Hrvatska na korak do ukidanja viza za SAD


Hrvatska i Cipar pozitivni su primjeri koji su vrlo blizu ispunjenja formalnih kriterija za ukidanje viza, neovisno o odluci europskih institucija o uvođenju viza za američke građane, odgovorio je američki veleposlanik pri EU Anthony L. Gardner, na pitanje zastupnika u Europskom parlamentu Tonina Picule… piše PoslovniPuls

Picula, koji od početka mandata radi na ukidanju viza između SAD-a i Hrvatske, pitao je Gardnera kada očekuje uvođenje viznog reciprociteta za preostalih pet zemalja članica EU koje još uvijek trebaju vizu za SAD. Pitanje mu je postavio tijekom razmjene mišljenja na sastanku S&D Grupe u Strasbourgu.

Podsjećamo, 12. travnja istekao je dvogodišnji zakonodavni rok za primjenu viznog reciprociteta, stoga je Europska Komisija od Vijeća EU i Europskog parlamenta zatražila da do 12. srpnja predoče svoj stav o daljnjim akcijama. U slučaju većinske podrške u Vijeću i Parlamentu, jedna od mogućnosti je i uvođenje viza za američke građane kada putuju u EU.

Picula jučer je također zajedno s 11 kolega iz Europskog parlamenta, predao pisanu izjavu o postizanju potpunog viznog reciprociteta EU sa SAD-om, Vijeću i Komisiji.

“Pozivamo Vijeće i Europsku komisiju da povećaju politički pritisak na SAD da ukine zahtjeve za vizu za građane EU-a i pruže podršku naporima dotičnih država članica u pripremi mogućeg uvođenja zahtjeva za vizu za američke građane u EU-u”, poručio je Picula.

Pisana izjava je sljedeća 3 mjeseca, odnosno do 6. rujna, dostupna za potpisivanje zastupnicima u Europskom parlamentu. Treba skupiti barem polovicu potpisa nakon čega se objavljuje u zapisniku i prosljeđuje institucijama Europske unije.