Diži sidro, vjetar puše


Sunce, more, dobar vjetar i osmijeh na licu, naravno nemojte zaboraviti kremu za sunčanje s visokim faktorom i to je sve što vam treba za uživanciju i jedrenje, više manje.

Jedrenje – da ili ne?

Jedrenje je idealna prilika za novu avanturu gdje se možete opustiti, rekreirati i jednostavno dobro zabaviti. Idealna mješavina akcije u pokretu, zabave i pomalo ljenčarenja. Svakako ono što vas očekuje su sigurno prekrasni zalasci sunca ili ako ste rano ranioci jutarnja kavica uz prekrasan izlazak sunca na pučini. Morska bolest je jedino što može nekome pokvariti savršeno jedriličarsko putovanje, ali i to se da prebroditi, sve za novu avanturu.

Jedrenje je idealno za osobe koje nisu ljubitelj stacionarnog godišnjeg odmora, jer možete putovati od grada do grada, tempom koji sami odredite. Negdje se možete zadržati cijeli dan, negdje par sati, želite li provesti vrijeme razgledavajući ili želite negdje samo stati na ručak odluka je na vama. Naravno ako uživate u samom jedrenju uopće ne trebate napuštati brod i možete uživati na pučini i jedriti kud vas vjetar nosi.

Niste iskusni jedriličar i nemate potrebne dozvole za upravljanje brodom, a imate veliku želju da isprobate kakav je život na valovima. Nema problema uvijek možete iznajmiti iskusnog skipera koji će se brinuti oko broda dok se vi morate više brinuti o uživanju. Naravno, ukoliko se sami želite okušati u jedrenju, a još nikada niste možete upisati neki od tečaja jedrenja i položiti ispit te dobiti svoju dozvolu.

Jeste li znali?

Znate li da je najmlađa osoba koja je jedrilicom sama oplovila svijet imala samo 16 godina, a najstariji olimpijac koji je osvojio brončanu medalju u jedrenju 1972. na Olimpijskim igrama u Münchenu imao čak 72 godine. Tako da ako cura od 16 godina može oploviti svijet i 72 godišnjak može osvojiti medalju u jedrenju, onda i jedrenje nije toliko teško. Bitno je prihvatiti izazov. Prvi preduvjet za jedrenje, ne bojite se vode i znate plivati (ili ako ne znate plivati nemojte skidati prsluk za spašavanje).

Većina jedrilica ima samo jedan jarbol te glavno jedro i prednje jedro, a svaka jedrilica sastoji se od trupa, te jednog ili više jarbola i jedrilja (sva jedra na brodu). Najveća jedrilica duga je 142,6 metara, te ima jarbole visoke 91 metar. Izrađena je u njemačkom brodogradilištu Naval Yards za ruskog milijardera.

Jedriličarski savjeti

Preporuka za osobe koje se po prvi puta opuštaju u takvu avanturu osim kreme za sunčanje, ponesite raznoraznu odjeću i obuću. Razlika između dana i noći zna biti velika, pa ćete se po danu sunčati, a navečer možda poželjeti zabundati. Naravno pošto je jedrenje sport na vodi, ne bi bilo loše imati nešto od vodootporne odjeće. Također uvijek je dobro imati kutiju prve pomoći, neka se nađe ako zatreba. Nešto higijenskog pribora kao i za svako putovanje na koje idete. Ako ste ljubitelj ribolova, ponesite ribički štap i možda ulovite večeru. Idealna je prilika i da ponesete nešto ronilačke opreme ako poželite istraživati pomorski svijet.

Jeste li ikada jedrili? Imate ekipu s kojom bi voljeli otići na jedrenje? Saznaj kako to ostvariti potpuno besplatno – brzo na www.dozivivise.hr#dozivivise

M.M.