Home > Putovanja > Zanimljivosti > Kako NE dobiti vizu za Ameriku

Kako NE dobiti vizu za Ameriku

Svemoguća Amerika, zemlja u kojoj bi svi jednoga dana voljeli živjeti ili je barem posjetiti. Ona ista Amerika čiji su sinonimi uspjeh, rad, požrtvovnost i superirornost. I dok se jedni vide kako šeću ulicama New Yorka ili Los Angelesa na nekoliko dana, drugi zamišljaju kako žive američki san. Koji god razlog da imate od ova navedena, jedno je zajedničko, treba vam famozna američka viza. Ona ista viza o kojoj godinama slušamo ili čitamo kako ju je teško dobiti, odnosno kako su hrvatski državljani sretnici kojima će ista biti ukinuta. Anyway, realnost je drugačija, a ovo je moj pokušaj dobivanja iste…

Napokon, bilo je odlučeno da se 13.10 leti u Kaliforniju, točnije u Los Angeles. Bila je to, odnosno još uvijek je,  jedina savezna država (uz Havaje i NY) koju bih najradije posjetio. After all, it’s all about east and west in The States, right? 😉 I tako, zaradio neke novce, odlučio da idem u Ameriku, pronašao jako povoljne avio karte, pritom misleći kako će dobivanje vize, u mom slučaju biti piece of cake. Moram priznati nisam se previše bojao da vizu neću dobiti, pošto sam bio siguran, čitajući iskustva drugih ljudi, da je turističku vizu (tipa B2) vrlo lako dobiti ako si student. S tim uvjerenjem sam kupio povratnu kartu za Los Angeles iz Beča po nevjerojatnoj cijeni od 3100 kuna, što je na kraju ispao uzaludno potrošen novac. Da ni ne spominjem onih 1100 kuna koje morate platiti prilikom prijave. No najprije je trebalo izraditi novu putovnicu, te se posebno fotografirati za američku vizu, na što ćete potrošiti oko 400 kuna.

Vjerujem, da nam je svima poznato, kako najprije treba ispuniti online obrazac i pri tome uploadati fotografiju u digitalnom obliku. To je također priča za sebe. Iako sam ispočetka imao velikih problema prilikom uploadanja fotke na web (unatoč mom izričitom naglasku fotografu da je fotografija potrebna za američku vizu) nakon nekoliko minuta uređivanja, rezanja, toniranja , to je bila riješena stvar. Slijedila je još gora. Dakle, slijedila su vrlo detaljna pitanja, počevši od osnovnih podataka o sebi, o obrazovanju, prijašnjim putovanjima, o poznanstvima u SAD-u, pa sve do pitanja o planiranom tijeku putovanja i „sigurnosnih“ pitanja. Tako ćete morati odgovoriti na otprilike tridesetak pitanja kao što su: Jeste li ovisnik o alkoholu, drogi i sl? Jeste li kažnjavani, odnosno da li se vodi kakav kazneni postupak u koji ste uključeni? Imate li kakvih zdravstvenih problema? Podupirete li terorističke zajednice? Financirate li terorističke organizacije? Planirate li ići u SAD s namjerom da nekoga ubijete i sl… Naravno, najbolje bi bilo da na sve odgovorite sa NE, iako će vam reći da pozitivan odgovor na bilo koje od ovih navedenih pitanja ne znači nužno ne dobivanje vize. Pa eto, na vama je da probate.

Nakon što ste zakazali termin i donijeli sve moguće papire, dolazite u američku ambasadu na intervju. Ono što će vas dočekati jest  detaljan sigurnosni pregled, onaj na američki način. Nemojte niti dolaziti ranije od 15 minuta od zakazanog intervjua. Moj intervju bio je zakazan za 8:15, a ja sam stigao ranije, oko 7:40. Odmah po izlasku iz taksija do vas dolazi policajac. Znači još se nisam ni približio ambasadi. Pitam ga gdje trebam ići, uputio me da samo slijedim ogradu. Tamo ispred ograde dočeka vas kao neka mala kiosk kućica, no prije nego se uopće približite, pred vas dolazi policijski službenik/ca. Pitala me kada imam intervju, ja lijepo objasnio u 8:15, međutim poslala me u kafić i rekla da se vratim u 8. Ništa, vratio se ja u 8 i već je ispred ambasade bio red. Ljudi su čekali za prijašnji termin. Samo da napomenem da vani stojite čitavo vrijeme u redu, te vas policajac jednog po jednog proziva da se približite zgradi, pokažete putovnicu preko stakla te vas tek tada drugi policajac pušta u zgradu, odnosno prostoriju gdje vas detaljno pretraže. Zaboravite da ćete imati bilo što uz sebe osim dokumentacije koju ste ponijeli.  Mobitel i ostalu tehnologiju dobit ćete na izlasku, nakon intervjua. Također mobitel ćete morati isključiti još prije ulaska na pregled. Prije intervjua uzet ćete broj, te će djelatnici na šalteru uzet vaše otiske prstiju i pokupiti relevantnu dokumentaciju. S tim istim brojem ponovo čekate na razgovor s konzulom. Slijedi odlazak na intervju kod konzula koji će vas zapravo pitati dio onoga što ste ispunjavali online. Gdje idete? Koliko dugo? Tko plaća put? Što trenutno radite, odnosno koje vam je zanimanje? Mene su također pitali mnogo potpitanja, kao na primjer mogu li im dokazati koliko imam novaca, gdje sam zaradio taj novac, što sam radio, imam li nekretnine koje glase na moje ime, gdje mi rade roditelji, što rade. Odlučujuće pitanje bilo je kada imam sljedeće predavanje, no pošto sam apsolvent, te moram još samo napisati diplomski rad, odgovorio sam da predavanja više nemam. I to je kap koja je prelila čašu. Naravno, sve što kažete morate dokazati dokumentacijom. Pa tako ne možete reći da na računu imate 15 000 kuna, a da ne pokažete bankovni izvadak. Tako nisam mogao ni ja reći da imam još koji kolegij za odslušati, pošto im se morao predati indeks s kojim dokazujete da ste student. Nakon nekoliko minuta tišine i tipkanja po računalu, odgovor je glasio: „Trenutne niste kvalificirani za dobivanje vize s obzirom da ste na kraju studiranja. Trenutno  niste uspjeli pokazati da imate jake veze s Hrvatskom. Imamo jako stroge zakone, te si ovdje možete pročitati nešto detaljnije o tome.“ Dobit ćete bijeli papir s općenitim objašnjenjem zašto vam je viza odbijena (još ga uvijek čuvam za uspomenu). Evo tako je glasila moja presuda. Naravno, također vam napomenu da se na odluku konzula ne možete žaliti, ali da uvijek možete ponovno aplicirati za vizu kada se okolnosti budu promjenile. Dakle, iako sam imao novaca na računu, točnije 14 000 kuna, s time da su karte bile već kupljene i imao status studenta, viza nije bila odobrena.

Dakle, sve one priče o okinuću vize za hrvatske državljane s ciljem poboljšanja i unaprijeđenja kulturalne razmjene između dviju zemalja, ne drže vodu.  Iako sam, vjerujem, imao dovoljan dobar razlog za povratak (studij i povratnu kartu) to za njih nije bilo valjano. Stoga se nameće zaključak, ukoliko nemate stalan posao i dovoljno novaca na računu, nemojte ni aplicirati za američku vizu, pošto postoji velika vjerojatnost da istu nećete dobiti. Tko zna, možda je kod mene bio problem što sam imao previše novaca na računu za jednog studenta, pa su me smatrali potencijalnim useljenikom. I za kraj zapamtite još jednu stvar – nemojte kupovat avio karte unaprijed, jer vam to uopće ne igra nikakvu ulogu kod odobravanja vize. Valja napomenuti kako je svačiji slučaj zaseban, te se ne smijete oslanjati na ono što pročitate na internetu ili bilo drugdje. Sretno!

Napisao: Vedran Ovcar

Pročitajte članak – Kako “bezbolno” dobiti američku vizu?

Možda ti se svidi i ovo
3 nove linije za SAD iz Budimpešte
KALIFORNIJA – Povratne aviokarte iz Zagreba za Los Angeles već od 380€
San Francisco – Povratne aviokarte za 383€
Jesen u New Yorku – Povratne aviokarte za 309€

21 Responses

  1. Ja

    Procitao sam ovaj članak noć prije razgovora i od nervoze ne spavao pa samo da kažem svoje iskustvo u slučaju da se netko nađe u situaciji kao i ja.
    Isto sam apsolvent kao i autor ovog teksta, nemam posao osim privremenog raduckanja i jedva 3k kuna na računu. Vizu sam dobio nakon trominutnog razgovora koji se vrtio oko pozivnice za SAD.
    Moje olakotne okolnosti bile da sam pozvan prijateljici na diplomu, da je pozivnicu napisala i potpisala njena majka, da su mi roditelji vlasnici firme gdje radim povremeno. Pitali su me dal mi je poznanica cura, otkud je znam i što mi rade roditelji a svemu vjerovali na riječ tako da bi samo napomenuo da onaj dio da sve što kažete morate potkrijepiti dokumentima i nije istina. Ako im nešto dodatno treba tražiti će vas naknadno, a možda je i previše dokumenta znak da muljate nešto.

  2. Ivan

    Glupost. Bespotrebno se prepirete u komentarima.
    Ja sam dobio/la bez problema pa sam ja pametan/la ili ja sam imao/la problema pa su me prevarili.
    Jedina prava istina je da dok se ne prijaiviš i dobije vizu nisi siguran da ćeš ju dobit, ovo sve ostalo je rekla-kazala.

  3. Andreja

    Ista situacija! Ja, budala, još sam i po drugi put aplicirala. Za drugi put sam se baš pripremila i donijela čvrste dokaze da se namjeravam vratiti, i opet išta. Doduše, tad sam bila građanka BiH, pa sam s hrvatskom putovnicom u ambasadi u Sarajevu aplicirala. Al glavno je da su svi ostali dobili vize (žene čiji su muževi radili u Libiji, Iranu, Iraku i Afganistanu, a to sam čula pošto je razgovor za šalterom i sve se čuje!).
    Odustala sam od Amerike i posjete rodbini, tako da ni na pomisli mi više nije, pa čak i ako me ikad budu molili da im dođem (Trump i ostali političari – ahahahahah – ŠALA!! )!

  4. Tomislav

    Kao apsolvent sam dobio vizu na godinu dana, te cetiri godine kasnije (prosle 2016-e) kao nezaposlen na deset godina. Niti sam morao priloziti ikakvo stanje racuna i slicno.
    Naravno da se ne kupuje karta prije no sto se izvadi viza, ma koliko god ona bila jeftina u nekom trenutku, jer postoji opcija kao u ovom slucaju da ta ista karta postane najskuplja.
    Ukoliko ste citali sva objasnjenja u vezi apliciranja i samog dolaska u ambasadu, vidjeli ste da vise puta naglasavaju da se ne dolazi toliko prije, nego izricito 15 minuta prije. Nije do njih, nego do Vas.
    Preporucam drugima da preskoce Vas zakljucak kako “sve pada u vodu ukoliko ste u takvoj i takvoj situaciji i da je tesko dobiti vizu”, jer realno gotovo svi dobiju tu vizu iz koje se radi velika stvar.
    To sto je Vi niste dobili je samo do Vas, a ne pravilo koje ce vrijediti i za druge.

    1. Vedran

      Ja sam to i napisao, da je svaki slucaj drugaciji i da se ne oslanjaju na ono sto procitaju. Kartu sam kupovao na vlastiti rizik i to sam znao. Trece, mislio sam da je bolje doc prije, nego zakasnit s obzirom na jutarnji promet u Zagrebu. Ne bih bas rekao da ju dobiju svi s obzirom da ih 6% od prijavljenih ne dobije.

          1. Vedran

            Nikad se ne informiram putem neslužbenih izvora za takve stvari, osim kad čitam iskustva ljudi 😀

          2. Dominik

            S obzirom da si apsolvent trebo si se nauciti kriticki razmisljat do sada, pa bi trebo moc razluciti/istraziti sto je istina a sto ne na nesluzbenim stranicama. Inace ta ista nesluzbena stranica ti ima i forum.

        1. Dominik

          Eto malo i o mom iskustvu, prosli tjedan dobio vizu bez ijednog predanog papira. Doso u konzulat u Sudneyu i jedino kaj su me pitali bilo je kolko dugo sam u Australiji i kolko dugo radim u trenutnoj firmi. Naravno vjerujem da je razlika ako zivis i radis u Aus i Hr. No u mojoj putovnici nema Australske vize, jer je elektronska i nisu me trazili niti jedan dokument osim putovnice, cak niti na uvid, iako pise na njihovim stranicama da treba.
          Inace intervju sam dobio drugi dan od ispunjavanja 160-ke i vizu putovnica mi je dosla nakon cca 5 dana.

  5. Ja sam tri puta išao po vizu, dva puta preko iste firme. Svaki put sam dobio 3 mjeseca jedan ulazak, te vam ne ide u korist ako ste mlađi, financijski potkovani (u smislu novca, a ne nekretninama ili drugim pasivnim vrijednostima), dobro znate engleski i imate rizično zanimanje koje ne ovisi o lokaciji – npr. intelektualne usluge. Uzmimo u obzir da takvih i fali u SAD-u, a RH ima trend iseljavanja. Trump ima politiku protiv useljavanja, pa eto još jedan problem.

    1. Darko

      @Bruno,

      možeš li samo pojasniti zašto bi financijska potkovanost bila otegotna okolnost, to mi je prvo što čujem, jesi li siguran u to? Ja sam računao da je bolje prikazati što više…

      Pitam te zato što bih uskoro aplicirao za turističku vizu, a na štednim i tekućim računima imam nekih 20-25k eura, pa misliš li da bi to moglo biti nešto kritično? Vlasnik sam i jedne nekretnine i imam stalan posao…

      1. Bruno

        @Darko,

        Kod vas je dobra situacija. Važnije je imat nekretnine na vlastito ime, jer onda se može dokazati veza sa RH, te je to dobar razlog za povratak nazad u RH. A ako nemate nekretnina, a puno novca u rezervi, to je kritičnije jer se taj novac može iskoristiti za početak života u SAD-u.

        Najbolje je imat obitelj sa djecom, te stalni posao u popularnijim firmama unutar RH.

  6. Mara

    Prosle godine smo dečko i ja bez problema dobili vizu, na 10 godina. Prilozili smo posljednje tri platne liste, stanje računa(min. 100$ po danu ostanka) i meni su moji poslodavci napisali potvrdu da se vraćam kod njih odraditi sezonu, pošto nisam za stalno zaposlena. Zajedno smo išli na šalter i prvo pitanje je bilo šta smo nas dvoje. Šta smo radili? Šta smo završili? Kod koga idemo? Koliko ostajemo? Razgovor je na engleskom, ali mozete rec da zelite na hrvatskom. Mi smo mislili da nemamo šanse jer smo u vezi, bez stalnog posla i imovine, a na kraju smo bez problema dobili. Prijatelj je bio trazit vizu dva tjedna poslje nas, jer je bio uvjeren da ce on dobiti, a mi ne jer on ima kucu na sebe i stalan posao. On je dobio na 3 mj, sa napomenom da najvise 3 tjedna moze ostati u SAD-u. Tako da uopće nema pravila, valjda ovisi kakav im je dan. ?

  7. Meni su 2 puta odbili sliku, ali su na kraju prihvatili. Treba biti točno po njihovim mjerama. Vizu sam dobio , a imao sam samo 5000kn na računu i potvrdu da imam stalan posao.

  8. Davor

    Nije istina da se morate posebno slikat da bi predali zahtjev za americku vizu. Istina jest da Ameri imaju posebne zahtjeve sto se tice slike, ali sasvim je dovoljno da skenirate “normalnu” sliku koju koristite za izradu hrvatske osobne/putovnice i tu sliku onda cropate tako da odgovara americkim standardima (tako sam ja uradio i nisam imao nikakvih problema).

  9. ivan

    Nemoj misliti da ti pametujem nešto ali sam si sebi odbio vizu! Ako si rekao da nemaš više predavanja to je isto kao da nisi student! Ja sam 2015 došao samo sa indexom i putovnicom, zadržala mi dokumente i dala mail da dokažem financijsko stanje. Poslao im primanja roditelja i odobrili mi.

    1. Vedran

      Ivane, kako sam mogao reci da imam jos predavanja, kad je pred sobom imala otvoren indeks i samo rubrika “diplomski rad” nije bila popunjena?

Odgovori