Dioklecijanova palača ima priliku dobiti LEGO repliku od preko pet tisuća kockica


Prikupi li dovoljan broj glasova javnosti, LEGO set Dioklecijanova palača mogao bi se naći u prodaji diljem svijeta. Zabava za kolekcionare i ljubitelje najpopularnijih svjetskih kockica ujedno je i prilika za inovativnu promidžbu Splita i Hrvatske

Strastveni kolekcionar LEGO setova Ilija Šundov izradio je digitalnu maketu Dioklecijanove palače na Lego Digital Designer aplikaciji, putem koje kreativci i obožavatelji kockica javnosti predstavljaju vlastitu viziju idealnog LEGO seta. Rješenja koja prikupe 10.000 glasova analizirat će stručna LEGO komisije koja odlučuje o komercijalizaciji projekta. Dioklecijanova palača trenutačno broji 2.000 glasova, a za prikupljanje potrebnih glasova preostalo je još 238 dana. Svi koji žele da jedna od najpopularnijih domaćih turističkih atrakcija, koja je i pod zaštitom UNESCO-a, zaživi kao LEGO set dostupan u prodaji, svoj glas mogu dati na ovom linku.

Digitalni projekt Dioklecijanove palače Splićanin Ilija Šundov izrađivao je oko šest mjeseci, pazeći pritom na svaki detalj izvornog oblika palače iz 305. godine, s vojnim i logističkim objektima u sjevernom te carskim i vjerskim odajama u južnom dijelu palače. Kako bi projekt pretvorio i u nešto opipljivo, krenuo je u izradu makete, koja je trajala jednako toliko – zbog ograničenih količina potrebne kockice Ilija je nabavljao gotovo pola godine, kako izravno od LEGA, tako i od privatnih kolekcionara i neslužbenih LEGO prodavaonica. Završni proizvod svoga rada napravio je u 20 sati, a maketa je u konačnoj verziji sastavljena od čak 5.468 kockica.

Osim izvrsne kreativne ideje, LEGO palača je i inovativan način promocije domaćeg turizma – i Splita i Hrvatske kao destinacije koja se odlikuje brojnim povijesnim i kulturnim znamenitostima. Vođen djetinjom strašću prema LEGO kockicama, sam autor Ilija Šundov kaže kako motiv nije odabrao slučajno. „LEGO Dioklecijanovu palaču vidim kao priliku da se Split i Hrvatska dodatno promoviraju na jedan drugačiji način, po mjeri novih generacija i suvremenih turista“, istaknuo je Ilija. „Slaganje Lego setova strast je koja je od djetinjstva do danas postajala samo jača, a ovo mi se činilo kao idealna prilika da od hobija napravim nešto posebno“.

U ostvarenju tog cilja možete sudjelovati i vi! Registrirajte se na službenoj stranici Lego Ideas u nekoliko minuta, dajte svoj glas i zajedno možemo izgraditi LEGO Dioklecijanovu palaču! Detaljne upute o glasovanju možete pogledati na Facebook stranici.