Jeftina turistička putovanja – Idemo u Makedoniju


Darko nam šalje svoje doživljaje i savjete s putovanja u Makedoniju

Napisao: Darko Kihalić, darko.zagreb@net.hr

Ima li toga uopće?

Normalno da ima, ali prvo logično pitanje koje nam se nameće je to, a što je to jeftino turističko putovanje, o koji novcima govorimo u tom kontekstu, nekima je i 500 kuna puno, nekima nije ni 5.000 kn puno. Odgovor nije jednostavan, naime putovanje može trajati od 1 dana pa nadalje a što uvelike utječe na cijenu, to nam je svima jasno. Ipak gledajući realno prvo i osnovno pravilo je da mi sami ocijenimo koliko smo voljni izdvojiti novaca za neko putovanje, uključujući sve troškove, drugo izabrati željenu destinaciju, i onda treće, što je vrlo važno, otkriti realnu cijenu za koju se može otići na tu destinaciju.

 Ovaj tekst vam želi pomoći u tome jer ovo je jedan prijedlog provjeren u stvarnosti, nije prodavanje „magle“, nije ponuda smještaja u šatorima i hostelima, i da ne zaboravim, ciljana skupina u ovoj priči je srednja generacija 40+ i nadalje do 80+, mladi imaju svoj „svijet“ Činjenica da ne možeš zadovoljiti sve, moraš biti opredijeljen, usmjeren na nekoga i imati ciljanu skupinu, globalizacija nije dobra nigdje pa ni ovdje. Normalno da nisu ostali isključeni, nema razloga, čak dapače, mnogi mladi ljudi preferiraju ovakav pristup jer nisu svi spremni spavati u hostelu, putovati autostopom itd.

PRIJEDLOG je: OHRID – REPUBLIKA MAKEDONIJA

DIO I -UVOD

Molim vas da se udobno smjestite, ne zaboravite uzeti naočale, putovanje počinje, spremni ste za njega, idemo.

Vjerujem da ste mnogo puta poželjeli otići na izlet, putovanje ili bilo kuda samo da se maknete od svakodnevnice, svojeg okruženja na nekoliko dana, tek tako da malo uživate, vidite nešto i pokušate vratiti izgubljenu energiju, uvjeravajući sami sebe da bi vam to moglo pomoći da se vratite u formu. Možda ste poželjeli putovanjem obilježiti neku godišnjicu, obljetnicu ili sretan događaj. Ali…, uvijek dođemo do tog famoznog pitanja, a koliko sve to košta, i tu sve lijepe misli i lijepe ideje polako se počnu topiti kao snijeg na proljetnom suncu, dolazi do otrežnjenja. Gledamo ponude za željenu destinaciju, sami sebi ne vjerujemo koliko je sve skupo, koliko smo izvan spoznaje o cijenama i na kraju se sve svede da odemo do vikendice ili svoje ili tuđe gdje ćemo uz društvo, dobar roštilj, gemišt ili pivu zaboraviti ideju o putovanju s izgovorom da će se vjerojatno situacija popraviti, naše plaće povećati, putovanja pojeftiniti i uopće steći bolji uvjeti za putovanje nego sada, jer sada je prioritet kupiti knjige djeci za školu, popraviti krov na garaži i slično. Vjerujte mi, to su samo izgovori, da si pomognete i da odagnate tu krivnju ili sumnju nesposobnosti da to ostvarite. Treba imati volju i svaka ideja je izvodljiva i ostvariva, normalno u realnim okvirima.

Ohrid – pogled s jezera

Da se razumijemo, ovaj tekst nije komercijalne naravi, ja nisam promotor za nikoga, nemam turističku firmu, nitko me nije platio, jer za ovo što budete dalje čitali nitko me i ne bi želio platiti jer bi mu doveo poslovanje u pitanje. Pitate se pa tko je taj skorojević sada, nikad čuo nikad vidio i sad on nama bude prodavao m… pod bubrege. Ne, ja nisam taj, ja sam običan građanin kao i vi, obiteljski čovjek, hrvatski donji srednji sloj kojem je ova država srozala sve kriterije dostojanstva, tako da danas po prihvaćenom mišljenju, ako imaš posao i što jesti trebaš biti zadovoljan, a o ostalim stvarima ne trebaš se opterećivati, nisu za tebe. Ja nisam od tih, imam dosta godina da mogu reći da sam svašta vidio, prošao, čuo i samo ću reći, ima, ima nas, i ima u nama pametnih ljudi, koji će uz malo kreativnosti i snalažljivosti ostvariti svoje ideje, želje, ciljeve, pa radilo se i o organizaciji turističkog putovanja.

Na koga je ovaj tekst usmjeren, na populaciju srednjih i starijih godina koji nisu spremni voziti se na željenu destinaciju deset i više sati, koji nisu spremni spavati u hostelima i „air bad and breakfast“ smještajima. Radi se o populaciji koja želi za nešto platiti, ali ne da te netko odere, želi biti smješten na kulturan način, u hotelu, pa kakav bio da bio i da želi se malo potruditi i sam to sve organizirati a ne platiti „masno“ turističkoj agenciji i onda da te oni tretiraju kao „kofer“ kojeg vozaju i šetaju od jedne do druge točke a ti trebaš slušati njihove fraze i diviti se viđenom, njihovom papagajskom ponavljanju priča o ljepotama i bogatstvu nekoga ili nečega, i njihovoj retoričkoj sposobnosti ponavljanja jednog te istog gradiva po stoti puta.

Sve ovo sam iskusio, prošao, zgadilo mi se. Ne putujem više tako, preskupo je, preglupo je i dosadno. Volim biti svoj čovjek u životu, pa tako i na putovanju. Ja to mogu, ja sam za to sposoban, vjerujte mi i vi ste isto tako sposobni ali niste imali od nikoga pravu informaciju ili vam nisu htjeli reći, jer bi govorili protiv svoje zarade. Kako vam netko može dati prijateljski savjet ako u vama gleda novce a ne osobu.

Prirodne ljepote

Vjerujem da ćete nakon čitanja ovoga teksta biti puno sigurniji u sebe da možete ostvariti svoje želje, konkretno svoje putovanje iz snova za razumnu cijenu, postići da uživate, vidite nešto, a još uvijek će vam ostati dovoljno novaca za one stvari koje trebate stvarno kupiti, popraviti ili platiti. Mislite da je to nemoguće i da je ovo tekst kao i mnogi drugi koji prodaje „maglu“ i nekome donosi koristi. Nije istina, pročitajte do kraja tekst, pa onda komentirajte, predložite, kritizirajte, tražite savjet, svima ću pomoći. Mail adresa na koju se možete javiti je na kraju teksta.

Za ovaj početak organiziranja jeftinog putovanja izabrao sam OHRID, prekrasan gradić na Ohridskom jezeru u Republici Makedoniji. Puno ste slušali, čitali, gledali sa zavišću ohridske bisere kupljene za poklon, djevojci, majci, supruzi, ljubavnici i maštali kako bi bilo lijepo da i vi jednoga dana kupite ohridske bisere i usrećite dragu osobu. Čuli ste puno priča o dobroj hrani, susretljivim i dragim Makedoncima, poželjeli ste biti tamo, ali uvijek su kamen spoticanja bile financije, to je skupo za mene, i točka, ideja je pala u vodu, ništa od toga.

Puno web sadržaja na temu Ohrida ima s razlogom, ima toga i na televiziji, pa u časopisima ali uvijek nekako samo ostane sve na ideji, maštanju i daleko od realizacije. Ohrid je fantastična destinacija, puno za vidjeti, doživjeti, osjetiti, a i Albanija je blizu.

Ohrid je stari grad na jugozapadu Makedonije, koji se spominje još u 3. stoljeću prije Krista. Povijesna mu se jezgra nalazi na osamljenoj vapnenačkoj hridi, visokoj 792 metra koja poput rta ulazi u Ohridsko jezero. Stari su Grci grad zvali Lihindos – Božanska svjetlost, a Slaveni su mu dali ime Ohrid, prema položaju grada na hridi (vo hrid). Danas grad sa okolnim selima ima već 55.000 stanovnika, obiluje vrijednim spomenicima iz antičkog i bizantskog razdoblja- do rimskog koloseuma.

Za Ohridsko jezero procjenjuje se da je nastalo prije četiri milijuna godina u tektonskim kretanjima zemljine kore. Nalazi se na 695 metara nadmorske visine i poznato je i kao «makedonsko slatkovodno more». U jedinstvenom ekosustavu Ohridskog jezera žive endemske i reliktne vrste života pa je proglašeno nacionalnim park i nalazi na obje UNESCO-ve liste – kao dio svjetske prirodne i kulturne baštine.

Neću više, sve to možete i sami naći.

Put do plaže Potpeš

Mene je kao putnika uvijek smetalo što sam mogao pročitati sve o željenoj destinaciji, povijest, poznatim osobama, običajima, građevinama itd., ali nigdje nije bilo onog osnovnog i prvog nama bitnog faktora, koliko sve to košta. Evo tu sam da vam sve objasnim i financijski prikažem da znadete o čemu pričamo, i vjerujem da ćete se vrlo lako odlučiti i reći, idemo i mi tamo, pa to je jeftino, idemo to isto tako sami organizirati, pa nismo mi toliko blesavi da to ne bi mogli, pa ne organiziramo putovanje na Himalaje ili Amazonsku prašumu. To je dobar način razmišljanja za početak, tako je vi to možete.

Meni je konkretno dosta tih agencija, koje samo nude, Prag, Budimpeštu, Beč, i ostale europske prijestolnice, znamenitosti i atrakcije u bližem okruženju, ali za puno novaca. Opijanje, raskalašeni noćni život nije za čitaoca ove priče. Znamo mi piti, ali da uživamo, znamo mi jesti, ali da ocijenimo što je dobro a što nije, znamo mi uživati ali da ne pretjerujemo, koristimo i mi Internet, Facebook, Instagram, ali u razumnim količinama, nismo „ovisnici“ o tome, treba prepoznati potrebu za nečim od „ovisnosti“ od toga. Znamo mi i trošiti, ali da to ima smisla i da to vrijedi. Ne kupujemo drvene rode i magarce, kupujemo buteljke dobrog vina, ohridske bisere u ovom slučaju, to smo mi. Zlatna generacija, mislim na godine, ne na novce.

Mi smo se odlučili, mislim vi, ja sam to sve prošao, pa vam mogu iz prve ruke, iskreno i istinito reći, prenijeti i opisati.

Znači mi smo srednjih i starijih godina, željni vidjeti Ohrid, sami ili s nekim u paru, djeca su nam odrasla, na njih više u ovoj priči ne računamo, čast izuzecima, i ona su dobrodošla, nije bitno. Ne želimo bezvezni smještaj, želimo hotel, želimo putovati na destinaciju avionom, da to sam i zaboravio naglasiti, idemo na put avionom, to je za našu generaciju prihvatljivo, a i to nije skupo, vjerujte mi za početak. Ne putujemo „low cost“, već normalnim avio prijevoznikom. Iskusio sam i taj oblik zamagljivanja stvarnosti i javnosti. Jedan od najvećih da ne navodim ime kompanije imao je za moju destinaciju, u ovom slučaju ne Ohrid, ponudu od 9 Eura, misliš super, pa to je besplatno, ali taj datum mi ne odgovara, moj datum je već 24 Eura, aha, pa i to je super, e sad dodaj prtljagu, pa ostale sitnice, sjedalo, boarding itd, dođe na isto, možda malo jeftinije, ali zanemarivo. Ne idemo s njima, čak mi se čini i prekomplicirano.

Ali što me najviše ….., ne mogu reći bezobrazno je, cijena avionske karte istaknute u turističkom aranžmanu, navedu jednu cijenu a ono sitnim slovima još barem tisuću kuna na ime taksi i aerodromskih pristojbi, e to je čista krađa, stvarno. Ali mi ćemo zato sami sebi kupiti kartu, mi smo dovoljno pametni, što da neko na nama zarađuje, možemo mi to i sami.

Stari Grad

DIO II -ORGANIZACIJA PUTOVANJA

Odluka je pala, idem ili idemo na OHRID. Putovanje nam traje 5 dana, od ponedjeljka do petka. Putujemo avionom, autobusom, smješteni smo u hotelu s 4 zvjezdice. Hmmm, kako divno zvuči već na početku, primamljivo, nestvarno, vrlo gospodski za nas obične smrtnike, čini se gotovo nemogućom misijom, skupo, ali evo ja ću vas uvjeriti da nije tako, moguće je.

Ja sam bio na ovakvoj ruti od 27.08. do 1.09. 2018, pa vam donosim najsvježije informacije.

Okvirno za vas, tražio sam ponudu za sličnu turu u turističkim agencijama, našao sam, bilo je samo jedan tjedan ranije, ali 4 dana, ne 5 dana kao u našem slučaju. Cijena je sa svim, i onim famoznim aerodromskim pristojbama iznosila 3.280,00 kn za jednu osobu. Puno, previše, preskupo, ja to ne mogu platiti, vjerujem ni vi koji čitate ovo niste voljni platiti ovu cijenu, ma bili bi kad bi imali, ali mi nemamo a hoćemo putovati, pa još kao bi željeli ići sa nekim to je duplo, zapravo tko voli nek izvoli.

Avionska karta na relaciji Zagreb – Skopje sa normalnom avio kompanijom, u ovom slučaju Croatia airlines ( za Croatiu vozi Air Nostrum), španjolska kompanija od koje je Croatia iznajmila zbog povećanog prometa u sezoni dva aviona i dvije posade, ništa nenormalno, dapače, uobičajeno , povratna, sa uključenim svim pristojbama iznosi cca 800,00 kn, (preciznije 814,00 kn) dozvoljena težina prtljage 23 kg, a ne one karte s popustom, gdje možete ponijeti sunčane naočale i torbu „pedericu“ od prtljage, ipak nismo mladež da možemo biti u istoj majici tri dana, unaprijed se ispričavam ako sam nekoga uvrijedio. Ako ne vjerujete u ovu cijenu provjerite sami, na web stranici SKY Scanner-a. Za početak idemo od Zagreba u Skopje avionom jer do Ohrida nemamo vezu iz Zagreba, ima Ohrid aerodrom, ali mi iz Zagreba nemamo za Ohrid liniju, da idemo u Ljubljanu pa na Ohrid nema smisla, ni financijski ni vremenski. Ovo plaćate karticom, pa ovisno o vrsti kartice i vašim financijskim mogućnostima možete platiti i u nekoliko rata.

Crni Drim

Avion polazi iz Zagrebačke zračne luke u 14.00 sati, znači normalno vrijeme već za početak. U Skopju smo u 15.15 sati, moguće je i prije, ja sam se vozio 1 sat. Ima kasno večernji avion i Croatia airilines ali gdje smo onda ako dođemo u Skopje u 23.30 sati, nismo mladi da spavamo na aerodromu, ili u hostelu za 10 Eura. Na aerodrom treba doći dva sata ranije kad počinje „check in“, ja sam išao Pleso prijevozom, to je onaj bus išaran kao Croatia airlines avion. Cijena karte u jednom smjeru 30,00 kn, prtljaga uračunana u cijenu. Može vas netko i dovesti, nije problem. Prođete sve procedure, sjednete si, čekate vrijeme ukrcaja, to je obično 30 minuta prije zadanog termina leta, znači 13.30 sati. Uđete u avion, nađete svoje mjesto, podijelite nekoliko smiješkova sa stjuardesom i let otpočinje. Sretno.

Samo za vašu informaciju, možete se voziti u Republiku Makedoniju i autobusom, ne baš do Ohrida, već do Struge, malog gradića nedaleko od Ohrida (14 km od Ohrida, taksista će vam uzeti za taj dodatni put 10 Eura, a gradski autobus 60 denara, a to je jedan Euro).

Naime autobusni prijevoznik „Hisar tours“ vozi na relaciji Zagreb- Beograd – Skopje – Kičevo – Struga. Polazi iz Zagreba u 18.00 sati a dolazi u Strugu drugi dan u 9.00 sati ujutro, a ta će vas ugoda koštati 667,00 kn, povratna karta, pa onda ako želite sjediti, spavati, „umirati“ itd, 15 sati, samo izvolite. Dovoljno smo stari da nam noge i zglobovi to ne mogu izdržati. Ipak je avion bolja opcija.

Za bolju orijentaciju, 1 Euro = 60 denara – 7,5 kn, da lakše računate sebi u glavi. Također, imajte na umu da su cijene u Makedoniji barem 50% i više jeftinije nego u Hrvatskoj, pa ćete se sa svojim skromnim budžetom smatrati bogatašom, ali taj osjećaj smo i željeli doživjeti, a ne da plaćamo u Europi od 3-6 eura za običnu kavu. Nismo toliko bogati.

Stigli smo u Skopje.

Nakon što smo podigli prtljagu i prošli carinu, dolazimo u predvorje aerodromske zgrade. Tu moramo promijeniti nešto eura u denare, nacionalnu valutu, ne puno, jer je tečaj loš, koriste mjenjačnice činjenicu da ne možeš platiti ništa u eurima ( osim taxi do grada, košta 20 eura, za nas previše), pa za 50 eura dobijete 2.700 denara od uobičajenih 3.000 do 3.060 denara u gradu. Zašto nam trebaj sad denari, trebamo se odvesti u Skopje, a taj prijevoz obavlja „MANORA Shuttle“ autobusni prijevoznik ( kao naš Pleso prijevoz). Autobus ima stajalište čim izađete iz zgrade aerodroma ne možete promašiti. Kartu možete kupiti kod vozača ili u zgradi aerodroma na njihovu šalteru za 180 denara, ( i tu je prtljaga uključena). Da ne zaboravim istom rutom se treba vratiti i na aerodrom, i ponovo treba platiti 180 denara.

Autobus kreće u 15.45 ( satnica je istaknuta na panou kraj bus stanice), pa je to idealno. Ukrcamo se u autobus. Obzirom da autobus stoji na tri stanice, mi izlazimo na drugoj, zamolite vozača da vas upozori, bude vas u sve uputio. Za nama je izašao iz autobusa, uzeo prtljagu i strpljivo pokazivao gdje je zebra da prijeđemo cestu na drugu stranu gdje je ulaz u autobusni kolodvor, gotovo da na s je odveo do tamo. Naime, ta druga stanica je kod željezničkog kolodvora i autobusnog kolodvora ( jedan je uz drugoga). S toga mjesta gdje izađete treba se samo s druge strane ceste i vratiti na aerodrom zadnjeg dana putovanja. Autobus stoji ispod nadvožnjaka, ispred apoteke naziva „Zegin“ trebate čekat autobus koji kreće u 12.15 a dolazi tu na stanicu oko 12.25 sati. To je idealno kako bi bili na vrijeme na aerodromu za povratak. Avion polazi za Zagreb u 15.55 sati pa je ovo idealno vrijeme.

 Zašto na autobusnom kolodvoru treba izaći, zato što ćemo se voziti od Skopja do Ohrida autobusom. Autobus polazi u 16.30 sati, pa je kratko vrijeme između prijevoza, ali ne marite ako promašite autobus u 16,30, ima u 17,30, 18,30 20,00. Prijevoznik je tvrtka „Galeb“ Ovaj luksuz košta 750 denara, povratna karta, a to je 12,50 Eura. Kartu kupite na autobusnoj stanici, bilo koji šalter, ja sam bio na šalteru broj 8, gdje su i informacije. Relacija duga 186 km, vozimo se 3 sata 30 minuta, dolazimo u Ohrid oko 20.00 sati. Istom kompanijom treba se vratiti 5. dan našeg putovanja. Autobus polazi u 7.30 ujutro, u hotelu dobijete „lunch paket“ jer ne stignete na doručak, ali nije strašno. U Skopje autobus dolazi oko 11 sati ovisno o gužvi na cesti.

Nije loše malo se voziti i autobusom, u ovom slučaju ovo je jedina opcija, uopće ne znam da li postoji vlak, taxi će vam uzeti 90-100 eura, ali mi za to nemamo novaca. Inače putovanje je vrlo zanimljivo i ugodno. Vidite drugu državu iz jedne druge dimenzije, vidite raznolikost makedonskog sela i albanskog sela, vidite razliku između Hrvatske i Makedonije. Uopće mi smo jedan nivo više u svemu, ali da ne podcjenjujem, sve to ima i prednosti i mana, nije baš sve crno bijelo. Autobus A1 kvalitete, najnovija „Setra“, nema prigovora, klima, full udobnost. Uz put stojimo na točki zvanoj „Straža“, to je negdje na pol puta, najviša točka, s jedne strane se uspinjete do nje a s druge se spuštate, nešto kao naše Gornje Jelenje. Ta okrijepa traje 15- tak minuta, sasvim dovoljno za nešto kupiti u nekoliko trgovina, ugostiteljskih objekata ili na benzinskoj stanici.

Dolazimo na Ohrid, uzimamo prtljagu, nezaobilazni taksisti nude prijevoz, ali što će nama prijevoz kad nam je hotel udaljen 300 metara od autobusne stanice. Hotel 4 zvjezdice. Hotel se zove „Hotel Village“, na booking com portalu ima ocjenu 9,2 što je vrlo, vrlo dobro, najviša ocjena je 10. Možete i sami provjeriti.

Zašto sam izabrao taj hotel, cijena, usluga, blizina autobusne stanice, do centra grada ima 10 minuta laganini hoda, nema brda, uspona, malo grbav pločnik ponegdje i to je sve ( osobno provjerio nekoliko puta). Čisto, blistavo, doručak, wi-fi za čistu desetku, na tv imate čak i HRT1 pa kao vam uzmanjka hrvatske politike možete se i ovdje nastaviti politički uzdizati, zlu ne trebalo. U sklopu hotela je i trgovački centar KAM, velika samoposluga koja radi do 20.00 sati, pa možete kupiti sok, voće, kruh, pivu ili druge namirnice za početak i okrjepu. Osoblje i više nego susretljivo, prijateljski raspoloženo, i šta drugo da očekujete, ako vas drže kao malo vode na dlanu, pa to smo i tražili, mi smo srednja generacija ili starija, zaslužujemo to, treba nam to, zbog morala, godina, manjka samopouzdanja u sebe i generalno gledajući sami sebi počnemo više vrijediti. Možda se varam, ali meni se tako činilo, kad odem u Europu, doček je hladan, nikakav, ja sam, broj, gost, i kao da kažu, evo opet nekog Hrvata, šta taj radi tu. Osjećam se bezvrijedno, stereotipno, iako znam engleski i sve „cake“ putovanja, hotela itd, nije to to.

Cijena hotela, za četiri noćenja treba izdvojiti 916,00 kn ili 123 Eura, pazite 4 noćenja u hotelu sa 4 zvjezdice, ja sam izdvojio 150 eura jer sam bio sa suprugom.

Ima hotela i skupljih, malo ih je jeftinijih, nisu ovako rangirani, nalaze se u centru grada, gužva, vreva do ranojutarnjih sati, a mi smo stariji, mi bi i spavali. Ima u Ohridu i puno vila, apartmana, svi nude nešto po idealnim cijenama ali nije baš sve onako kako izgleda na slikama ili u ponudi, nalaze se po obližnjim brdima, morate hodati uzbrdo, nizbrdo, negdje gledate baš u susjedovu maslinu, drugdje gledate u razrušenu kuću, trećem apartmanu škripe daske na podu, u četvrtom je upravo nestalo tople vode, susjedi gledaju u vaš krevet, i sve to nije vrijedno našeg truda da na tome uštedimo koji euro ili kunu ipak smo mi došli uživati. Ne mogu reći, Ima divnih vila, apartmana i smještaja svaka čast, ali hotel je hotel.

Moram vam reći i tu „kvaku 22“ kako vas i mene su „varali“ i rade u turističkim agencijama. Svaki aranžman košta recimo u ovom slučaju kako sam prije naveo 3.280,00 kn, znači vi spavate sami, ali ako ide sa vama i suputnik, i on plaća 3.280,00 kn, a ako si sami organizirate putovanje, razlika u cijeni jednokrevetne i dvokrevetne sobe je neznatna, kao i u ovom slučaju, za jednu osobu je cijena 123 eura a za dvije 150 eura, znači neznatna razlika, ali kod agencije platite punu cijenu a oni vas stave zajedno ili još gore ako hoćete biti sami u sobi traže nadoplatu, smiješno. Nije to prijevara u pravom smislu, ali tako izgleda.

Znači smjestili smo se u hotelu, možemo predahnuti i popiti u hotelu kavicu. Ova će vas ugoda koštati gotovo ništa. Espresso kava i kava s mlijekom koštaju zajedno u hotelu s 4 zvjezdice ravno 70 denara, a to je oko 8.5 kn, kod nas je to barem u hotelu toga ranga 30,00 kn, ili više, ili ako treba možete otići u grad na preliminarni razgled, nešto pojesti i popiti ili samo prošetati,  večernji i noćni život tek počinje.

I to bi bilo sve oko troškova putovanja.

Da ponovimo: avion 105 do 110 eura ovisno koliko prije putovanja kupujete kartu, autobus aerodrom Skopje (2x), 6 eura, autobus Skopje –Ohrid 12,5 eura, hotel 123 eura. Sve ukupno iznosi : 246,50 eura, ili recimo da zaokružimo 250 Eura, Preračunato u kune to bi bilo sveukupno : 1.877,75 kn. Najljepše je sada to usporediti s onom cijenom s početka ovoga teksta kada sam vam prezentirao cijenu za isto putovanje ali čak jedan dan kraće, što puno znači, a cijena je bila 3.280,00 kn. Razlika iznosi 1402,25 kn, gotovo 200 eura, eto koliko zarađuju na nama po svakom putovanju, i onda se žale da im ne ide dobro, žalosno.

 Ali, za njih nas nije briga, mi smo uspjeli, ovo što je razlika taman nam je dovoljno i previše za džeparac, trebamo biti ponosni na sebe. Bravo mi. Kako to sve platiti, nešto se može preko kartica na odgodu plaćanja, nešto u gotovini, svatko ima neki svoj „financijski plan“, jer ako nema plana nema ni putovanja, ali kako ostati kod kuće a slavite obljetnicu braka, medeni mjesec, rođendan na okruglu cifru i želite nešto što ćete pamtiti cijeli život. Što ostaje opcija druga, turska serija na tv, a to je nešto što stvarno nećete pamtiti cijeli život, vjerujem da sutra nemate pojma što je bilo sinoć u epizodi, tko koga, kada i gdje. To se ipak ne može pamtiti, to se treba što prije zaboraviti, pa onda što razmišljate. Idemo na put. Sretno.

To bi bilo sve vezano za organizaciju putovanja. Financijski gledano nije to malo novaca, ali kad gledamo razliku u odnosu na agenciju, i što sve dobijemo za 1.848,75 kn, ipak je super, normalno u okolnostima da se odlučimo za put. Ova razlika je gotovo cijena još jednog putnika da povedete sa sobom na put, zašto ne, barem ohridske bisere bisere nećete morati nositi kući, moći ćete ih odmah nekome pokloniti, staviti oko vrata ili narukvicu oko ruke ili naušnice objesiti na uho, i to ima svojih draži. Razmislite dobro, može koristiti.

Nadam se da sam vas zainteresirao za posjet Ohridu. Ako jesam možete nastaviti čitati treći dio ovoga teksta koji se tiče samog boravka. Ako nisam, barem će vam ovaj tekst ostati u sjećanju da je netko u detalje financijski opisao sve troškove, a nije počeo s nabrajanjem ljepota i svoje oduševljenje s posjetom nekoj od turističkih destinacija.

Ako vas nešto zanima a nije ovdje navedeno, slobodno mi se obratite, možete i komentarima, prijedlozima i normalno kritikama, na mail adresu:

Fotografije iz dijela ORGANIZACIJE PUTOVANJA možete zatražiti putem mail-a.

DIO III -OHRID – HEDONIZAM u tri dana, garantirano

Ovo je samo prijedlog jer svatko ima neki svoju viziju koju ne bih želio kvariti, ja sam sebi koncipirao tri dana na slijedeći način i ovo smatrajte samo kao okvir koji vi po svojoj volji i nahođenju možete mijenjati do mile volje. Zapravo ja ću navesti samo po meni najvažnije točke koje bi trebali posjetiti i obići ( navesti ću cijene ulaznica ako se plaćaju) i a vi sve mijenjajte do mile volje kako hoćete, ili pratite moj hodogram jer meni se činio vrlo efikasan i učinkovit, a ne pretjerano naporan, ipak smo na odmoru, na ne na takmičenju da u što kraćem roku obiđemo više znamenitosti ili atrakcija. Ovisi i vrijeme koje će te potrošiti na kojem mjestu, negdje više  drugdje manje već prema osobnom afinitetu, pa je to sve rastezljiv pojam. Poenta i je samostalnog turističkog putovanja pa možeš ići kud hoćeš i zadržati se koliko hoćeš, a ne da postaneš „ovca“ u stadu, ovaj puta grupi koju turistički vodič nesmiljeno tjera i tjera, dalje i dalje. Ne, hvala.

I dan

Glavne atrakcije koje bi trebali obići, posjetiti, neizostavno. Ipak da dobijete viziju o svemu ipak ću svaku atrakciju pomalo opisati, objasniti, iako bi se o svakoj moglo nadugačko i naširoko pisati ali ovdje samo u enkoliko glavnih crtica.

  1. Čaršija

Glavna ulica u starom dijelu grada, žila kucavica, što je Stradun Dubrovniku ili Kalelarga Zadru to je Čaršija Ohridu. Nastala od turske riječi „čaršija“ što označava trgovinski centar nekog grada, ovo je u pravom smislu riječi trgovinski centar, šetnica, dužine otprilike 500 metara načičkana je sa obje strane sa trgovinama svih vrsta od tekstila, suvenirnica, buregdžinica, ugostiteljskih objekata, nevjerojatne živosti od 00-24 sata , turistička atrakcija No.1, na jednoj strani završava na rivi a na drugoj na malom trgu koji produžava na Gradsku tržnicu.

  1. Ručna tiskara papira „Sveti Kliment Ohridski“

U Ohridu se nalazi Nacionalna radionica za ručnu izradu papira “Sv. Kliment Ohridski”, jedna od tek nekoliko radionica te vrste u svijetu, ( 7 ih ima ukupno, u Europi samo jedna uz ovu Makedonsku), u kojoj se proizvodi papir po tradicionalnom kineskom metodu iz drugog vijeka prije nove ere, metodu osinjeg gnijezda.

Riječ je je o prirodnom postupku, bez kemikalija, ljepenke i smole koji se koriste u industriji. Besplatan razgled. Vlasnik Ljupčo Panevski vrlo susretljiv, sve će pokazati.

  1. Jovan Kaneo

Crkvica Sv. Jovana nazvana po selu Kaneo u blizini izgrađena u XIV st. nema posebno značenja ali vrhunska destinacija za pogled na jezero,  ajoš ljepši zalasci sunca s platforme ispred crkve su neopisivi, još samo Zadarski zalazak sunca ovako očarava. Moguć ulaz u crkvicu, 100 denara ulaz, ali bilo je zaključano kad smo bili, vjerujte da sve što se može u njoj pogledati, vrlo je mala, nije vrijedno pogleda.

Do nje možete na dva načina, oba su fantastična, atraktivna:

I način: u gradskoj luci iznajmite mali čamac ( 300 denara) koji vas preveze u podnožje crkvice uz vožnju po jezeru uz obalu tako da vidite Ohrid i s jezera, vrlo lijepo.

II način, besplatan, isto vrhunski doživljaj, nakon gradskih uličica dolazite do hodanje po daskama, napravljenoj skeli uz planinu, uz nevjerojatne kafiće usječene u planinu i male plaže djeluju očaravajuće.

Najbolje probati uklopiti oba doživljaja.

  1. Plaošnik

Crkva Sv. Pantelejmona na lokalitetu Plaošnik, lokalno svi zovu Plaošnik, pa i mi, ili možete od Samuilove tvrđave spustiti se par minuta niz putić ili od crkvice Sv. Jovan Kaneo pješice uspeti se, kako vas volja, mi smo se penjali kroz prozračnu šumicu, 10 minuta, ali mi se čini lakšim od Samuilove tvrđave prilaz.

Plaošnik je mjesto religijskog i sakralnog blaga Makednoje i Ohrida, sa prekrasno obnovljenom crkvom iz IX stoljeća. Unutrašnjost obnovljena, jako lijepo uređeno, freske, vjerski sadržaji, suvenirnica, vanjski sadržaji uređeni, ubacite sitan novčić u bunar želja. Ulaz se od nedavno naplaćuje 200 denara. U okruženju se rade objekti namijenjeni vjerskoj izobrazbi mladih, sveučilište sa smještajem i sada je po meni osobno nagrdilo sam izgled Plaošnika, ali to je projekt Makedonske vlade i Grada Ohrida pa tko sam onda ja da sudim o tome.

  1. Sofija

Crkva Svete Sofije iz XI stoljeća predstavlja pravi primjer duha vremena i prolaznosti vladara, izvorno s jednom kupolom, i katedralna crkva Ohridske nadbiskupije, kasnije  u XIV stoljeću nadograđivana, a dolaskom Turaka pretvorena u džamiju. Unutar crkve nalazi se brojne freske različitih vremenskih razdoblja, obnovljenih freski, crkva koja je po sakralnoj važnosti, prevažna za povijest Ohrida i Makedonije, ali po turističkoj atraktivnosti ne baš, pa tko voli nek izvoli.

  1. Samuilova tvrđava

Tvrđava građena na prijelazu IX u X stoljeće, graditelj car Samuilo, ali više od tih povijesnih činjenica fascinira prekrasan pogled na cijeli Ohrid i jezero kao i na okolicu, očaravajuće, malo naporno penjanje po zidinama, ali se isplati, sigurno je, sve je u ogradama od „inox“ čelika. Ulaz 60 denara.

  1. Antički teatar

Nastao u 2. St. p.n.e. , pisalo se da postoji tu negdje ali se do 1935. Godine nije pronašao, onda je pronađen, šezdesetih godina prošlog stoljeća nastavljena iskapanja a konačno kompletno otkriven i uređen tek 2001. godine, danas se koristi kao otvorena pozornica za predstave, koncerte i slične namjene. Besplatan pregled.

  1. Gradska tržnica

Kao i u svakom gradu gradska tržnica, ne prevelika ali sa zanimljivom ponudom, ovdje se možete opskrbiti svim mogućim svjetski poznatim brendovima, normalno „lažnjacima“ od naočala, torbica, tenisica pa do Rolex satova, kupuje se masovno, stranci posebno. Ima tu i autohtonih proizvoda, čajeva, prepariranih koža od lisica i vukova do kućanskih potrepština.

  1. Kuća obitelji Robev (nacionalni muzej)

Šetajući kroz Ohrid imate osjećaj da koračate kroz stoljeća okruženi starom ohridskom narodnom arhitekturom, sačuvani tipičan izgled orijentalne gradske kuće iz 18. i 19. stoljeća. Njihove najčešće bijele fasade dominiraju u strmim i uskim uličicama. Prizemlje im je najuže, a gornje razine i katovi se šire, odnosno svaki idući je širi od prethodnog, pa dobije se dojam kao da su im strehe spojene. Gornji su dijelovi građeni od drveta i s puno prozora, a prizemni je dio od kamena. Dvorišta su im ispunjena raznobojnim cvijećem i zelenilom, a gornji čardaci imaju prekrasni pogled na jug prema jezeru. Za ribarske kuće karakteristično je i to da imaju dva ulaza, jedan prema ulici i drugi prema jezeru, gdje su čuvali svoje čamce i opremu za ribolov.

Takav primjer je i kuća obitelji Robev u staroj gradskoj jezgri, u kojoj kući je sada smješten Narodni muzej, etnografski muzej, sa artefaktima iz vremena kada se je kuća koristila. Danas je spomenik kulture i sastoji se od dva posebna stana na tri kata a predstavlja pravi primjer ohridske arhitekture izvana i etnografije iznutra.

  1. *Sv. Naum manastir (van Ohrida, opisano u II danu posjeta)

  1. *Zaljev kostiju (van Ohrida, opisano u II danu posjeta).

Ima toga još, ali ovo su glavne atrakcije, pa bi bilo šteta ne posjetiti ih. Koliko toga ima ali mi nemamo vremena za sve to. Recimo prije napada Turaka na Ohrid, u Ohridu je bilo 365 crkvi, taman koliko godina ima dana, na žalost što ratovima, što devastacijom, nebrigom ili prirodnim faktorima puno, puno ih je nestalo.

II DAN – cjelodnevni posjet Sv. Naumu i Zaljevu kostiju (izlet brodom)

Ovo nikako ne smijete propustiti, brod polazi ili u 11.00 ili 13.00 sati, i vraća se oko 17.00 ili 19.00 ovisno o polasku. Ovaj izlet košta 10 eura po osobi, gotovo pa ništa u odnosu na ono što pruža. Postoji još jedna tura i za 20 eura, puno opsežnija i sa kompletnim obilaskom cijelog jezera i destinacija zanimljivih na obali gdje brod pristaje ali mi se učinilo puno dati 40 eura za dvije osobe, netko možda se odluči i za ovo. U slikovnom materijalu na kraju teksta ima reklama za jedan i drugi izlet pa se možete sami odlučiti što želite, ovo je samo pružena informacija.

Usporedbe radi kod nas izlet iz Šibenika na slapove Krke ili na Kornate sličnog itinerera košta 450,00 kn, za jednu osobu, pa onda ovih 10 eura izgleda smiješno. Zamislite da trebate dati 900,00 kn za ovaj izlet za dvije osobe, prestrašno, a ovdje za dvije osobe imate izlet za 150 kuna, da ne povjerujete.

 Brod naziva „Aleksandrija“ ( voze dva istovjetna broda, drugi je Aleksandrija 2), je brod koji prima više od 150 ljudi, srednje veliki brod sa krasnom palubom na kojoj možete sjediti kao u kinu, dok brod vozi prati razvedenu obalu kako bi mogli bolje vidjeti hotele, plaže, prirodu i slične atrakcije. Sama vožnja s stajanjem u „Zaljevu kostiju“ traje preko 2 sata i nešto je fantastično, samo što se može poželjeti. Udaljenost Ohrida do Sv. Nauma je 30 kilometara u jedno smjeru, a Sv. Naum je na samoj granici s Republikom Albanijom. Lijepo se vidi sa zidina manastira Sv. Nauma, gradić Pogradec u Albaniji, nadohvat ruke.

Zaljev kostiju

Negdje na pola puta nalazi se taj „zaljev kostiju“, zapravo na stupovima izgrađene od blata i pruća nastambe koje simuliraju naselje iz prvobitne zajednice koje je na jezeru, koje je tu postojalo i čiji ostaci su pronađeni u tom zaljevu. Jako simpatično, postoji uz to na obali muzej u koje se nalaze kosti, dijelovi grnčarije koja je pronađena, i sl., a cijena ulaznice je 100 denara. Jako lijepo i čisto sa prekrasnim arboretumom unaokolo, prosto raj za oči i dušu, pastrve plivaju nadohvat ruke i ovo sigurno ne bi trebali propustiti i sve poslikati za uspomenu. Šteta što se tu ne stoji duže od predviđenih 30 minuta. Vidi slikovni materijal u prilogu.

Dalje nastavlja brod uz obalu do Sv. Nauma gdje pristaje i gdje nastavljate sami razgledavati samostan, park, plažu, rijeka Crni Drim se ulijeva u Ohridsko jezero, možete iznajmiti brodić za vožnju po jezeru, možete raditi što vas volja, jesti, kupati, slikati, uživati, priroda je fantastična, nestvarna, paunovi i paunice šetaju oko vas, patke plivaju u rijeci i osjećate se kao u raju, stvarno. Taj boravak traje otprilike 3 sata, pa je sasvim dovoljno vremena za sve.

O Sv. Naumu i manastiru iz 9. Stoljeća kojeg je osobno gradnju nadgledao Sv. Naum i koji je sahranjen tu možete se i sami informirati na internetu, da ne mislite da ja pretjerujem (mislim ipak da će slike u prilogu biti dovoljan mamac). Mene i mojoj supruzi je bilo prekrasno. U povratku brod ide pravocrtno u Ohrid i ne pristaje nigdje i vožnja traje 75 minuta. Možete slikati prekrasan zalazak sunca i to je nešto što će vas očarati, ali samo pod uvjetom da bude sunčani dan. Kada se vratite u Ohrid, još uvijek vam ostaje dovoljno vremena za šetnju gradom i nekom večerom u restoranu.

Sv. Naum

III DAN

Sve ono što niste stigli prvi dan proći od znamenitosti ostaje da pogledate, a za one više sklone akciji preporučam odlazak na jednodnevni izlet u Republiku Albaniju, da stvarno u Albaniju. Autobus polazi sa autobusnog kolodvora Ohrid u 5.00 ujutro, dolazi u Tiranu oko 8,30 ujutro i povratak je predviđen za 14.00 sati. Dolazak u Ohrid je predviđen za oko 18.00 sati. Ovo je redovna autobusna linija, nije izlet, pa se sami morate pobrinuti za obilazak Tirane. Najvažnije je da povratna karta košta 25 eura, nije strašno a obiđete i glavni grad druge države, nije loše, kada ćete biti u Tirani, ikad ili nikad, pa je ovo jedinstvena prilika za to. Ako ste zainteresirani pište na mail, mogu dati više informacija i za to, i što obići i vidjeti u Tirani.

HRANA I UGOSTITELJSKI OBJEKTI:

Makedonija ima toliko dobru hranu da ne znam od kud početi nabrajati što bi se sve trebalo probati. Fast food je ovdje potpuno besmislen, jer za malo novaca može se pojesti i popiti puno toga. Svakako probajte ohridsku pastrvu, šarana ili jegulju te neki od tradicionalnih makedonskih specijaliteta poput mesne pita pastrmajlije, punjene paprike, selskog mesa, šopske salate, tu su i trulitava, čomlek, gravče na tavče…. Ako baš morate na pizzu, onda idite u «Leonardo», ako volite grill roštilj obavezno posjetite restoran u maloj Čaršiji, „VUKUSNO“, najbolje od najboljega, nadaleko, cijene, a što reći za naše uvjete, smiješne, recimo čevapi sa vrućom lepinjom neto napravljenom, ajvar, hrpa pomfrita, uz ćevape dobijete pečene ljute paprike, paradajz, krastavce, i pola litre pive „Zlaten Dab“ sve to duplo za dvije osobe košta 570 denara, a 600 denara je 10 eura, a sve za prste polizati. Drugi dan smo opet jeli ovdje, mesne okruglice, pomfrit, sve s prilogom, lepinje opet, piva, 560 denara, gazda još kulturno zamolio da li bi nas on mogao ponuditi kavom na kraju, ma to nema nigdje osim u Makedoniji. Najbolje da dođeš i sam se uvjeriš. U tom lokalu nema mjesta ni za lijek kako se kaže, čim se gost digne, ne prođe ni 20 sekundi već netko uletava sjesti, drugi čekaju red, a okolo ima još tri četiri restorana sa istim jelovnikom, ali ovo je nešto posebno. Od ostalih jela recimo pola pileta pečenog stoji 200 denara, cijelo pile 400, itd, trebalo bi ostati mjesec dana i sve isprobati. Piva stoji 70 denara pola litre, najbolje njihovo pivo Zlatne Dab ( zlatni hrast), premium lager pivo, znači vrlo dobro pivo, a to dođe oko 8,5 kn, kod nas je u kafiću 16,00 kn prosjek, ima i jeftinije ali se treba potruditi naći, u trgovini je to pivo 45 denara, to je oko 4,5 kn, što da kažem. Riblji restorani su malo skuplji ali prihvatljivih cijena, 1kg vrhunske pastve je 2.000 denara preračunano oko 250 kn, ali kilogram, porcija je puno manje normalno. Butelja vina, oko 600 -700 denara, a kod nas ni ne pitajte, za nas preskupo. A Makedonska vina su odlična, kod nas podcijenjena osim kod pravih vinoljubaca koji se razumiju u vina. Nakon svega ovoga pročitanoga i iskazanih cijena mislim da nema onoga tko ne bi poželio otići na Ohrid. Lokali tipa brze hrane ovdje su orijentirani na turske specijalitete i vrlo, vrlo su jeftini, sa uvijek ali uvijek friškim pecivom i ukusnim jelima, prosto me čudi kako nisu svi debeli uz ovako nevjerojatno dobru domaću hranu. Svaka čast. Ljute paprike se suše po balkonima, ajvar se jede tradicionalno gotovo uz svako domaće jelo i neizostavni je dio folklora domaće kuhinje. Ako netko ima dobru hranu i za nas jeftinu, Makedonija je prava destinacija za posjetu, ne samo Ohrid.

Neću nabrajati druge lokale, pizzerije, kafiće, restorane, toga ima na svakom uglu, najbolje da se sami uvjerite i probate, Dalga, Antiko, Brioni, Momir, Launge Bar Noa itd, toliko da bi potrošio puno papira, nema smisla. Vinska karta, samo treba kušati ne možete promašiti. I jedna dobra stvar što vina prodaju u malim flašicama od 2 dcl, ili na čaše, da je toliko jeftino da flaširana voda ima istu cijenu, i tko da pije vodu kraj ovih finih vina.

Šeširi za sunce 

SUVENIRI I CIJENE:

Najpoznatiji i najcjenjeniji suvenir sa Ohrida su ohridski biseri. Narukvice, ogrlice, prstenje, naušnice u milijun varijanti i kombinacija, za svaku priliku i za svačiji džep.

Tajna izrade Ohridskih bisera i danas je strogo čuvana tajna, a njene detalje znaju samo članovi dviju makedonskih obitelji Filevi i Talevi koji su imali tu sreću da ih je o tom svom umijeću naučio ruski izbjeglica s Bajkalskog jezera Jovan Subanović iz zahvalnosti jer se kod njih sklonio zbog rata 1917. godine. Postupak se bazira na sedefu školjke bisernice od koje nastaje prva, osnovna boja ohridskog bisera, koja se potom premazuje jedinstvenom emulzijom koja se radi od krljušti ribe plašice – endemske vrste u Ohridskom jezeru. Jedinstvenost Ohridskog bisera jest i u tome što se u emulziju katkad dodaju prirodni pigmenti koji omogućuju da Ohridski biser kao konačan produkt izađe u prekrasnim intenzivnim, raznolikim bojama – bez da se naruši njegova kvaliteta. Zbog toga je veoma cijenjen pa perle ohridskih bisera u svojoj kolekciji ima i engleska kraljica Elizabeta. Ogrlica i naušnice od najsitnijeg, pet milimetarskog bisera mogu se kupiti za 30 eura, a cijene ogrlica od najvećih, 16 milimetarskih bisera doseže i do 3500 eura i više. Ohridski biseri se mogu naći i u kombinaciji sa zlatom, poludragim te dragim kamenjem ili kao filigranski rad. Kažu da svaka žena mora imati bisere jer oni su, osim vjenčanog i zaručničkog prstenja, jedini nakit koji je prikladno nositi u svim prilikama – od vjenčanja do sprovoda, tako se kaže.

Ipak danas je ova priča razvodnjena sa komercijalizacijom, tako da iskreno ne znate što kupujete, nitko ne garantira ni za jeftine ni za skupe, za skupe dobijete i certifikat i kupujete ga u luksuznoj trgovini a da li su pravi, svi tvrde da su pravi, ali…, zato budite razumni u kupovini, mogu se naći divni i krasni za malo novaca, ne bacajte novce, moj je savjet i ne kupujte u glavnoj ulici „Čaršiji“, normalno da je tu najskuplje, ulicu dvije dalje, cijene se drastično razlikuju, i u trgovina se možete cjenjkati, reći da ne želite „fiskalnu smetku“ to je makedonski naziv za fiskalni račun i dobićete ih barem 20-30 % jeftiniju cijenu.

Ostali suveniri od magnetića za frižider, do svih mogućih varijanti Ohrida u svemu, drvetu, keramici itd, su jako jeftini i možete svima kupiti nešto a da ne optereti vaš budžet. Recimo magnetići su od 30-60 denara, to je stvarno jeftino.

Vrhunski suvenir je i ručno izrađen papir i tisak preše na njega iz ručne tiskare papira, o kojoj smo pisali u atrakcijama koje treba posjetiti, cijene umjerene od 1,5 – 5 eura, za pravi suvenir jeftino.

POVRATAK:

 Sve smo opisali u organizaciji puta, tako da se ne ponavljamo nemamo što dodati. Ponovimo ukratko, autobus za Skopje polazi u 7.30 ujutro, dolazi u Skopje oko 11.00 sati, autobus za aerodrom polazi u 12.15 dolazi oko 13.00 sati na aerodrom a avion za Zagreb polazi u 15.55 sati i dolazak u Zagreb je predviđen u 17.15 sati.

ZAKLJUČAK:

Sve se može kad se hoće. Ovo je jedan dobar primjer za to. Nije ni ovo besplatno, da se razumijemo, ali koliko traje, način putovanja, smještaja i što pruža u odnosu na cijenu je vrlo, vrlo povoljno, a u odnosu na agencijske cijene nevjerojatna. Agencije da bi zamaglile situaciju i u nedostatku što da vam ponude, ponude vam cijelo poslijepodne za vaše aktivnosti. Ovdje svaka lipa i svaka utrošena kuna vrijede pa ih onda nije ni teško potrošiti. Sretan put !!!

EPILOG : Ako vam se ovaj način prezentacije i opisa putovanja dopao pišite na mail. Za slijedeći prijedlog jeftinog putovanja, mogu vam ponuditi opis putovanje u Lisabon ili Istanbul već prema vašim prijedlozima.