Korzika – otok ljepote, od sada dostupna direktnim letom iz Zagreba!


Jedna od najbolje čuvanih tajni Mediterana – Korzika, nekoć je bila poznata po imenu Kalliste, “najljepša”: prikladan nadimak otoku s prekrasnim plažama koje izgledaju kao da su na Karibima, a ne u srcu Mediterana, stjenovitim planinama i legendarnom divljom prirodom a posebno makijom i šumama kestena.

Dva stoljeća Francuske vladavine nisu umanjila snažan nacionalni ponos, što se može osjetiti u skoro svim dijelovima Korzike. Tehnički gledano ovo je francuski otok, ali udaljenost Korzike od talijanske Sardinije je svega 12 Km, tako da su obje, Francuska i Italija zamršeno utkane u korzikansku kulturu i povijest, što čini Korziku posebnom.

A view over Calvi from the Citadel walls

Ukoliko ste ikada planirali put na Korziku, vjerojatno je prijevoz do tamo uključivao trajekt ili let s jednim ili više presjedanja. Međutim, ove jeseni imate jedinstvenu priliku posjetiti ovaj poseban otok direktnim letom iz Zagreba za Bastiu: FlyMeAway Putnička agencija organizirala je direktan charter let u periodu produženog vikenda 1. studeni – 4. studeni (četvrtak – nedjelja) te sada možete provesti kratki jesenski odmor istražujući ovaj prekrasan i četvrti po veličini otok u Sredozemlju.

Zanimljivosti o Korzici

Vjerojatno već svi znaju da je na Korzici rođen francuski najveći vojskovođa Napoleon Bonaparte u glavnom gradu Ajaccio 1769. godine. Napoleon je rođen u bogatoj obitelji te je s devet godina poslan u vojnu školu na sjever Francuske. Godinu dana prije Napoleonovog rođenja Republika Genova prodala je Korziku Francuskoj (1768.g.), međutim i dan danas Korzika ima veću konstitutivnu slobodu od ostalih Francuskih regija, jedina od 18 regija Francuske ima političku autonomiju. Unatoč pritisku francuske administracije dio stanovnika Korzike i dalje govori corsu, korzikanski jezik koji sliči srednjovjekovnom toskanskom. Korzika trenutno ima oko 330 tisuća stanovnika dok njen glavni i najveći grad Ajaccio broji nešto više od 65 tisuća stanovnika.

Geografski Korzika je smještena između zapadne obale Italije i sjeverne obale Sardinije te je četvrti najveći otok u Sredozemnom moru (iza Cipra, Sardinije i Sicilije) a najveći ne vulkanskog porijekla. Na Korzici se nalazi preko 1.000 Km obale dok su trećina toga plaže te se jedna od najljepših plaža nalazi u gradu Calvi, na sjeverozapadu otoka. Otok je također bogat planinama. Više od 120 planinskih vrhova prelazi granicu od 2.000 metara nadmorske visine dok je najviši vrh Monte Cintu visok 2.710 metara, pa nije ni čudno da Korzika također nosi nadimak „Planina u moru“. Za sve ljubitelje planinarenja na Korzici se nalazi legendarna GR 20, jedna od najtežih i najljepših europskih treking staza.

Regionalni nacionalni park Korzike, proglašen 1972. godine, pokriva dvije trećine površine otoka dok pet prirodnih i morskih rezervata svjedoče o netaknutoj i zaštićenoj prirodi i nude zaštitu tisućama rijetkih životinjskih i biljnih vrsta. Zaljev Porto nalazi se u sklopu Regionalnog parka Korzika  te je 1983. godine upisan na UNESCO-v popis mjesta svjetske baštine  kao prirodan fenomen izvanredne ljepote posebice porfiritskih stijena poluotoka Scandola s krševitim raslinjem, bistrih voda s mnogo manjih uvala i nepristupačnih špilja u kojima obitava veliki broj raznolikih morskih živih vrsta.

Što posjetiti?

Bastia je autentičan tradicionalni korzikanski grad na sjeveru Korzike koji se uspio oduprijeti hordama turista te ostao izvorni grad s korzikanskom „dušom“. Ujedno je i najveća francuska luka po broju putnika te glavni grad talijanskog dijela otoka. Prošećite labirintom uskih uličica i stepenica koje povezuju staru luku, trg s tržnicom i glavni trg Saint Nicolas.

Smješten na krajnjem jugu Korzike nalazi se Bonifacio, jedan od najljepših gradova Korzike. Grad se nalazi na vrhu vapnenačkih stijena iznad Mediteranskog mora s jednom od najljepših drevnih tvrđava.

Prekrasno, umirujuće mjesto Calvi destinacija je iz snova za sve ljubitelje Korzike: more, planine i impozantna tvrđava – sve u jednom.

Cap Corse, često nazivan kao otok unutar otoka, nezaobilazno je mjesto tijekom posjeta Korzici. Poluotok Cap Corse najsjeverniji je dio Korzike te je u obliku kažiprsta koji kao da pokazuje na Francusku. Ovdje možete vidjeti prekrasna mjestašca u unutrašnjosti koja se nalaze na vrhovima brdašaca, slatka mala ribarska sela gdje se uvijek može kušati svježa riba, također ovaj poluotok prekriven je grmljem makije i stjenovitim brežuljcima s kojih se pruža pogled na Sredozemno more.

Calanques ili sredozemni fjordovi – prave su vizitke Korzike. I sam dolazak u naselje Porto na zapadu otoka, prava je avantura: povremeno će autobus morati voziti u rikverc po cesti s jednom trakom kako bi se mimoišao s automobilom iz suprotnog smjera. Ako pogledate u vis – vidjet ćete strme stijene, a stotinjak metara ispod vas pjenit će se Sredozemno more.

Korzikanska kuhinja

Tradicionalna korzikanska kuhinja temelji se na proizvodima lokalnog uzgoja u planinskim regijama otoka: svježe meso, sušeno meso i sir sa stočnih farmi (svinjetina, janjetina, teletina), također važnu ulogu u korzikanskoj gastronomiji imaju i kesten, med, vrtno povrće, voće s voćnjaka te razne divlje biljke sakupljene putem (menta, gorka metvica – „Nepita“, timijan i ostalo). Lov je također popularan te su prisutna razna jela od divljači (divlje svinje, jarebice, zečevi i ostalo). Obalna područja poznata su po ribarenju te se uz mnogo vrsta riba ovdje mogu kušati i ostali razni morski plodovi (morski ježinci, jastozi, školjke…) ili vina od grožđa uzgojenog na obližnjim brežuljcima te masline sa strmih maslinika.

Korzikanska kuhinja je jednostavna, velikodušna i ukusna te njome upravljaju godišnja doba tj. ponuda je sezonska.

Korzika je dom odličnim, nagrađivanim vinima ali također na otoku se proizvodi i odlično lokalno pivo – Pietra koje je spravljeno od brašna kestena. Za one koji žele nešto „jače“ tu je liker od mirte, odnosno od bobica mirte (Myrtus comunis). Ukoliko se želite osvježiti bezalkoholnim pićem onda možete probati piće Mouss’or što je zapravo soda s okusom jabuke i karamele. Zanimljivo na Korzici se proizvodi i Corsica-cola što je korzikanska verzija Coca-Cole.

Iskoristite jedinstvenu priliku i posjetite Korziku već ove jeseni direktnim letom iz Zagreba. Više o samom putovanju možete saznati na stranicama FlyMeAway Putničke agencije.