Kanarski otoci – 8 razloga zašto je Fuerteventura otok za idealan odmor


Iako je odmah poslije Tenerifea drugi otok po veličini u Kanarskom arhipelagu, za Fuerteventuru je kod nas čuo relativno mali broj ljudi. Jedan od razloga je taj što je izbjegao masovnom turizmu koji je zahvatio njegove poznatije susjede, pa i dalje ljubomorno skriva sve svoje ljepote.

 

Fotografije i tekst korištene uz dopuštenje Kohola surf kluba

Unutrašnjost otoka ima sličnoti sa obližnjim Marokom koji se nalazi samo 100km istočno, a krase ga savršene plaže, pješčane dine koje su nataložene vjetrom iz obližnje Sahare i velik broj starih ugaslih vulkana. U zadnjih nekoliko godina surferi su prepoznali kvalitetu valova na Fuerteventuri, a evo i 8 razloga zašto ćeš htjeti posjetiti otok osim zbog kvalitete surfanja i valova:

1. Ugodna klima kroz cijelu godinu
Kanarski otoci su najbliže mjesto Europi s cjelogodišnjom toplom klimom koja i u najhladnijem dijelu godine podsjeća na naše kasno proljeće. Prosječna temperatura zraka ovdje ne pada ispod 20 stupnjeva Celzijusa, a uz to Fuerteventura u prosjeku ima preko 300 sunčanih dana godišnje i vrlo malo padalina. Kada bi se klima Fuerteventure uspoređivala sa sličnim primjerom u svijetu, bila bi najbliža uvjetima na Floridi, sa kojom dijeli i istu geografsku širinu.

plaza-fuerteventura

2. Vrhunske pješčane plaže
Ako te zanimaju duge netaknute pješčane plaže, na pravom si mjestu. Na otoku se nalazi oko 150 pješčanih plaža, od onih sa svijetlim pijeskom u parku prirode u blizini Corraleja, preko zlatnih plaža u okolici El Cotilla, pa sve do plaža sa crnim pijeskom na zapadnom dijelu otoka. Ukratko, Fuerteventura ima najduže i najraznolikije pješčane plaže od svih Kanarskih otoka, pa ćeš ovdje uz kristalno čisti ocean tirkizne boje sigurno pronaći svoju idealnu plažu iz snova.

surfanje-na-fuerteventuri

3. Raj za vodene sportove
Kombinacija klime i dobrih uvjeta vjetra i valova, dovela je do toga da otok posjećuje velik broj onih koji se bave raznim vodenim sportovima i aktivnostima. Svi željni aktivnog odmora mogu se baviti surfanjem, windsurfanjem, kajtanjem, jedrenjem, ronjenjem, veslanjem u kajaku i sličnim vodenim sportovima. Razni vulkani i planinski lanci u centralnom dijelu otoka su pak idealno mjesto za bikere, trekkere i planinare.

izlet-po-fuerteventuri-kanjon

4. Niski troškovi života
Iako se na prvi pogled tako možda ne čini, svi osnovni troškovi boravka na otoku su jeftini u usporedbi sa onima u domaćim turističkim mjestima. Od smještaja, preko jeftine hrane u dućanima, prihvatljivih cijena u restoranima i barovima i benzina ispod jednog eura, cijene svaki put ponovo ugodno iznenade. Za tjedni odmor sa uključenim smještajem, letom i svim putnim troškovima, hranom i tjedan dana škole surfanja dovoljan je budžet od ukupno oko 600-700 Eura.

surferi-na-plazi

5. Blizina i dobra povezanost s kontinentom
Samo 3 do 4 sata leta od svih glavnih europskih gradova Fuerteventuru stavlja na vrh liste najbližih destinacija izvan kontinenta sa toplom klimom tijekom cijele godine. Iz Hrvatske je najbolje putovati direktnim letom iz Milana (Bergamo) čije cijene kreću već od 120€. Let traje oko 4 sata, a do aerodroma je najjednostavnije stići GoOpti low cost kombi prijevozom ili vlastitim autom koji se može ostaviti na aerodromskom parkingu za oko 30€ tjedno.

corralejo-karneval

6. Karnevali, festivali i koncerti
Na otoku se kroz godinu dešavaju razna događanja, a u Corraleju je najzanimljivije vrijeme karnevala u ožujku koji će se ove godine održati od 13.-22.3. sa temom arapskih noći. Lokalci se za karneval pripremaju kroz čitavu godinu, a vrhunac cijele priče i vjerojatno najluđa noć na otoku uz Novu godinu je finalna povorka karnevala. Osim karnevala, tu su glazbeni festivali, Kanarski surf film festival, kao i razne lokalne fieste koje su idealan način za uklopiti se u lokalni ugođaj uz dobru zabavu.

izlet-po-fuerteventuri

7. Prirodne i kulturne zanimljivosti otoka
Kada si već na otoku, vjerojatno ćeš ga htjeti obići i bolje upoznati. Ako se odlučiš na skitanje po Fuerti, nagrada stiže u obliku slikovitih ribarskih sela, svjetionika i vulkana. Možeš pronaći i najstarije naselje na Kanarima koje se duboko u planinama sakrilo od pogleda gusara, zabačene kanjone sa palmama i vidikovce koji ostavljaju bez daha.

hrana-fuerteventura

8. Ukusna hrana i dobar izbor restorana i barova
Izbor restorana, klubova i barova u Corraleju te sigurno neće razočarati. Što se hrane tiče, na meniju ćeš pronaći velik izbor lokalnih morskih specijaliteta koji se svakodnevno svježi love iz oceana. Tu su i razna međunarodna jela porijeklom iz Engleske, Azije, Južne Amerike i Azije u fusion restoranima kao što su npr. stakeovi, wrapovi i razni azijski specijaliteti. Od autentične lokalne hrane svakako probaj ukusne španjolske tapase, kanarski krumpir Papas Arrugadas sa crvenim i zelenim mojo umakom i svjetski poznati sir kanarskih koza. Nakon dobre večere preporučamo ti da noćni provod nastaviš uz kanarski rum s medom ili kakav dobar koktel u lokalnim barovima i klubovima.

 

Izvor: koholasurf.com