Kazna egipatskim trgovcima zbog uznemiravanja turista


U Egiptu novi zakon koji će kazniti trgovce koji previše “gnjave” turiste.

Na najpopularnijim arheološkim mjesta u Egiptu turisti će biti “spašeni” od gnjavaže trgovaca, nakon što je vlada zemlje odobrila novu kaznu od 10.000 egipatskih funti (460€) za one koji prekorače liniju. Novo pravilo, dio šireg zakona o zaštiti antikviteta, usmjerit će se na one u i oko turističkih mjesta ili muzeja poput piramida Gize, koji prodaju proizvode ili pružaju usluge na agresivan način.

Oscar Saleh, koji nudi vožnju devama u Gizi, rekao je da su kazne usmjerene na probleme koji uopće nisu postojali. “Idite posjetiti egipatski muzej, posjetite piramide – nitko vam neće smetati”, rekao je. Međutim, vlada misli drukčije. Britanski ministar vanjskih poslova upozorava posjetitelje na web stranice gdje bi mogli biti suočeni s “agresivnim poslovanjem”. Posjetitelji koji koriste unaprijed rezervirane vodiče ili organizirane obilaske piramida Gize vjerojatno će se suočiti s manje poteškoća”.

Područje oko piramide Gize, 2008. godine je obnovljeno te je postavljena sigurnosna ograda kako bi se spriječio pristup trgovcima koji nude vožnje devama. Mnogi ove “probleme” doživljavaju kao dio čari zemalja sjeverne Afrike i dio turizma, ali vlada je odlučila spriječiti takva negativna iskustva jer se bori za održavanje krhke turističke industrije u zemlji.