Istanbul – grad u kojem caruje hedonizam


Možda je na prvi pogled misteriozna, no čim zakoračite u Tursku dogodit će se ljubav jer ova zemlja nudi puno više od sapunica i mesa na štapu! 

Napisala: Marija Pajić (Meri Goes Around The World)

Od sedam kontinenata na svijetu, stanovnici Istanbula imaju privilegiju živjeti u čak dva – Europi i Aziji. No, zna se da je ogledalo naroda njihova gastronomija. Saznajte kako i zašto posjetiti Istanbul, turski megapolis s više od 15 milijuna stamnovnika u kojem se na najbolji mogući način miješaju utjecaji stoljetne europske i azijske tradicije , baš kao i mirisi najukusnije hrane stvorene po receptima najzahtjevnijih sultana. 

Na moju žalost, život je u većini slučajeva dosta okrutan prema meni. Pa tako moj plan da ću napokon biti mršava ovo ljeto je “nenadano” pao u vodu kada sam dobila poziv da idem na putovanje u Istanbul. Tema? Gastro putovanje! Ok, već na prvu vam je jasno da moj plan “summer body 2018 polako postaje 2025” , ali dobro – ne dam se samo tako. Idem jer ne valja ništa na silu, pa tako ni dijeta na silu. Da skratim priču, otprilike sam razmišljala sekundu ići ili ne ići u ovaj magični grad. Na moju sreću, putovanje se pretvorilo u pravi maturalac jer društvo su mi radili Doris Pinčić Rogoznica, Luka Nižetić i Ivan Pažanin. Stručnjaci za gastronomiju koji su uspjeli pronaći savršeni životni balans da jedu svakih pola sata, a da pritom ne moraju zvati Green Peace da ih spasi od nasukavanja. Pa krenimo!

Za početak, sigurno se svi pitate kako doći do Istanbula? E pa opciju busa, vlaka i broda zaboravite jer takav mazohist nije nitko. Radije se odlučite za najisplativiju, najbržu i najudobniju opciju – let avionom, i to naravno s Turkish Airlinesom. Iz Zagreba do Istanbula vam treba svega dva sata i petnaest minuta, a cijena karte je jednako privlačna jer u većini slučajeva ne prelazi 1600 kuna. Ako se poželite nagraditi i svoj let avionom začiniti “do maksimuma” – odlučite se za poslovnu klasu jer ne samo da će vam vaše nepce i kralježnica biti zahvalni, već ćete imati prilike uživati i u jedinstvenom lounge ove aviokompanije koja svojim pogodnostima itekako zna staviti želje putnika na prvo mjesto.  

Trenutno traje akcija iz Zagreba, Dubrovnika, Sarajeva, Beograda i Ljubljane već od 101€ –> OVDJE

Alisa u zemlji čudesa

Krećemo! Možda djelujemo kao neki luckasti razred iz nepoznate osnovne škole, ali dobre volje nam ne nedostaje. Sa zagrebačkog Franje Tuđmana lovimo jutarnji let za Istanbul zbog čega imamo sasvim dovoljno vremena da iskoristimo nadolazeći dan. Da ne zaboravim, kako bi uopće pristupili turskom tlu, potrebna vam je viza, no ne ona kao američka koju morate doslovno braniti kao diplomski rad. Ovu ćete platiti svega stotinjak kuna i sve formalnosti ćete riješiti online. Najvažnije je da vam je putovnica važeća dulje od šest mjeseci. Da se vratimo još malo na taj čarobni let. Osjećam se kao Alisa u zemlji čudesa. Ne prestajem jesti, a nismo ni krenuli, listam sve moguće časopise, palim tablet, naručujem i sok i limunadu jer zašto ne? Bolje da ima nego da nema. Nisam se ni snašla, a ni ugasila od pričanja i eto nas! Dolazak na istanbulski aerodrom je prošao bez problema, nekoliko minuta formalnosti i službeno smo kročili u ovaj milijunski megapolis.

Čim dođete u Istanbul, shvatit ćete da ovdje vlada kompletni prometni kaos, ali nemojte da vas to obeshrabri. To jednostavno daje čar ovom gradu s obzirom na to da vam s najistočnije točke do najzapadnije treba otprilike 150 kilometara pa si vi lijepo računajte. A jednako tako računajte i da vaše eure na vrijeme promijenite u lire jer upravo ćete u toj valuti funkcionirati prilikom svog turskog izleta. Tik ispred zračne luke Ataturk čekaju vas razni taksisti, autobusi pa čak i metro s kojima možete doći do centra grada, i to po posve prihvatljivim cijenama. Naravno, i ovdje je prisutna poznata aplikacija koja je srećom u Lijepoj našoj napokon legalizirana. 

Najraskošniji doručak na svijetu 

Što se tiče smještaja, u mom slučaju hotel je bio nešto udaljeniji od centra grada, ali unutar svoje ponude je imao i zabavni park što zapravo najbolje opisuje moj život pa je sve imalo smisla. Ako se mene pita, tražite hotel što bliže centru da ne provedete odmor u automobilu i ono najvažnije, odlučite se samo za opciju noćenja jer hrane ima doslovno na svakom koraku i prava je šteta da to ne isprobate

Pa krenimo od doručka! Ovdje se najbolje vidi spoj istoka i zapada i kada se zbroji koliko je samo plemena, naroda i carstva prošlo ovim putem, ne čudi tolika gastronomska raznolikost. Turska kuhinja je zapravo naslijeđe moćnog Otomanskog carstva i ovdje se ne vrti svijet oko bureka i baklave, ali ni oko kave. Naime, velika većina stanovnika ove zemlje dan započinje šalicom čaja. Uz to, doručak im je iznimno bitan. Zapravo, svaki objed im je vrlo bitan jer to je za njih dodatni razlog okupljanja obitelji, no kad je u pitanju doručak ne štede se. Ne kažu uzalud da je turski doručak najraskošniji na svijetu. To smo odlučili provjeriti u restoranu Namli Gurme smještenom u blizini Galata mosta. Sve vrste sireva, mesa i maslina koje vam padaju na pamet – ovdje su upisale svoje boravište. Taj lanac trgovina delikatesama pronaći ćete gotovo na svakom koraku stoga nemojte se ustručavati isprobati što više toga. Njihova delicija definitivno je i pastirma, sušeno goveđe meso koje Turci smatraju jednom od svojih najvažnijih jela. Nakon što malo prošećete i potrošite sve te kalorije koje ste unijeli u sebe, u neposrednoj blizini Galata mosta čeka vas kvart Eminönü Sahil.

Tamo je smješten i Hayal Cafe, mjesto gdje ćete isprobati pravu tursku kavu, ali i menemen. Kalorijsku bombu koju Turci također jedu za doručak, a radi se zapravo o tzv. turskoj fritaji, tj. jajima sa sirom, rajčicom, kobasicom, paprikom s još dosta začina kao što su papar i sol. Sve u svemu, ostavite mjesta i za ručak jer upravo na Eminonu čeka vas trajekt koji će vas prevesti u Aziju

Doručak u Europi, ručak u Aziji

Ugodna vožnja od kojih dvadesetak minuta, nekoliko odličnih fotografija s galebovima u pozadini, pokoji bagel bačen da ih namamite u cijelu tu priču i voila! Eto vas u Aziji, točnijeKadıköyu. Mjestu gdje ulične hrane i dobre vibracije ne nedostaje! Bilo da želite okusiti kokoreç ( začinjene janjeće iznutrice ) ili pohane dagnje, nećete pogriješiti! Ono što će vas definitivno još ovdje oduševiti jest i bogata ponuda ribe! Turci naime ne biste vjerovali jedu začuđujuće puno ribe, pogotovo u Istanbulu. No, sve je to zapravo uvertira u ono što će doživjeti vaše nepce ako se uputi u restoran Ciya. Tamošnji kulinarski inženjeri nisu zaboravili tradicionalnu tursku kuhinju, štoviše toliko odbijaju utjecaj Zapadnog svijeta da u restoranu nemaju ni wi-fi. Znam, morat ćete se družiti, probajte, nije tako teško!

Sve u svemu, ako ste ikada zamišljali kako su kuhale turske bake, e pa ovdje ćete dobiti odgovor. Svoju avanturu započnite s pideom, tradicionalnom turskom pogačom koja se poslužuje s raznim travama kao što su poriluk, motar i origano. Nakon toga, svakako isprobajte tursku pizzu koja više nalikuje na tortilju – lahmacun, a sve to zalijte njihovim šerbetom. Iako ja osobno nisam neki ljubitelj takvog okusa, većina je bila oduševljena. Radi se o omiljenom piću Osmanlija koji se spominje i u najpoznatijoj priči “1001 noć”. Sve to naravno dovršite desertom bez kojeg ne smijete izaći iz restorana. Umjesto baklave, odlučite se za kunefe. Vjerujte mi, nećete požaliti. 

I sada napokon dolazimo do objašnjenja zašto Turci piju toliko čaja. Zato što jedu tolikoooo kaloričnu hranu da moraju smiriti želudac i potaknuti probavu. Imam već deset kila viška, ali ne predajem se. Nastavljamo dalje. 

Najstariji shopping centar na svijetu

Svi putevi vode na Grand Baazar, no putem moramo stati na kebab. U blizini glavnog ulaza na najpoznatiji i najstariji shopping centar na svijetu smjestila se najbolja kebabdžinica Sahin Usta. Baš tamo ćete pojesti najbolji doner kebab i sve to zaliti domaćim ayranom jer bez njega to nije to. Radi se o kombinaciji jogurta i kiselog mlijeka. Nama naviknutima na jogurt i nije neka sreća.

Iako ga nisam probala, mnogi Istanbul ne napuštaju bez da probaju njihov tradicionalni punjeni pečeni krumpir. Naravno, ima milijun kalorija, ali već smo svi odustali od te dijete, pa eto možeš i ti! 

Jednostavno, u ovom gradu je grijeh biti gladan. Čak i prodaju sladoleda pretvore u kompletnu predstavu! A kad smo kod predstave – maestro svega toga definitivno je Nusret Gokce. Vladar društvenih mreža koji je rezanje mesa i njegovo soljenje pretvorio u milijunski posao. Njegov burger bar na Bebeku ili restoran na Etileru također je mjesto zbog koje se isplati odletjeti u ovaj grad. Konkretno, ovaj na Etileru je i mjesto iz kojeg je sve krenulo. Ovdje se meso topi u ustima, a još kad probate njihovu salatu od šipka, mislit ćete da sanjate. Sve to naravno na kraju zapečatite najboljom baklavom na svijetu od pistacija s dodatkom sladoleda. Čak i kad je ova delicija u pitanju, Nusretovi konobari naprave performans. 

No, činjenica je da gdje god krenuli – vaše nepce će vam zahvaljivati. Ok, možda se počastite i kojim odjevnim primjerkom, ali najviše ćete novaca potrošiti upravo na hranu koja vjerujte mi na riječ vrijedi svake lire. Naravno, obilazak Aye Sofije vam ne moram ni napomenuti. To se podrazumijeva. 

Možda nemaju blage veze o engleskom, ali ne možete im ni to zamjeriti. Ovaj grad i narod te jednostavno osvoje na prvu. Istanbul je ogroman, kaotičan, bučan, a opet tako dražestan, simpatičan i vrlo važno – čist. Daje ti sve, od igle do lokomotive, od narukvice do torbice, od začina do tepiha. Trudi se ugoditi ti na svim poljima i želi da mu se vratiš. I nema te konvencije koja će ti reći kako da uživaš u njegovim čarima. Možda su nekada njime vladali sultani, ali danas ovdje caruje samo hedonizam. 

Ja jedva čekam da se vratim, koja je tvoja izlika? 

Sretan put! 

zivotistil.rtl.hr