Istanbul za početnike by Putoholičari


Istanbul je grad koji, ako još niste, morate staviti na svoj popis must see gradova. A kada se konačno odlučite i krenete prema Istanbulu dobro će vam doći neki savjeti pa evo donosimo kratki, početnički vodič snalaženja u Istanbulu.

Viza

Viza za Tursku nam više nije potrebna –  Putovnica hrvatskih državljana (ako je riječ o običnoj putovnici) mora biti valjana još najmanje 150 dana od datuma ulaska u Tursku.

Kako iz zračne luke do centra grada

Vaš prijevoz do grada ovisi u koju zračnu luku ste sletjeli, da li je to zračna luka Istanbul ili Sabiha Gökçen zračna luka, te u kojem djelu grada ste pronašli smještaj. Evo nekoliko mogućih kombinacija koji su nama najbolji:

Iz zračne luke Istanbul (ovdje ćete vrlo vjerojatno sletjeti ako budete koristili letove Turkish Airlinesa)

Bus

Najjeftinija opcija je uzeti Havaist bus. Ako nema gužve u starom gradu ste za nekih 45 – 60 min. Plaćanje karte kreditnom karticom je moguće. Cijena karte ovisi o stanici gdje ćete izaći. Najbliža stanica ako idete za Sultanahmet je Askaray metro ili Fatish Cadessi ili ako idete do Taksima, stanica Taksim. Cijene karte po osobi na toj relaciji se kreću između 3€ – 6€.

Privatni transfer

Privatni transferi nisu loša ni skupa solucija, pogotovo ako vas je više osoba. Također privatni transfer će vas dofurati do vrata samog hotela gdje ste smješteni. Cijena ovog transfera je oko 26€ za cijeli kombi do 5 osoba. Znači kad tu cijenu podijelite na više osoba, omjer uloženog i dobivenog je stvarno top s obzirom na uslugu koju dobivate. Ovakvu vrstu transfera možete prije puta bukirati –> OVDJE

 

  • Taxi

Cijena taxija iz zračne luke Istanbul do vašeg hotela u starom gradu je otprilike između 25€ – 30€ 

Smještaj

Za prvo putovanje u Istanbul najbolje je tražiti smještaj u starom dijelu grada Sultanahmet. Nama je najbolja pozicija u kvartu oko Gulhane tramvajske stanice.

Ako želite malo življi kvart sa hrpom kafića onda će vam Taksim biti bolji odabir.

Ako ćete plačati hotel sa gotovinom dosta njih nudi popust od 7% do 12% na gotovinu. Zato prije nego hotel bukirate preko nekog online servisa, provjerite i službene stranice hotela i za tu mogućnost.

Najjeftiniji smještaj možete rezervirati preko stranice LOCK TRIP—> Za dodatni popust kod registracije unesite KOD –>  8FIUY

Novac

Najbolja opcija za mjenjanje vašeg novca u turske lire je u gradu. Mjenjačnice su na svakom koraku.

Prijevoz po gradu

Istanbulcard je najbolja opcija za plaćanje javnog prijevoza – Vrijedi za bus, tramvaj, brod, čak možete plaćati sa ovom karticom i javni WC. Više o Istanbulcard i kako se koristi –> OVDJE

Osiguranje

Putno osiguranje – bez putnog osiguranja se ne odlazi na put, mi koristimo godišnje putno osiguranje od Wiener osiguranja. Jednom godišnje bude akcija za ovu vrstu osiguranja koje vrijedi godinu dana i tada cijena bude cca 35€.

Free Walking Tour

Ove ture ima svaki veći grad gdje većinom studenti ili to bude neki lokalac vas vode kroz grad i pokazuju vam zanimljivosti ali i neke skrivene lokacije i brdo zanimljivosti koje možda nećete naći na internetu. Takve ture na plaćate na početku, već na kraju ostavite samo napojnicu kakvu mislite da je vodič zaslužio. Preporučamo da ovo isprobate odmah prvi dan zbog kasnije lakšeg snalaženja po gradu.

Što se sve nudi Istanbul od ovih tura provjeri –> OVDJE

Internet i SIM kartica

Lokalna sim kartica

Odmah u zračnoj luci možete kupiti lokalnu sim karticu. Ali to će vam biti najskuplja opcija, bolje pričekajte i kupite vašu sim karticu u gradu gdje je puno povoljnija. Za kupnju kartice će vam biti potrebna putovnica, a možete ih kupiti diljem grada u službenim prodavaonicama operatera.  Preporučamo da kupite Turkcell turističku sim karticu koja ima najbržu i najbolju vezu. Možete još kupiti i Vodafone i Turk Telekom.

E-Sim kartica

Ako vaš mobitel ima mogućnost za E-SIM opciju, možete prije puta kupiti neki od paketa koje nudi Airalo. Ako se ne želite zezati s kupnjom lokalne sim kartice na licu mjesta ovo je isto super stvar. Znači samo instalirate aplikaciju, kupite neki od paketa za Tursku, posložite postavke i vaš mobitel s internetom je spreman za korištenje, skroz jednostavno. Ako želite popust od 3$ na vašu prvi kupnju prilikom registracije na Airalo unesite kod PUTOHO1098. 5 GB internet prometa ćete ovdje platiti 9 dolara, a 10Gb 15 dolara ako iskoristite naš popust.

Atrakcije i Izleti

  • Atrakcije i izlete u Istanbulu također možete bukirati na web stranicama GetYourGuide ili Viator 

Hrana

Za prave gurmane i one koji vole doživjeti neku zemlju kroz želudac, Istanbul je meka raznovrsne hrane. U nastavku donosimo popis hrane koju ne smijete propustiti kad ste tamo.

  • Kebab – mislim da ga ne moramo posebno predstavljati.

IMG_2890Kadikoy

  • Balik Ekmek – Jednostavno rečeno posjet Istanbulu nije potpun ako kod Galata mosta ne probate Balik Ekmek, odnosno sendvič od ribe.  

Balik ekmek - sendvič od ribeBalik ekmek - sendvič od ribe

  • Kumpir – (ne Krumpir), Kumpir je punjeni krumpir sa svime i svačime npr. maslac, kukuruz, gljive, krastavci, masline, hrenovke itd… i naravno razni umaci. Najpoznatiji kvart u Istanbulu gdje ga možete kupiti je Ortakoy.

Ortaköy - KumpirOrtaköy - Kumpir

  • Lahmacun – ili ti ga turska pizza – obično se gore stavlja goveđe ili janjeće meso, a posebno je po tome što je tijesto vrlo, vrlo tanko.

Kumpir i Lamachun - Ako je netko bio u Turskoj prepoznat će ovu hranuTime to eat

  • Kokorec – jelo koje morate probati jer je jako fino, a opet jelo koje vjerojatno ne želite probati zbog sastojaka – pečena ovčja crijeva isjeckana na komadiće sa rajčicom i sve skupa dosta začinjeno i posluženo u lepinji ili kruhu. Ne zvuči baš primamljivo ali vjerujte okus je odličan.

kokorec - guglajte si od cega se sastoji, vecini se nece svidjeti sastojci, ali moramo priznati da je bilo jako finokokorec

  • Puding – milijun vrsta pudinga, a probati morate puding od riže. Naš savjet: Probajte ga u Hafiz Mustafa

Razne vrste pudingaPuding sa rižom i pistacijom

  • Baklava, kadaif – baklavu također ne moramo posebno predstavljati, a u Istanbul će je zavoljeti i oni koji je ne vole. U raznim oblicima, raznim okusima, prefino. Kadaif je sličan okusom baklavi, a opet poseban na svoj način.

KadaifBaklava

  • Gozleme – turske palačinke koje niti malo ne podsjećaju na palačinke, punjene svime i svačime, a najčešće sirom i špinatom. Ne možete ih promašiti jer ih turkinje pripemaju na svakom uglu ulice.

GözlemeGozleme

Što posjetiti/raditi u Istanbulu?

Ako planirate posjetiti nekoliko atrakcija gdje se plaća ulaznica isplati se uzeti Istanbul e-pass.

  • Hamam – Hamam ili turska kupelj  je ritual za opuštanje tijela i duše nastao u Turskoj. Ako ste ljubitelj masaža i opuštanja ovo ne smijete preskočiti. Prilikom posjete Istanbulu odlučili smo isprobati pravi hamam. U gradu postoji mnogo takvih mjesta, ali samo je jedan gdje zajedno mogu ući muškarci i žene i to je baš onaj kojeg je koristio i Sulejman Veličanstveni. Više informacija kako to izgleda i koliko košta možete pročitati u našem članku – Hamam Sulejmana Veličanstvenog.
  • Grand Bazaar (Kapali Carsi) – više od 60 ulica i više od 4000 dućana čini je najvećom i najstarijom natkrivenom tržnicom na svijetu. Cjenkanje je obavezno, a naš savjet je da ovdje ne kupujete ništa jer su cijene do 3 puta više nego na drugim mjestima zbog velikog broja turista. Rađe se maknite u okolne ulice gdje je jeftinije. Možda ako kupujte zlato i kožu ovdje se mogu naći dobre cijene. Ako pak ste fan James Bonda, u nastavku “Skyfall” 007 je vozio motor krovovima ovog impresivnog bazaara. Otvoren je svaki dan osim nedjelje od 8:30 do 19:00.

Hamam, IstanbulGrand Bazaar

  • Egipatski bazaar ili bazaar začina – puno manji ali nama simpatičniji bazaar, nadamo se da ga neće zateći sudbina grand Bazaara jer je postao u zadnje vrijeme i on jako popularan među turistima. Otvoren je svaki dan osim nedjelje od 8:30 do 19:00.
  • Aja Sofija – od 2020. godine opet džamija. Ulaz besplatan, ali ne možete ući kad se odvija molitva
  • Plava džamija – jedna je od glavnih atrakcija u Istanbulu. Ulaz u Plavu džamiju je besplatan, ali u nju ne smijete ući za vrijeme molitve koja se odvija 5 puta dnevno.

Aja SofijaFrane Medini - Istanbul

  • Sulejmanova džamija (Suleymaniye Camii) – nakon Plave Džamije druga je po veličini i ovdje nema toliko gužve kao kod Plave džamije. Odmah pokraj možete naći mauzolej Sulejmana Veličanstvenog. Ulaz besplatan.
  • Topkapi palača – skoro 400 godina bila je glavnom rezidencijom osmanskih sultana. Otvorena svaki dan osim utorka. Ljetno radno vrijeme – 9:00 do 18:45, zimsko radno vrijeme – 9:00 do 16:45. 
  • Dolmabahce palača – od 1856. je bila upravno središte Osmanskog Carstva, sagrađena je na europskoj strani grada, čime se pokazivala sultanova privrženost Europi. Ne radi u ponedjeljak.

Topkapı PalaceSüleymaniye Mosque

  • Galata toranj – toranj sa kojeg se pruža prekrasan panoramski pogled na Istanbul. Otvoren svaki dan od 8:00 do 20:00.
  • Cisterna Bazilika – najveća cisterna od nekoliko stotina njih koje su se koristile u gradu za opskrbljivanje stanovništva pitkom vodom, izgrađena je ispod nekadašnje bazilike po kojoj je i dobila ime. Ako se nađete u njoj pronađite glavu meduze! Otvorena svaki dan o 9:00 do 18:30.
  • Şerefiye Cistern – jedna od najranijih primjera vodenih struktura grada s poviješću dugom 1600 godina.
  • Hippodrome – nekada pravi hipodrom, a danas Trg Sultana Ahmeta sa dva obeliska: Walled Obelisk i Obelisk of Thutmose III.

Basilica CisternHipodrom

  • Istikal ulica – ovu ulicu tijekom vikenda posjeti više od 3 milijuna ljudi, a prepuna je kafića i trgovina. Ako želite biti u centru zbivanja i navečer malo izaći u neki kafić ovdje tražite smještaj, a ako se navečer želite odmarati smještaj tražite u starom dijelu Istanbula.
  • Kadikoy – Posjetite kvart Kadikoy koji se nalazi na azijskoj strani Istanbula. Najbolji način da odete tamo je trajektom sa doka Eminönü. Hrana i šoping na azijskoj strani je jeftiniji. Ovdje možete koristiti Istanbulcard.
  • Gulhane Park – nemojte zaboraviti prošetati ovim parkom koji je ujedno i najstariji u Istanbulu.

Istikal streetKadıköy

  • Galata most – šetnja preko ovog mosta je nešto što morate napraviti kad ste u Istanbulu. Most je prepun restorana, blizu je i ribarnica sa svježom ribom, a možete promatrati ribiče ili pak zalazak sunca.
  • Istanbul Sapphire – najviša zgrada u Istanbulu i Turskoj sa predivnim panoramskim pogledom na grad. Ovo je ujedno i šoping centar. Na vrhu nemojte zaboraviti i odličan 4D simulator. Cijena karte za vrh zgrade je 18 TL, a ako želite i simulator Skyride onda će vas sve skupa koštati 28 TL.
  • Nogometna utakmica – Kupite kartu za jednu od nogometnih utakmica klubova Fenerbache, Bešiktaš ili Galatasaray i doživite nezaboravnu atmosferu turskih navijača. Stadioni su im moderni i jedni od ljepših u Europi, pogotovo Turk Telekom Arena (Galatasaray) koja je ušla u Guinnessovu knjigu rekorda za najbučniju publiku na sportskom stadionu, gdje je izmjereno 131,76 decibela

Galata towerGalatasaray - Trabzonspor

  • Ples derviša – derviši su članovi mističkog reda, a poznati su po svom plesu. Ples je zapravo dio njihovog rituala i traje dva sata, al za turiste uskaču tzv. pomoćni derviši koji će vas impresionirati i sa desetominutnom vrtnjom.
  • Nargila ili šiša – Kad ste u Turskoj morate probati nargilu, i ne morate bit pušač da bi ovo konzumirali – nargila je arapska vodena lula koja služi za pušenje duhana sa voćnom aromom, gdje se zapali ugljen iznad duhana, dim se provodi kroz vodeni filter i inhalira kroz crijevo.
  • Čaj – kao što je kava kod nas, tako je čaj u Turskoj. Sjednite, naručite čaj (preporučamo zelenu jabuku) i uživajte u Istanbulu.

Derwish danceDerwish dance

  • Kvart Uskudar – Posjetite kvart Uskudar koji se nalazi na azijskoj strani Istanbula. Najbolji način da odete tamo je trajektom sa doka Eminönü. Super mjesto gdje možete popiti čaj sa super pogledom na Istanbul

  • Pierre Loti kafić – Ako trazite u Istanbulu mjesto sa super pogledom, Pierre Loti kafić s pogledom na cijeli Zlatni rog je za vas 

  • Çamlıca Hill – Još jedno super mjesto sa super pogledom na Istanbul. Najjeftinija opcija da dođete gore je da uzmete brod do Ukudara i tamo uzmete taksi do vrha. 

  • Četvrt Balat – jedna od najšarenijih četvrti u Istanbulu – Totalno drugačiji kvart od drugih i koji je sačuvao svoj šarm prošlosti. Kombinacija Portugala  i San Francisca 🙂

Rooftopovi Istanbula

Najbolje terase sa pogledom na Istanbul pronaći ćete u kvartu Eminonu, ako gledamo na karti ravno ispod Sulejamanove džamije

Gdje obaviti šoping u Istanbulu? —> OVDJE

Ako misliš da je ovo članak bio koristan i da su ti naši savjeti pomogli i uštedjeli nešto para slobodno nam plati pivu, popit ćemo je na nekom putovanju 🙂 –> OVDJE