Gdje će Hrvati putovati za božićne i novogodišnje praznike


Zagreb je Hrvatima prvi izbor, a ujedno je i među najekonomičnim opcijama s top liste najtraženijih gradova

Božićno vrijeme i Nova godina sve su bliže, a Hrvati i ove godine rado provode svoj zimski odmor na putu. Svjetski pretraživač hotelskog smještaja www.trivago.hr u nastavku otkriva 10 najtraženijih destinacija u vrijeme Božića i Nove godine za hrvatske građane.

Zagreb je prvi izbor mnogih Hrvata kada je riječ o putovanjima u zimskom periodu. Sve popularniji i bogatiji adventski program, te raznolika ponuda dočeka Nove godine čine Zagreb najpoželjnijom destinacijom ove godine.

No, Božićne blagdane Hrvati vole provoditi i na udaljenijim destinacijama kao što su New York, Tenerife, Istanbul, London, Rim ili Amsterdam, a na listi najpoželjnijih destinacija ove se godine još nalaze i standardno popularne europske destinacije – Beč, Budimpešta i PragNew York predvodi listu po visini prosječnih cijena dvokrevetnih soba koje se kreću oko 250 €. Udaljenije destinacije u top 10 nose sa sobom i više cijene, dok je tu Istanbul izuzetak uz najnižu prosječnu cijenu dvokrevetne sobe od 67 €, te je tako čak jeftiniji i od prosječnih cijena smještaja u Zagrebu.

Dubrovnik i Zagreb, su za Hrvate jedina dva hrvatska grada u top 10, a među ostalim najpretraživanijim gradovima nalaze se europske prijestolnice Amsterdam, Pariz, Prag i Beč gdje se prosječne cijene standardnih dvokrevetnih soba tada kreću u rasponu od 170-220 €. Najpovoljniji gradovi s top 10 liste uz Zagreb su gradovi “susjedi” –  Sarajevo, Budva i Beograd gdje su prosječne cijene smještaja ipak nešto niže i kreću se od 70-90 €.

Općenito, najpretraživaniji grad za proslavu Nove godine u svijetu prema trivago podacima ove godine bio je London, a slijede ga New York, Pariz, Dubai i Prag.

Ivana Begić, voditeljica razvoja tržišta u Hrvatskoj kaže „S obzirom na sve poslovne i obiteljske obaveze, često ponestaje vremena za pomno planiranje putovanja. trivago upravo tu uskače i omogućava brzo i lako pretraživanje recenzija, dostupnih cijena i karakteristika smještaja hotela, ali i ostalih tipova smještaja na jednom mjestu. Brz pregled trendova i najpretraživanijih destinacija u periodu Božića i Nove godine svakako dodatno pomaže u biranju idealne zimske destinacije i planiranju last minute putovanja.“

Najtraženije destinacije Hrvata za obilježavanje Božićnih blagdana

#   Grad   Država   Prosječna cijena  
1   Zagreb   Hrvatska   77 €  
2   Beč   Austrija   132 €  
3   Amsterdam   Nizozemska   148 €  
4   New York   SAD   254 €  
5   Budimpešta   Mađarska   85 €  
6   Prag   Češka   101 €  
7   Rim   Italija   99 €  
8   London   Ujedinjeno kraljevstvo   171 €  
9   Istanbul   Turska   67 €  
10   Tenerife   Španjolska   175 €  

 

Najtraženije destinacije Hrvata za proslavu Nove godine

#   Grad   Država   Prosječna cijena  
1   Zagreb   Hrvatska   84 €  
2   Budimpešta   Mađarska   135 €  
3   Sarajevo   Bosna i Hercegovina   72 €  
4   Amsterdam   Nizozemska   215 €  
5   Beograd   Srbija   91 €  
6   Prag   Češka   177 €  
7   Dubrovnik   Hrvatska   118 €  
8   Beč   Austrija   172 €  
9   Budva   Crna Gora   76 €  
10   Pariz   Francuska   182 €

O metodologiji i podacima

Božićni i novogodišnji trendovi u putovanju u ovoj medijskoj objavi temelje se na podacima korisnika pretraživača hotelskog smještaja, trivago. Božićni trendovi baziraju se na pretragama smještaja koje su korisnici obavili na trivagu u periodu između 01. rujna 2017 i 11. studenog 2017 za datume putovanja između 16. prosinca 2017 i 26. prosinca 2017. Novogodišnji trendovi baziraju se na pretragama smještaja koje su korisnici obavili na trivagu u periodu između 26. prosinca 2017 i 1. siječnja 2017. U obzir se uzimaju svi tipovi smještaja objavljeni na trivagu uz minimalni period boravka od 3 dana.