Kako “bezbolno” dobiti američku vizu?


Na sam spomen američke vize neki se počnu preznojavati, slušaju o odbijanju itd.  Kako bih vam olakšali put u SAD, pripremili smo vodič kroz cjelokupan proces dobivanja vize.

U Hrvatskoj se odbija 4-5% zatraženih viza. Ono što se čeka je pad te brojke na 3% što će značiti ukidanje viza prema SAD-u, a do tada, pratite ove korake i vizu možete dobiti za manje od tjedan dana.

1. Fotografija – dimenzije 5x5cm.

Na web stranicama ambasade SAD-a postoji hrpa natuknica kakva fotografija je dobra, a kakva ne, ignorirajte sve! U foto studio samo napomenite da vam treba fotografija za američku vizu, oni su već upoznati s detaljima. Samo ih zamolite da vam fotografiju pošalju i u digitalnom obliku.

2. Online obrazac DS-160 – poveznica

Preporučujemo da prije neko pokrenete aplikaciju pročitate ove natuknice te pripremite podatke koje će vas tražiti, jer vjerujemo da ne pamtite baš sve te adrese, datume itd (npr. kada ste upisali i završili školu, adresa škole, poduzeća gdje radite, kada ste bili u vojsci, podaci o sadašnjim ili bivšem bračnom partneru, razvod – datumi…).
Aplikaciju ispunjavate na engleskom jeziku, bez dijakritičkih znakova!

  • NYCotvorite poveznicu i slijedite korake
  • odaberite lokaciju – Croatia, Zagreb
  • test photo – uploadajte fotografiju i testirajte je
  • start an application
    • odmah na početku pojavljuje vam se Application ID – zapišite ga negdje
    • odaberite jedno od sigurnosnih pitanja i odgovorite na njega (ako ćete se kasnije vraćati u aplikaciju ovo pitanje će vam biti postavljeno)
  • osobni podaci – prezime i ime, bez dijakritičkih znakova (kvačice, crtice…), zatim ime i prezime s dijakritičkim znakovima, datum i mjesto rođenja…
  • nacionalnost, National Identification Number = OIB, Social Security Number i Taxpayer Number = Does not apply
  • adresa, email, telefon
  • podaci o putovnici; Passport Book Number = Does not apply
  • podaci o putovanju:
    • vrsta vize – za turističku vizu birate B – temp. business pleasure visitor, i onda B2, ok je ako stavite i B1/B2
    • plan putovanja – datum dolaska, koliko planirate ostati (u danima, tjednima, mjesecima, godinama)
    • adresa boravišta u SAD – ako još ne znate gdje ćete biti smješteni možete rezervirati hotel koji ima besplatno otkazivanje pa staviti adresu hotela
    • tko plaća putovanje
  • tko putuje s vama, ime i prezime te u kakvoj ste vezi
  • nekoliko pitanja da li ste već bili u SAD-u, ovisno o odgovoru otvaraju se vam dodatna pitanja
  • kontakt u SAD-u, tu možete, pod Organization name, staviti onaj isti hotel koji ste stavili pod adresu boravišta, Relationship = Other, adresa hotela
  • podaci o obitelji – otac i majka, eventualne rodbinske veze u SAD-u
  • podaci o zaposlenju – gdje radite, adresa, telefon, mjesečna plaća u kunama, opis posla
  • prethodna zaposlenja
  • podaci o školovanju – srednja škola, fakultet – podaci o ustanovi, datumi početka i završetka školovanja
  • strani jezik koji govorite, prijašnja putovanja (nabrojati države), ako ste član neke organizacije, vojska…
  • slijedi nekoliko pitanja na koje preporučujemo da odgovorite sve s NE
  • provjera fotografije
  • provjerite da li su svi podaci točno upisani jer poslije više ne možete vršiti izmjene
  • predajte zahtjev
  • na email ćete dobiti potvrdu o ispunjenom obrascu koju morate nositi na razgovor
  • NAPOMENA: ovisno o odgovorima otvaraju se neka dodatna pitanja. Isto tako i ovisno o spolu, pa npr. žene neće dobiti pitanja o školovanju, prijašnjim putovanjima…

NYC   NYC

3. Sljedeći korak je platiti vizu i rezervirati termin na web stranici – poveznica

  • kada otvorite poveznicu birate Nonimmigrant Visa Applicant
  • birate državu gdje aplicirate za vizu i jezik
  • kreirajte račun – ispunite podatke kako bi kreirali račun
  • birate: Zakazati termin/platiti naknadu za obradu vize
  • birate: neuseljeničke vize –> posjetitelj (B) –> viza za posjetitelje koji dolaze iz razonode ili radi medicinske terapije (B2) –> prihvatite
  • birate konzulat
  • pročitajte informacije i kliknite Nastavi
  • ispunite podatke, posljednji podatak je Application ID iz početka točke 2
  • odaberite najbliži ured DHL-a za dostavu, kasnije ćemo objasniti još jedan način dostave
  • u ovom koraku možete dodati člana obitelji koji putuje s vama, iako nije problem ako napravite za svakog posebno, na razgovor možete zajedno, objasnit ćemo kod točke razgovor
  • plaćanje naknade – cijena je 160$, a ovisno o tečaju se mijenja cijena u kunama
    • Croatia – Cash = uplatite u banci i onda ovdje upišete broj potvrde o uplati
    • Croatia – Credit Card = plaćanje uz pomoć kartice direktno na ovoj stranici, primaju MasterCard i Visu
  • birate termin za razgovor – otvorit će vam se kalendar slobodnih termina, termini su svakih 15min i više ljudi može u jedan te isti termin

los angeles   Los Angeles

4. Prikupite dokumentaciju

  • putovnica (pazi na datum valjanosti putovnice)
  • fotografija
  • potvrda o ispunjenom obrascu DS-160 (stiže na email nakon ispunjavanja obrazaca)
  • potvrda o uplati naknade i zakazivanju termina
  • potvrda o zaposlenju (s podacima o radnom stažu, godišnjem odmoru)
  • potvrda o prosječnim plaćama, zadnja tri mjeseca (platne liste)
  • garantno pismo ako nekoga posjećujete u SAD-u
  • roditelji – rodni list djeteta koji ne putuje s vama
  • osobe u braku – vjenčani list
  • vlasnici nekretnine – dokaz o vlasništvu
  • privrednici – obrtnica, dokaz o godišnjim prihodima i plaćenom porezu
  • studenti/učenici – indeks/potvrda iz škole
  • mlađi od 18 godina – rodni list i potvrda ovjerena kod javnog bilježnika kojom oba roditelja odobravaju putovanje

NYC

5. Razgovor u ambasadi, evo kako to izgleda:

  • prvo prolazite kroz sigurnosnu provjeru, slično kao na aerodromu
  • ulazite u drugu zgradu i uzimate broj kao u banci
  • čekate na prvom šalteru (desno) – tu vam pregledavaju papire koje ste donijeli sa sobom i odvajaju one koje će proslijediti konzulu
  • čekate na drugom šalteru (lijevo) – tu slijedi razgovor s konzulom, pitati vas mogu, npr:
    • detalji o putovanju – kamo idete, kako dugo…
    • detalji o zaposlenju – što ste po zanimanju, što točno radite, kako dugo…
    • tko financira put
    • da li imate nekog u SAD-u
    • ako imate djecu, nekretnine, obrt.. – detalje o tome
  • razgovor sa konzulom se vodi na engleskom jeziku, ako pak vam je jezik problem možete ga zamoliti da priča na hrvatskom
  • razgovor je vrlo opušten, samo budite iskreni i nabacite veliki osmijeh
  • odmah će vam reći da li ste dobili ili ne vizu
  • NAPOMENA: ako ste dvoje i putujete zajedno, a posebno ste odabrali termine, možete na razgovor zajedno
    • uzmite broj jedan iza drugog i kada prvog od vas pozovu na drugom šalteru samo recite da prijatelj/muž/žena/cura/dečko putuju s vama, pa će vam konzul dopustiti da zajedno obavite razgovor
    • isto vrijedi ako niste uspjeli dobiti zajednički termin, pa jedan ima termin 15min prije ili poslije, možete postupiti isto

6. Čekate putovnicu s vizom

  • Viza će vam biti gotova kroz 2-3 dana i podići je možete u DHL uredu kojeg ste odabrali u točki 3.
  • Ako su vam DHL uredi daleko možete napraviti sljedeće:
    • kupite kuvertu, napišite gore vašu adresu i zalijepite poštanske marke u vrijednosti cca 10-15kn
    • točka 5., dok čekate na prvom šalteru, u čekaonici postoje žuti papiri, uzmite jedan i ispunite ga, taj papir je potvrda da želite da vam se putovnica dostavi poštom
    • kuvertu i taj papir predajete zajedno s dokumentacijom na prvom šalteru
    • u jednu kuvertu možete staviti više putovnica, samo to napišite na žutom papiru

USA viza

7. Kupi kartu

Možete kupiti kartu i prije apliciranja za vizu, onda ćete u dokumentaciju staviti i potvrdu o kupovini karte i to spomenuti u aplikaciji. Ali! Kupovina karte prije vize se ne preporučuje kako se slučajno ne bi našli u onih 4-5% s početka ovog članka.

8. Pakiraj stvari, SAD te čeka!