EU uvodi vize Amerikancima?


Amerikanci traže da građani Hrvatske i još četiri države članice moraju imati vizu pri ulasku u SAD pa će zbog toga EU uvesti vize Amerikancima piše express.hr

Europska komisija ima rok od dva mjeseca za privremeno uvođenje viza za građane SAD-a, stoji u priopćenju za javnost Europskog parlamenta. Rezultat je to činjenice da građani Hrvatske, Bugarske, Cipra, Poljske i Rumunjske trebaju vizu za ulazak u SAD dok njihovi građani mogu bez ikakvih dodatnih papira slobodno ulaziti u sve te zemlje. Prema mehanizmu viznog reciprociteta koji su utvrdili Europski parlament i Vijeće, ako treća zemlja ne ukine vizni režim u roku od 24 mjeseca nakon obavijesti o izostanku reciprociteta, Komisija mora provjeriti stanje i predložiti privremeno ukidanje viza za građane dotičnih trećih zemalja za razdoblje od 12 mjeseci, stoji u priopćenju.

Uvjeti za privremeno uvođenje viza bili su ispunjeni u travnju prošle godine, ali Komisija, kojoj su Vijeće i Parlament delegirale ovlasti u tom pitanju, još nije usvojila delegirani akt. Europski parlamentarci premoćnom većinom su glasali kako bi natjerali K, na čelu s Jean-Claudeom Junckerom da napokon uradi nešto po pitanju viznog režima s SAD-om. Još 2014. godine je Parlament obavijestio Komisiju da pet država još nije uvelo puni reciprocitet viznog režima, a u međuvremenu su ograničenja ostala samo na putovanje u Kanadu i SAD. Kanađani će krajem ove godine ukinuti vize za Rumunje i Bugare time će Amerika ostati jedina država koja ne poštuje vizni režim sa svim članicama Europske unije.

Zastupnik Tonino Picula koji od početka mandata 2013. vrlo aktivno radi na ukidanju viza za Hrvate kada putuju u Ameriku, glasovao je za taj prijedlog i pozdravlja odluku. “Podsjećam da je 12. travnja istekao dvogodišnji zakonodavni rok za primjenu viznog reciprociteta! Unatoč tome i dalje imamo situaciju  da američki građani slobodno putuju Europskom unijom, a naši građani baš kao i građani Bugarske, Cipra, Poljske i Rumunjske moraju ispunjavati uvjete i plaćati aplikaciju za vizu čime su nepravedno diskriminirani u odnosu na sve druge zemlje članice. Drago mi je da Europski Parlament nastavlja vršiti pritisak na Komisiju da izvrši svoje obveze sve dok se ne ispoštuje potpuni vizni reciprocitet između Europske unije i SAD-a. Građani Hrvatske moraju imati ista prava kada putuju u SAD kao i ostali europski građani”, rekao je.