Home > Putovanja > Skijanje > Francuska: skijalište Val D`Allos

Francuska: skijalište Val D`Allos

Predstavljamo vam skijalište Val d’Allos koje se nalazi u južnim alpama unutar nacionalnog parka Verdon u Francuskoj.

Val D’Allos najveće je skijalište u južnim alpama u skijaškom području L’Espace Lumiere, nalazi se na samom jugu Francuske i udaljen je od Nice samo 140 km. Zbog spoja mediteranske i alpske klime koja je karakteristična za ovo područje omogučava velik broj sunčanih dana ali i obilne padaline. Skijalište je još posebno po tome što se nalazi u prekrasnom nacionalnom parku Verdon.

Skijalište se sastoji od naselja Seignus na 1500 metara nadmorske visine te naselja La Foux na 1800 metara nadmorske visine, naselja su povezana besplatnim autobusom (cca 20 min). La Foux je stazama povezan sa naseljem Pra Loup. Do problema dolazi kada nema dovoljno snijega pa poveznica između La Fouxa i Pra-Loupa bude zatvorena, onda imate samo mogućnost skijanja u Foux d’Allos 1800 i Val d’Allos 1500.

Skijalište ima 180 km povezanih staza između Pra-Loup i Val d’Allos 1800 (La Foux) + 50 km staza u Val d’Allos 1500 (Seignus). Staze su raznolike, za svakog ponešto od početnika do profesionalaca, brže i sporije, kroz čistinu ili šume. Tri kafića se nalaze na samim stazama pa se možete okrijepiti kuhanim vinom. Žičare su prilično stare pa i zbog toga spore. Za one koji vole malo ekstremnije skijanje, skijalište ima jedan od najbolje uređenih snow parkova u Francuskoj (halfpipe, boardercross zona, railovi, kickeri…)

Smještaj je raznolik, a neke od apartmanskih rezidencije su:

 • Residence Les Balcons du Soleil*** – 250m od skijališta, vanjski bazen, WiFi
 • Residence Central Park*** – u centru naselja La Foux, sauna i parna kupelj
 • Les Terrasses de Labrau**** – apartmani u 3 objekta, unutarnji bazen, wellness i sauna, masaže, WiFi

Mi smo bili smješteni u apartmanima Les Terrasses De Labrau (La Foux 1800) koji se nalaze u podnožju skijaških staza. Do žičare je moguće doskijati se direktno iz apartmana. U apartmanima se nalazi mala kuhinja sa štednjakom, mikrovalnom pećnicom, frižiderom itd, zatim kupaonica, soba i dnevni boravak, ovisno za koliko je osoba. Svaki apartman ima i balkon.

U naselju La Foux nalaze se: supermarket, dućani sportskom opremom, suvenirnice, banka, restoran, kafić, disko klub, kino, klizalište, pa ćete nakon skijanja naći neku zanimaciju. Kupovinu preporučamo da obavite u nekom od većih centara prije skijališta jer su cijene vrlo visoke.

Osnovni podaci:

Nadmorska visina: 1500 – 2600 m

Skijaške staze: 230 km (crne staze: 93 km, crvene staze: 66 km, plave staze: 21 km + 50 km u Seignus)

Staze za skijaško trčanje: 53 km

Žičare: 3 gondole, 3 kabinske žičare, 13 sedežnica, 32 vučnice

Topovi: 55%

Udaljenost od Zagreba: 1050 km

 Više fotografija možete pogledati u Facebook albumu: Val d’Allos.

Možda ti se svidi i ovo
Pot au chocolat – pečena krema iz lončića (Francuska)
Maja Velikanja – skijanje u Francuskoj
Marseille – Povratne aviokarte + smještaj 3 noćenja + rentacar samo 80€
Marseille – Povratne aviokarte iz Hrvatske za samo 20€

1 Response

 1. Ekipa i ja bordamo desetak godina, obišli smo skoro cijelu Francusku i veći dio austrije. Svako skijalište ima neku svoju čar, neko je bolje povezano žicama, neko nudi dosta freeride-a, neko je više za zabavu nego za skijanje… Jedno od najlošijih skijaških iskustava je bio upravo Val D’Allos. Pali smo na foru naših agencija kada su uvrstili ovo skijalište u ponudu. 230km staza, rašireno, romantično, freeride-a koliko želiš bla bla bla… Ništa od navedenog. Val D’Allos je staro skijalište koje propada, kako je to dio južnih alpa snijega gotovo da nije ni bilo od 230 km staza koristili smo jedan te isti spust sa vrha do dolje od par km, žice su uglavnom “sljemenske”, zna ekipa koja je bila na sljemenu o čemu pišem, ratraka imaju 2 komada a nijedan nije izašao da popegla stazu cijeli tjedan. U selu se nema šta za vidjeti, jedan prividni disko koji je bzvz i par birceva koi su nabili cijene kao da ste na 3000metara u Val D’Isere-u. Budući da je taj tjedan bila “Mala Juga” show jer je osim ljudi iz Hrvatske jako puno gostiju bilo iz Srbije i Bosne to je bio jedini dobar djir da upoznaš naše ekipe. Koga god sam upoznao stav je bio isti : ZAJEBALI SU ME U AGENCIJI.
  Stoga ekipa Val D’Allos zaobidjite u širokom luku a ako vam je preskupo otići u Les Deux Alpes, Alpe D’ Huez i slično isplativije je otici na Krvavec tjedan dana.

  Nadam se da sam bio od pomoći
  Peace
  Memo

Odgovori