Malta – biser Sredozemlja


Tomislav nas vodi na put kroz Maltu. Osim njegovih doživljaja ove prekrasne zemlje u ovom putopisu možete saznati i sve detalje kako jeftino organizirati jedno ovakvo putovanje.

 

Organizacija

Ryanair nudi jeftine povratne karte iz Venecije Treviso za Maltu. Za datume koji mene zanimaju je cijena 41.85 eura. Ukratko, evo varijante kako proći još jeftinije od toga.

Naime, posrednicke online agencije tipa jetcost.es, jetcost.it, rumbo itd. prodaju te iste avionske karte sa dodatnim popustima ako plaćate sa određenim karticma tipa American, Diners, Mastercard, pa smo umjesto 41.85 eura avionsku kartu platili 32.35 eura po osobi. Naravno to je regularna karta u koju je uračunata prtljaga do 10 kg težine i 55x40x20 cm dimenzija. Check-in smo obavili putem aplikacije, tako da nas doslovno nitko nije provjeravao po pitanju toga kada smo ulazili u avion (kofer mi je bio težak 11kg 🙂 ). Možete imati i dodatnu torbicu ili ruksak dimenzija 35x20x20 cm, nebitno je li to mala torbica ili mali ruksak.

Trebalo je nekako doći iz Zagreba u Veneciju. Prijevoz do aerodroma u Veneciji osigurao nam je Go Opti čija nas je povratna karta koštala oko 50 eura po osobi. Iako ima par drugih opcija, mislim da je ovo najmanje komplicirana. U druge opcije ulaze osobni prijevoz (ispred aerodroma ima veliki parking na kojem se može parkirati auto, ali cijenu parkinga po danu sam zaboravio). Koliko se sjećam, rekao bih da nije baš isplativo. Uračunajte još gorivo u trošak, vinjetu kroz Sloveniju i ispadne poprilično skupo. Ostaje vam još kombinacija autobusa i vlaka, ali i to bi Vas ispalo otprilike kao i Go Opti, a morali biste presjedati i tko zna kako putovati i koliko čekati kod presjedanja. Moj savjet je definitivno Go Opti. Sjedneš se i voziš kao muha bez glave. Doslovno od tog trenutka odmor počinje 🙂

Što se tiče smještaja kao i obično pouzdam se u Booking.com. Do sada me nikada nije iznevjerio, pa je tako bilo i ovog puta na Malti. Moram priznati da smo se počastili sa smještajem. Ni manje ni više hotel 4* u Sliemi, s doručkom i pogledom na more i na glavni grad Valettu. Pet noćenja ravno 100 eura po osobi. Mogli smo puno jeftinije proći da smo kao i inače išli u neki prosječni hostel. Tada bi nas tih pet noćenja ispalo od 300 do 350 kn.
Od ostalih troškova ostaje još osobni trošak koji ćete potrošiti na putovanju. Detaljnije o cijenama na Malti moći ćete pročitati u nastavku. Bitno je da shvatite da se stvarno može za malo novaca, bolje reći uz pristupačnije cijene mladima, putovati po Europi i šire.

Par činjenica koje je dobro i lijepo znati o Malti:

  • Republiku Maltu čine nekoliko otoka i otočića, od čega su samo tri naseljena – Gozo, Comino i Malta
  • Malta je izrazito katolička zemlja, s jednim od najvećih postotaka (98%) udjela rimokatolika u stanovništvu na svijetu. Kršćanstvo je na Maltu donio apostol Sveti Pavao, koji je na ovom otočju doživio brodolom.
  • S obzirom na to da je Britanija dugo vladala Maltom, sve do 21. rujna 1964., neki običaji koje je ustanovilo Ujedinjeno Kraljevstvo zadržali su se i danas. Tako se i dalje u Malti vozi lijevom Također, mogu se vidjeti i crvene telefonske govornice i dosta pubova. Ujedno uz malteški jezik, službeni jezik je i engleski. I ono najbitnije što su zadržali od Engleza su „engleske“ utičnice (ponesite adapter) 🙂 .
  • Površina Malte je 316 km². Da dobijete neku predodžbu o tome koliko je to mala država, recimo samo da je naš otok Brač površine 396 km². Sada uzmite u obzir da na Braču živi oko 15 000 ljudi, a na Malti skoro pola milijuna ljudi (460 000) tako da Malta spada u najgušće naseljenu zemlju u Europi (282 km2).
  • .. od ukupnih 460 000 stanovnika Malte oko 7% je Srba koji pretežno rade u restoranima, pubovima itd…
  • Malta je od 1. svibnja 2004. članica EU te ima valutu Euro.
  • Poznatiji gradovi su Sliema, Valletta i Julians.
  • Svaka zgrada ili kuća ima svoje ime.
  • Zakonski ne postoji razvod između muža i žene. Razlog za to je 98 % stanovništva koji su rimokatolici – uz Maltu, jedino na Filipinima još nema razvoda.
  • U cijeloj zemlji postoji 360 crkva što je praktički jedna crkva na 1000 stanovnika.
  • Malta je naseljena gotovo oduvijek! Ovdje postoje tragovi civilizacija koji datiraju još iz 6. stoljeća prije Krista.
  • U špilji Calypso, Homer je navodno napisao Odiseju. Iako špilja nije ništa posebno, vrijedi je posjetiti zbog prirode oko nje.
  • Mnogi hollywoodski hitovi snimani su upravo ovdje, primjerice Gladijator, Troja, Kapetan Phillips, …
  • Valetta je na listi UNESCO-ve svjetske baštine još od 1980. godine

Prvi dan

Napokon smo sletjeli na Maltu. Prošlo je gotovo 14 h od kako smo napustili Zagreb, ali nismo nimalo umorni, već pozitivno nabrijani na ugodnih 20-tak °C. Čekamo bus za hotel koji nikako ne dolazi. Nakon jednog sata čekanja, pomalo nestrpljivo smo dočekali bus koji nas je odveo u Sliemu – turističko naselje nasuprot Valette. Iako su busevi jeftini (cijena karte je 1,5 euro te se možete voziti sljedećih 4 h), već smo prvom vožnjom shvatili da na malteške buseve ne možemo računati. Maltežani voze kako žele i gdje žele, pritom treba istaknuti i velike prometne gužve. Na busu postoje samo prednja vrata, pa ako ste otraga svi iz busa moraju izaći ili nekako morate izvesti čudo kako biste izašli. Vozač ne staje na svakoj stanici tako da morate gledati i derati se „STOP, STOP“ i onda izlazite nasred ceste ili kao mi – usred rotora. Sve u svemu jedno smiješno i zanimljivo iskustvo.

Kako se već bližila večer, a mi smo tek stigli u hotel, odlučili smo za prvu večer pronjuškati okolicu Slieme, pa smo tako završili u St. Julian’s-u. St. Julian’s je jedna od 68 općina u državi te je najpoznatije turističko središte na otoku za mlade jer se tamo nalazi Paceville, a to je pak mjesto gdje smo se i mi zaputili, točnije kvart na Malti s puno noćnih klubova, barova, pubova i slično. I tako nakon par malteških piva „Cisk“ i „Skol“ odlučili smo se uputiti u malteški noćni život. Što se tiče cijena po pubovima, pint piva (to je otprilike 0,568 L) je oko 3,5 eura. Općenito, cijene su nešto skuplje u restoranima i pubovima nego kod nas.

Drugi dan

(Pokušaj haikua)

Sunce nas grije,

uz lagan povjetarac,

Trijeznimo se.

Lagano mamurni trijeznimo se na doručku u hotelu te radimo plan za naredne dane i spremamo koji sendvič u torbu jer nikad ne znaš kada će zakruliti u trbuhu. Odlučili smo krenuti pješke iz Slieme za Valettu gdje se danas održava proslava Sv. Pavla, apostola koji je donio kršćanstvo na Maltu nakon brodoloma kojeg je doživio usred Sredozemlja. Ugodna šetnjica nam godi da se riješimo mamurluka. Hodamo punih 7 km uz obalu na ugodnih 20°C. S lijeve strane su nam more i barkice, a s desne palme koje bacaju hlad od sunca. Cijelim putem nižu se klupice i možete odmoriti noge kad god poželite ili kao mi u miru pojesti sendvič od doručka. Ma ne može bolje. Cijelo popodne proveli smo u Valleti, taman je toliko vremena potrebno da vidite sve znamenitosti. Popis nekih od poznatijih koje su danas na listi UNESCO-ve svjetske baštine:

  • Konkatedrala Svetog Ivana, u kojoj se nalaze najveća djela Caravaggia, izgrađena je 1572. godine kao samostanska crkva Ivanovaca, malteških vitezova.
  • Palača Auberge de Castille et Leon bivša je rezidencija malteških vitezova koji su dolazili iz Kastilje, Leona i Portugala, a danas je zgrada predsjednika vlade. Izvorno ju je izgradio malteški arhitekt Girolamo Cassar 1574. godine, a opsežno je obnovljena i modernizirana 1741. godine (Andrea Belli).
  • Utvrde koja su vitezovi sazidali da bi zaštitili grad od napada sastoje se od brojnih bastiona, polubastiona, revelina i zidina koji dosežu i do 100 metara visine.
  • Palača Velikog majstora iz 1571.- 1574. godine danas sjedište Malteškog parlamenta i ured predsjednika Malte. Izvorno je izgrađena oko dva velika dvorišta kojima dominira skulptura Neptuna. Ima dva ulaza s prednje strane i jedan s Kraljičinog trga (Piazza Regina), zapadno od Nacionalne knjižnice. Njen arsenal u stražnjem dijelu posjeduje jednu od najboljih kolekcija srednjovjekovnog oružja u Europi.
  • Nacionalni muzej umjetnosti je rokoko palača iz 1570-ih i bivše je sjedište zapovjednika britanske sredozemne flote od 1789. god.
  • Kazalište Manoel (Teatru Manwel) je izgrađeno u samo deset mjeseci 1731. godine i jedno je od najstarijih operativnih kazališta u Europi.
  • Hospital Sacra Infermeria iz 1574. god. je bilo jedno od najcjenjenijih u renesansi.
  • Barrakka Gardens
  • Saint Publius crkva

Da Vas utješim, natrag do Sileme ne trebate pješačiti. Naime, iz Slieme za Valettu (i obrnuto) postoji trajekt koji vozi svakih 15 min i košta sitnih 1,5 eura. Mi smo to shvatili prekasno, ali dovoljno rano da se tako vratimo. Ušteđeno vrijeme smo iskoristili u jeftinom restorančiću u blizini hostela u kojem smo popili koju rundu pivice. 😉

 Treći dan

Danas idemo na izlet u Marsaxlokk. Marsaxlokk je tradicionalno ribarsko mjesto u jugoistočnoj regiji Malte. Ime sela dolazi od marsa (luka) i xlokk (lokalni naziv za jugoistok). Riječ je vezana i uz ime za suh vjetar s juga koji puše iz Sahare, udaljene samo 300-tinjak km. Najpoznatije ribarsko selo Malte prepuno je šarenih, usidrenih ribarskih brodića koje Maltežani zovu luzzu. Na sredini brodića ribari nacrtaju oko boga Osirisa jer vjeruju da je to bog koji čuva ribare na moru. Uglavnom, lijepo mjestašce u kojem su puno prihvatljivije cijene nego u Sliemi, a kako smo čuli da Maltežani vikendom dolaze baš ovdje pojesti dobru ribu, odlučili smo se počastiti škampima, lignjama i kojom čašicom vina. Informativno, porciju liganja platili smo 10 eura, kao i porciju škampa. Cijene su puno manje u usporedbi s cijenama u Sliemi, gotovo duplo manje.

 Četvrti dan

Nakon što smo vidjeli jug Malte, preostalo nam je još vidjeti sjeverni dio. Odlučili smo se za Hop-On, Hop-Off turu. Cijena po osobi je bila 20 eura, a mogli smo puno jeftinije proći da smo išli javnim gradskim prijevozom, no stvarno nam se nije dalo kombinirati vozne redove, presjedanja i slično. Na ovaj način nismo imali takvih briga. Sjedneš, dobiješ slušalice tako da putem možeš slušati gdje se što nalazi. Osim toga, možeš izaći gdje hoćeš i kad hoćeš.

Busevi voze svakih pola sata, a zadnji ide u 18 h i samo je na Vama da si napravite plan što želite vidjeti na sjeveru Malte. Mi smo se odlučili za posjet Moste, Mdine, Rabata, Golden Bay plaže (Għajn Tuffieħa Tower) te smo zadnji stop napravili u Bugibbi. U svakom slučaju sve nas je oduševilo osim Buggibe koji je klasični grad kao i Sliema – turističko mjesto s hotelima i restoranima dok su ostala mjesta više povijesna i kulturna obilježja Malte i stvarno se ima što za vidjeti u njima.

Par primjera koje ću izdvojiti ako posjećujete sjeverni dio:

  • U Mosti je glavna atrakcija Rotunda – velika crkva s trećom najvećom kupolom na svijetu.
  • Mdina je stari glavni grad Malte. Ujedno je i srednjovjekovni grad okružen zidinama, a nalazi se na brdu u središtu otoka. Ovaj stari utvrđeni grad graniči s mjestom Rabat, što na arapskom znači predgrađe. Stoji kako su Mdinu naselili i vjerojatno prvi put utvrdili Feničani oko 700 pr. Kr., dok povijest Rabata seže 2000 godina unazad kada je činio dio drevnog rimskog grada Melite. Sve u svemu u tom djelu sve pršti od kulture i povijesti.
  • Ako se želite okupati na Malti, a nemate u planu otok Gozo koji ima najbolju plažu na Malti, savjetujem da posjetite Golden Bay plažu. To je predivna pješčana plaža između velikih klisovitih stijena. Pogled sa stijena je fascinantan, a na vrhu stijene se nalazi Għajn Tuffieħa Tower – jedan od sedam tornjeva izgrađenih za obranu od iskrcavanja turskih vojnika i muslimanskih gusara, toranj je izgrađen 1637. godine.

Peti dan

Ovaj dan iskoristili smo za opuštanje u Sliemi uz cugu prije povratka u svakodnevicu. Te za izračun troška kojeg smo napravili na Malti. Uračunato sa prijevozom, smještajem i osobnim troškom cifra ispada oko 2500 kn. Još jedno putovanje na mom popisu unutar budžeta. 🙂 

Za više informacija možete poslati mail na tomislav_bartolic@hotmail.com. Rado ću Vam pomoći. Također možete pratiti zanimljive fotke i informacije sa mojih putovanja na instagram profilu tbartolic4.

Tomislav Bartolić