Hashbrowns – prženi ribani krumpir, s cvjetačom bez krumpira.


Prvo samo da kažem, ooodličan recept. Iako originalni recept se radi s krumpirom ovaj recept je malo promijenjen i koristit ćemo malo zdraviju verziju s karfiolom.

Hashbrowns u jedno od popularnijih jela za doručak diljem američkog kontinenta, toliko da ih čak i McDonald’s nudi u svom meniju.

Sastojci:

1 velika glavica karfiola

2 jaja

170 g parmezana

110 g mladog luka

3 režnja češnjaka

30 ml maslinovog ulja

15 g sušenog bosiljka

5 g soli

8 g bibera

 

Upute za izradu:

Naribajte karfiol na ribež ili ako imate neki od miksera za povrće slobodno se poslužite s njime da usitnite karfiol.

Posolite karfiol i ostavite 20 minuta da odstoji.

 

Dok čekate, sitno nasjeckajte mladi luk i češnjak i jednu posudu, te pripremite ostale sastojke.

 

Nakon što je karfiol odstajao 20 minuta stavite ga u kuhinjsku krpu i dobro ocijedite višak vode.

Stavite karfiol natrag u posudu, te dodajte preostale sastojke i dobro promiješajte.

Nakon toga uzmite sa žlicom ili nekom mjericom sastojke i radite ih kao pljeskavice te stavljate na tepsiju na koju ste prethodno stavili papir za pečenje. Tepsiju okrenite naopačke kako ne bi izgorjeli.

 

Pećnicu ugrijte na 200 stupnjeva te stavite da se peku 35-40 minuta. Kad su zlatno žuti izvadite ih iz pećnice i uživajte.

 

Napomena:

S navedenim sastojcima dobijete otprilike 7 većih komada, pa je preporučljivo da poduplate smjesu ako radite za više osoba. Također ako dodate malo više češnjaka i bibera bit će malo pikantniji. Možete pripremiti za doručak ili možda za večernje grickalice uz pivu.

 

Dobar tek.

M.M.