Hrvoje Jurić kreće na putovanje biciklom na relaciji London —> Istanbul


Hrvoje Jurić kreće na crowdfounding putovanje biciklom na relaciji London —> Istanbul. Ekspedicija je socijalnog i humanitarnog karaktera

Moje je biciklističko znanje na razini početnika, eventualno nešto više. Istini za volju, nikada me previše nije zanimalo vozim li na 105-ici, Ultegri ili Sori, Deore Xt-u, običnom Deoreu, Sramu ili nečemu sasvim desetom. Bilo mi je bitno da bicikl vozi, da ne škripi i da mi ne pravi probleme koje sam ne znam riješiti. Što se udobnosti tiče, ona je došla s vremenom kada sam, nakon nekoliko godina, prešao na kvalitetniji bicikl. Ne jer sam imao mogućnost i sam si ga priuštio nego jer sam dobio priliku voziti bicikle za koje tada nisam znao da uopće postoje.

Zadnjih nekoliko godina vozim samo Giantove modele i to sve koji mi imaju prilike doći pod ruke. Ipak, s jednim sam prošao najviše – Expedition AT1, od milja nazvanim Mrc’na.

Otkako sam ga dobio, u svibnju 2013., s njim sam prešao preko 28  000 kilometara, dva puta vozio do Nordkappa, mučio se preko Alpa, penjao se dva puta na Stelvio (2 758 mnv), obišao cijelu Hrvatsku i još mnogo toga. Na svu sreću nikada me nije iznevjerio. Čak su gume izdržale do nekih 23 000 km, a prošle su sve moguće uvjete (snijeg, led, sunce, kišu, asfalt, makadam, kamenjar…).

S obzirom na to da sam s vremenom odlučio pomicati svoje granice i bazirati svoje projekte isključivo na tome, došlo je vrijeme da isprobam i neke druge, lakše modele.

Početkom godine, točnije u sljedećih nekoliko dana, krenut ću na humanitarno putovanje od Londona do Istanbula. U trideset dana planiram prijeći nešto više od 3 000 km (maksimalno 3 500), a ruta vodi i preko Alpa, što će biti poseban izazov jer će većina prijevoja biti zatvorena. To znači da ću ih prijeći „na svoju ruku“.

Taj projekt planirao sam realizirati na ljeto 2016. i voziti s Propelom ili Defyem, ali zbog posljedica putovanja do Nordkappa tijelo mi još uvijek nije bilo spremno. Na kraju se poklopilo da sada, u najgoru zimu, krećem na put i to s Toughroadom .

Novi Giantov model, kao što mu ime govori, namijenjen je za gotovo sve tipove cesta. Neka dva mjeseca je kod mene, a zadnjih mjesec dana vozim ga s punom opremom za putovanje. S 29“ kotačima svakako ću biti brz što mi je na neki način i cilj, ali to će itekako ovisiti o vremenu.

Budući da je bicikl lagan i brz, sa sobom ću nositi tek dvije torbe: Giant Scout i jednu Giant Shadow torbu. U Scout ispod sica stane nekih 9 l i koristit ću ju za rezervnu odjeću, dok ću Scout S (koja ide u okvir) koristiti za rezervne gume, alat za bicikl, punjače, pane croissant („neloša“ navika) i eventualno koju teglicu maslaca od kikirikija.

Cilj je projekta crowdfounding kampanjom prikupiti dovoljno sredstava za pomoć 15 egzistencijalno ugroženih obitelji, ali kako bih ljude zainteresirao za praćenje putovanja i kampanje svakodnevno ću na društvenim mrežama objavljivati fotografije i videozapise. Taj dio u potpunosti pokrivaju Samsungovi uređaji (Gear 360 kamera, NX300 fotoaparat), a nalazit će se u Giant Shadow torbi ispred mene i tako će bi biti pristupačni cijelo vrijeme. Torba na sebi ima i „quick relase“ sistem, tako da ću ju jednostavno moći skinuti s bicikla prilikom odlaska u dućan i slično.

Ako vas zanima kako će sve to izgledati, a niste do sada pratili moja putovanja, svakako vas pozivam da u tih 30 dana bacite oko na ovaj pothvat. Kao što sam na početku rekao, nisam klasičan biciklist i upravo zbog toga, kroz svo ovo vrijeme koliko sam u biciklističkom svijetu, uvjeren sam da ovakve pothvate kakve ja radim može napraviti svatko. Ako zaista vjerujete u sebe i ako zaista to želite.

Pisat ću o svemu, kako se ponaša bicikl, kako se ponaša moje tijelo, koliko košta koji obrok, što je potrebno jesti na takvim putovanjima, kako se pripremiti za bickliranje po zimi, a pogotovo kako voziti dan za danom na niskim (mogao bih napisati i ekstremnim) temperaturama i pri tome ostati u jednom komadu.

Putovanje možete pratiti—> OVDJE

Izvor: giant.hr