne, Lady Gage, Michael Jacksona, do borbe superheroja Spidermana i Batmana. Odlično koncipiran show koji nam je u svakom trenutku držao pažnju i priredio nam nezaboravan izlazak do ranih jutarnjih sati. Ako budete tamo, ne propuštajte ovaj doživljaj.

U 12. ulici nalazi se još mnogo klubova i barova u kojima možete da se zabavite ako vam bude do noćnih provoda.

Putovanje-Playa-del-Carmen

Preporučujem restoran Fonda Regina ( Avenida 38 Norte), mjesto sa pristojnim cijenama, odličnom hranom, vrlo ljubaznim osobljem i zanimljivim ambijentom.

Ako poželite evropske ukuse onda posjetite ulicu “Calle 4 Norte” u kojoj se nalaze italijanski restoran, njemačka pivnica, pa čak i balkanski restoran “El Balkanero” sa našim specijalitetima.

Hrana-Playa-del-Carmen-Meksiko

Chichen Itza – sveti grad Maya 

Playa del Carmen nije samo odlično mjesto za provod i plaže nego je i vrlo blizu svetog grada Maya “Chichen Itza”. Ovo svjetsko čudo je ujedno i najpoznatija ostavština Maya i posebno je poznato po piramidi koja svjedoči o nevjerovatnim znanjima ovog naroda. Svaka strana piramide ima 91 stepenicu i uz završnu platformu čini ukupno 365, što simbolizira dane u godini. Znali su mnogo i o akustici, što potvrđuje i činjenica da kad pljesnete dlanovima na dnu piramide, sa vrha vam odzvanja melodija ptičijeg pjevanja.

piramide-u-Mekisku

Očuvani su i ostaci Hrama ratnika, kao i igralište.

1

Ako planirate kupovati suvenire, onda to uradite u krugu ovog grada jer ćete uz cjenkanje imati priliku da kupite lijepe ručne radove, figurice, maske i mnogo drugih sitnica po odličnim cijenama.

grad-Maya-Meksiko

Očarani Mayama nastavili smo dalje do jame Ik Kil. Duboko ispod zemljine površine, uokvireno prirodnim ljepotama, krije se jezero u kojem se moži i kupati. Voda je na prvu malo hladnija ali je doživljaj jedinstven. Nemojte propustiti da se okupate ovdje.

Za kraj dana svratili smo i do gradića Valladolid u kojem smo probali liker od kaktusa i nazdravili za predivan dan pun novih doživljaja i saznanja.

Yukatan-jama-Ik-Kil

Jama-Ik-Kil-Meksiko

Tulum i Coba – grad Maya u starim zidinama i piramida u džungli 

U ovom dijelu Mexica ima još nekoliko znamenitosti Maya koje treba posjetiti. Jedna od najljepših je sigurno grad Tulum koji se nalazi unutar starih zidina i na 13 metara visokim liticama uz more. Prizor gdje se litice, zelenilo, tirkizno more i  ruševine prepliću ostavlja bez daha.

13

Nakon Tuluma i kratkog predaha na plaži, posjetili smo grad Coba koji krije piramidu u džungli. Šetnja do piramide je odlična tako da nema potrebe da iznajmite neko od prevoznih sredstava koje nude. 4 km ipak nije tako daleko. Popeli smo se i na piramidu i uživali u pogledu na džunglu.

Tulum-Meksiko

Za kraj smo svratili i u jedno selo gdje žive potomci Maya, gdje su nas djeca okružila darujući nam cvijeće, skakavce napravljene od listova i druge rukotvorine kako bismo ih nagradili sa kojim novčićem.

5 11.jpg1

Playa Paraiso – Raj na zemlji 

Najljepša plaža blizu Playa del Carmen je “Playa Paraiso”. Iako je otprilike 40 minuta vožnje do tamo zaista se isplati. Do tamo stignete kolektivnim kombi prevozima koji redovnom voze na ovoj relaciji. Koštaju oko 40 pesosa u jednom smjeru po osobi. Oni vas voze sve do skretanja prema plaži gdje uzimate taksi (oko 15 do 20 pesosa po osobi) koji vas vozi do same plaže.

1a.jpg 131

Umjesto da se smjestite na ležajke na glavnoj plaži koje se plaćaju, prošetatjte nekoliko metara do bara “Rancho Villa” koji takođe ima ležajke na kojima možete da uživate ako planirate da pijuckate koktele. Mi smo uživali dva dana u ovom baru.

15

Hrana je isto odlčina, naročito riba na roštilju. Od 14 do 16 h je “happy hour” gdje nude dva koktela za cijenu jednog.

Ovdje se nalazi i prepoznatljiva palma koja krasi većinu fotografija sa ove plaže. Samo pažljivo sa penjanjem i fotkanjem nakon “happy hour” da ne postane baš veselo

14

121

Akumal – plaža za ronjenje 

Plaža Akumal se nalazi na pola puta između Playa del Carmen i Tuluma. Mislim da je ovdje isto odlično ronjenje, naročito jer kažu da ima mnogo morskih kornjača. Ako ste to propustili na Isla Mujeres, ili niste bili tamo, onda je Akumal dobra opcija. Plaža nije tako lijepa kao Playa Paraiso ali opet mnogo bolja i mirnija nego plaže u Playa del Carmen.

111

Iskustva sa agencijom Jungle Tribe 

Ovo nam je bilo prvo putovanje preko agencije i stvarno smo bili vrlo zadovoljni sa agencijom Jungle Tribe. Organizacija je bila super. Oni su preuzeli na sebe avio karte, sve transfere i smještaje. Dijana, djevojka koja nas je vodila u Mexicu, bila je super i pomagala nam sa informacijama i uputama. Smještaji su bili stvarno ok, čisti i mnogo bolji nego što smo očekivali. Grupa nam je bila odlična tako da smo imali super ekipu i za druženja i za provode, a sa nekima se nastavlja druženje i nakon povratka :)

Agencija je ispunila naša očekivanja. Bilo je dosta komotnije i opušteniji za nas jer su se brinuli o svim logističkim stvarima, a mi smo samo uživali i odmarali što nam je i stvarno trebalo. Iako samostalna organizacija putovanja ima svoju draž i svoje prednosti mislim da je putovanje sa ovim tipom agencije isto super pogotovo ako imate sreću sa grupom kao mi.

Putovanje u Mexico je bila odličan spoj odmora i uživanja na plaži, super provoda i posjeta znamenitostima. Ispunjeni novim utiscima i pozitivnom energijom, sa napunjenim baterijama napustili smo Mexico i uputili se prema Cubi na još jednu avanturu.