Blizu, jeftino, zanimljivo – Poljska


Imali smo nekoliko slobodnih dana koje smo odlučili potrošiti za neko europsko putovanje. Ali kamo otići? Tražili smo nešto blizu, jeftino, zanimljivo i gdje nismo bili – Poland here we come.

 

Poljska GdanskUlovili smo jeftini let Wizzaira iz Budimpešte za Varšavu. Ono što je bilo zanimljivo je prtljaga. Kako se kod Wizzaira plaća čak i ona ručna torba od 55cm odlučili smo putovati samo sa malim običnim ruksakom (42x32x25cm). I sad se pitate zašto je to toliko zanimljivo?

Poljska prtljagaPa zanimljiva je činjenica da smo putovali u zimi, što je značilo da nam je odjeća debela i zauzima puno mjesta. Druga stvar je bila tehnika koju svugdje vučemo. Laptop, fotoaparat, objektivi, punjači… uglavnom pola ruksaka, što je značilo još manje odjeće za 7 dana. I činjenica je da nam je to bilo više nego dovoljno. Svakim slijedećim putovanjem zapravo nosimo sve manje i manje stvari sa sobom i nikad nam ništa nije falilo. A da samo znate kako je lagano putovati sa jednim malim laganim ruksakom, fantastično.

Poljska nas je oduševila. Sletjeli smo u Varšavu i ostali zadivljeni, a kasnije će se ispostaviti da je Varšava bila najmanje zanimljiv grad u Poljskoj. Nekako smo očekivali da su Poljaci stali u vremenu, da nema razvoja kao kod nas. Grdo smo se prevarili, Poljska je nekoliko godina ispred nas. Tako da smo zapravo mi stali u vremenu naspram Poljske.

VARŠAVA 

Što vidjeti u Varšavi? Dosta je toga razbacano po gradu pa će vam trebati lokalni prijevoz koji i nije tako skup. Voziti se možete sa nekoliko metro linija, a najbolja opcija vam je tramvaj.

  • Poljska VaršavaStare Miasto (Stari grad) – Za vrijeme drugog svjetskog rata Njemci su grad bombardirali i uništili ga, međutim nakon rata grad su ponovno izgradili. Mjesto je pod UNESCO-vom zaštitom kao najbolja rekonstrukcija izgradnje povijesnog grada. Na području starog grada posjetite: Royal castle, Castle square (Plac Zamkowy), Market square, Toranj crkve Sv. Ane – sa tornja se pruža prekrasan pogled na stari dio grada (cca 8,5kn)
  • Barbician – Nalazi se između starog i novog djela grada i predstavlja ulaz u stari grad. Drugi je najveći u Poljskoj, a najveći se nalazi u Krakovu. Ovdje se često okupljaju razni umjetnici i performeri.
  • Poljska VaršavaPalac kultury i nauki (Palace of culture and science) – Najviša zgrada u Poljskoj (231m) nekada je nosila Staljinovo ime jer je bila poklon Sovjetskog saveza Poljskoj. Poznata je i po tome što su Rolling Stonesi ovdje održali koncert 1967., prvi takve vrste u to vrijeme, u ovom djelu svijeta. Danas se u zgradi može svašta pronaći, kino, kazališta, muzeji, bazen, vidikovac, uredi…
  • Lazienki park – Najljepši park u gradu, nekada je bio kraljevska rezidencija, a Nacisti su ga uspjeli promašiti pa je sve ostalo netaknuto. U parku možete pronaći nekoliko prekrasnih palača, amfiteatar, jezerca…
  • Sirena – Ima ih više u gradu jer je ona simbol grada, a uz nju se veže i legenda. Sirena je doplivala iz mora u rijeku Vislu i odlučila se odmoriti na obali uz stari grad. Njezino pjevanje privuklo je ribara koji se zaljubio u nju. Međutim, trgovac je ulovio sirenu i zarobio je, tada je njezin plač opet prizvao ribara koji ju je oslobodio. I danas se u gradu može pronaći puno statua sirene sa mačem i štitom jer je uvijek spremna obraniti grad i njezine građane. Vele čak da je sirena u Kopenhagenu njezina sestra.

Poljska VaršavaPoljska VaršavaPoljska Varšava

Nakon Varšave odlučili smo otići do Baltičkog mora. Kako smo bili ograničeni vremenom najbrža opcija za doći tamo je bio avion. Prvo smo kao pravi antiputoholičari pomislili avion – pa to će biti skupo. I opet smo se prevarili, al ovo je bila ugodna prevara. Dobro da nas ta antiputoholičarska ideja nije držala duže od minute pa smo dali šansu avionu i potražili karte. Što smo našli? Našli smo Ryanair, Varšava – Gdansk za 5 eura, čitaj PET eura. Wihiii, ne razmišljaj, kupuj. Ono što je još super sa tim lokalnim letovima unutar Poljske je mogućnost popusta za prijevoz od aerodroma do centra grada. Znači ako imate avionsku kartu da ste letjeli unutar Poljske, pokažete je vozaču autobusa i dobit ćete popust.

Slijedeća zanimljiva činjenica vezana uz taj let je bila bomba na aerodromu. Čekali mi na aerodromu u Varšavi, sjeli na avion i poletjeli. Kad smo stigli u Gdansk, isključili zrakoplovni mod na mobitelu stigla poruka: Ste dobro? Živi? Gdje ste? Obično nam naši ne šalju takve poruke pa smo ih upitali u čemu je problem. Problem je što je u Varšavi na aerodromu stigla dojava o lažnoj bombi i aerodrom je evakuiran taman nakon našeg polijetanja. I naravno to se vrtjelo na svim vijestima i napravilo paniku kod naših doma. Bitno da smo živi!

Poljska

GDANSK

Gdansk se nalazi na obali Baltičkog mora i ima nešto malo manje od pola milijuna stanovnika. Grad je poznat po svojoj povijesti. Između dva svjetska rata ovo je bio tzv. Free City of Danzig, slobodan grad i važna pomorska luka, ali i mjesto gdje je započeo Drugi svjetski rat.

Poljska GdanskNa poluotoku Westerplatte, 1.9.1939. napadom Njemaca započeo je Drugi svjetski rat. Na poluotoku je bilo stotinjak poljskih vojnika koji su u slučaju rata trebali zadržati napad do dolaska pojačanja, no to im nije uspjelo. Sedam dana je trajala bitka na Westerplatte-u u kojoj je 180 poljskih vojnika pokušalo obraniti Gdansk (tada Danzig) od 3500 njemačkih vojnika. Kada je javljeno da pojačanje neće doći, gradonačelnik se predao. Danas se na tom mjestu nalazi spomenik palim vojnicima, ruševine vojničkih baraka i veliki natpis: Nigdy więcej wojny (No more war).

Poljska GdanskPoluotok se nalazi nekih pola sata vožnje od grada, vozi redovna linija, a izaći morate na posljednoj stanici. Mi smo se uputili tamo u kasnovečernjim satima, zapravo sa zadnjim busem koji taj dan vozi. Na tom području se nalazi razna industrija pa tom linijom uglavnom putuju radnici. Kad smo stigli do zadnje stanice, ostali smo sami na busu, vozač je bio zbunjen, pitao nas je što radimo u ovom kraju. Bio je mrak, oko nas samo drveće, a vozač nije znao o kakvom spomeniku pričamo. Rekao nam je da se on vraća za 10min natrag i da poslije nema više buseva do jutra. Zamolili smo ga da nas pričeka dok smo mi trčečim korakom jedva pronašli ogroman spomenik.

Gdansk je stvarno poseban i prekrasan grad. Drugačiji od Varšave i preporučamo ga svakome. Ne morate ništa posebno razgledavati, dovoljno je da samo prošetate ulicama i uživate u prekrasnoj arhitekturi.

  • Green Gate izgrađen inspiracijom na Antwerp City Hall, nekad rezidencija poljske monarhije, danas National museum.
  • Žuraw – lučka dizalica, za premještanje tereta sa i na brod, najstarija i najočuvanija u Europi. Tri funkcije je imala: dizalica u luci, obrambena utrvda i gradska vrata. Danas je dio Pomorskog muzeja.
  • Glavna ulica (Ulica Dluga) s pogledom na Gradsku vijećnicu.

Poljska GdanskPoljska GdanskPoljska Gdansk

SOPOT

Sopot je malo mjesto na obali Baltičkog mora. Nalazi se između gradova Gdynia i Gdansk, sa kojima čini metropolitensko područje Trojmiasto (Tricity) sa preko milijun stanovnika. Naziv grada dolazi od stare slavenske riječi sopot, što označava strujanje mora.

Do Sopota možete stići vlakom i prošetati se kroz grad sve do obala Baltičkog mora. A kad stignete do obale prvo će vam u oko zapeti mol dugačak 511m i kao takav najduži drveni mol u Europi

Grad je poznat i po glazbenom festivalu, Sopot International Song Festival, na kojem su nastupale i neke nama poznate zvijede kao: Tereza Kesovija, Vice Vukov, Plavi Orkestar, Goran Bregović…

  • Krzywy Domek (The Crooked House) – kuća neobičnog oblika inspirirana bajkama, izgrađena je 2004., a danas je shopping centar.
  • Grand Hotel – izgrađen sredinom tridesetih godina st., a ugostio je mnoge poznate osobe kao: Fidel Castro, Vladimir Putin, Adolf Hitler, Greta Garbo, Marlena Dietrich, Charles de Gaulle…

Poljska SopotPoljska SopotPoljska Sopot

KRAKOV

Do Krakova smo stigli vlakom. Poljska je super što se tiče lokalnog prijevoza. Osim što imaju jeftine avionske karte, imaju i jeftine karte za vlak, doduše ne kao za avion, hehe. Vožnja je super udobna, jedino što traje malo duže.

Grad Krakov leži na obali rijeke Visle, jedan je od najstarijih, nekada i glavni grad, danas drugi po veličini u Poljskoj. Veličinom i brojem stanovnika, otprilike kao Zagreb.

Poljska KrakovNa brdu Wawel nalazi se katedrala i kraljevski dvorac. Ogroman kompleks koji je nekada funkcionirao kao grad i gdje su stolovali poljski kraljevi. Ulaz u kompleks je besplatan, ali u dvorac i katedralu se naplaćuje ulaz.

Poljska KrakovKrakov je poznat i po papi. Krakovski nadbiskup Karol Wojtyła, 1978. godine postao je papa Ivan Pavao II. Odmah do kraljevskog dvorca i katedrale nalazi se i muzej u njegovu čast.
Ispod dvorca nalazi se zmajeva špilja, a kod ulaza u špilju postavljena je skulptura zmaja Smok Wawelski koji riga vatru. Legenda kaže da je kralj Krak, kako bi spasio mjesto od uništavanja zmaja, ponudio mu djevice, i kad je ponestalo djevica u gradu i ostala samo kraljeva kćer. Kralj je ponudio ruku svoje kćeri onome tko ubije zmaja. Siromašan mladić nadmudrio je zmaja i oženio kraljevu kćer.

Rynek Glowny, glavni i kažu najveći srednjovjekovni trg. Trgom dominira zgrada Sukiennice – nekada centar međunarodne trgovine, danas nešto slično, ovdje možete naći hrpu štandova sa lokalnim suvenirima, a iznad, na katu se nalazi muzej.

Kazimierz, nekada samostalni grad, kasnije židovska četvrt, do rata ovo je bilo mjesto gdje je obitavao veći broj židova, sve dok ih Njemci nisu preselili u Geto preko rijeke Visle u kvart pod nazivom Podgorze (u Kazimierzu je sniman veći dio filma Schindlerova lista).

     Poljska KrakovPoljska KrakovPoljska Krakov

OSWIECIM (AUSCHWITZ)

Auschwitz je bio njemački koncentracijski logor u Poljskoj u mjestu Oswiecim (njem. Auschwitz). Osnovan je 1940. godine na području bivše poljske vojarne. Sastojao se od tri glavna kampa: Auschwitz I (glavni kamp), Auschwitz II (Birkenau, kamp za istrebljenje), Auschwitz III (Monowitz, radni kamp) i preko 40 logora.

Poljska AuschwitzViše od milijun ljudi ubijeno je u Auschwitzu, većina njih u plinskim komorama, tzv. Ciklonom B, a ostali su umrli od gladi, bolesti, iscrpljenja ili medicinskim eksperimentiranjem.

Poljska AuschwitzMeđunarodni dan sjećanja na holokaust obilježava se 27. siječnja, kada je Auschwitz oslobođen 1945. godine.

Do Oswiecima možete iz Krakova stići busom (vozi do kampa) ili vlakom (ostavlja vas u centru grada, nekoliko km od kampa) ili pak kao mi BlaBlaCar-om. Vožnja traje oko sat vremena, ovisno o prometu. Ulaznice u kamp su besplatne, ali ih morate rezervirati na vrijeme (termini se brzo pune) i na točno određeni sat ulaska (ostati možete koliko god želite). Imaju i ture na različitim jezicima, koje također morate rezervirati preko interneta i koje se plaćaju (45€). Između dva kampa vozi besplatan bus, a možete se i prošetati, udaljeni su 3 km. Računajte si da vam je za oba kampa potrebno nekoliko sati ukoliko sve želite vidjeti. Mi smo ostali čitav dan, s time da smo na nekim mjestima ubrzali tempo.

Poljska AuschwitzPosjetili smo Auschwitz I i II i bili smo spremni na grozote koje su se tamo događale, ali kad stignete i vidite sve to, shvatite da se jednostavno niste mogli pripremiti. Auschwitz I je pretvoren u muzej, u zgradama se nalaze fotografije, vrte se filmove, ali tu ćete vidjeti i odjeću, torbe i razne osobne stvari poginulih, kao i njihovu kosu sa kojima se kasnije radila uniforma za vojnike. I dok će vas Auschwitz I zgroziti pričama, fotografijama…

Poljska, AuschwitzTek kad stignete u Auschwitz II shvatite kakav je to bio teror nad čovječanstvom. Iako je u Auschwitzu II više od pola toga izgorjelo, u pokušaju sakrivanja dokaza o zločinu, shvatite kako je zapravo to ogromno mjesto, toliko ogromno da jednostavno ne vidite kraj. Baraka do barake, na stotine njih, nekada su u njima bili konji i to pedeset njih, a kasnije zarobljenici čak 400 njih. Pa si zamislite kakvi su to bili uvjeti. A da ne spominjemo krematorije kojih je bilo 5, a svaki od njih je dnevno mogao “primit” i do 1000 ljudi.

Preporučamo svakome od vas da prvom prilikom posjetite ovo grozno mjesto, i ne zato jer je strašno uopće za vidjeti, već da se podsjetimo što je čovjek spreman napraviti drugome čovjeku samo zato jer je različit. I da se to više nikada ne ponovi!

Poljska, Auschwitz

HRANA

Hrana u Poljskoj je jako fina i poprilično povoljna. Evo samo nekih specijaliteta koje smo probali i koji su nam se svidjeli:

  • Pierogi – tradicionalno slavensko jelo. Pierogi su kuhane knedle od tijesta punjene različitim sastojcima: pire krumpir, meso, gljive, kupus, a mogu biti i desertni pa se pune raznim voćem.
  • Placki ziemniaczane – Placki ziemniaczane ili palačinke od krumpira tradicionalno su poljsko jelo. Navodno recept potječe iz 17. stoljeća iz nekog samostana. Za vrijeme drugog svjetskog rata, u nestašici hrane, palačinke od krumpira su postale popularne i često su zamjenjivale kruh. Rade se različitih veličina, a često se poslužuju sa šećerom, kiselim vrhnjim ili nekim umakom, npr. od gljiva. Razne verzije ovih palačinki mogu se naći u kuharicama Češke, Njemačke, Švedske, Švicarske, Bjelorusije, Ukrajine itd. U Poljskoj smo ih probali u umaku od gljiva i takve smo pripremili doma. Evo recept.
  • Gofry – odnosno vafel sa raznim dodacima, tradicionalni desert, kažu: zapravo običan waffle kojeg možete probati i u drugim zemljama. Al za podizanje šećera odlično nam je sjeo.
  • Pajda – prepečeni domaći kruh, premazan svinjskom mašću (međimurski: slanine, kosana mast), sa zapečenim nasjeckanim kobasicama i zapečenim lukom. E, ovo je stvarno fino.

PoljskaPoljskaPoljska Auschwitz

Kad smo stigli u Poljsku bilo je ugodnih 15 stupnjeva, kad smo se vraćali temperatura je pala na -15 stupnjeva. Već dugo nismo osjetili takvu zimu, ono kad vam se prsti doslovno smrzavaju čak i u rukavicama. Sva sreća pa je cijelo vrijeme bilo sunčano inače bi tih -15 stupnejva bilo feels like -25 stupnjeva. Kažu da je ovo bila jedna od hladnijih zima u Poljskoj.

Jesmo ga pogodili! Zanimljivo je da smo imali osjećaj kao da je samo nama zima, jer smo mi po gradu hodali u nekoliko slojeva odjeće dok su Poljakinje bez problema šetale u suknji i najlonkama, a niti Poljaci nisu bolji od nje, ono daj bar zakopcaj jaknu. Poslije smo shvatili da ne glume frajere i trpe hladnoću već si pomažu sa alkoholom, ulice su pune pijanaca.

Zaboravimo li na temperaturu, cijelo putovanje bio je odličan ulazak u novu godinu. Ima li išta bolje nego da novu godinu proslaviš na aerodromu!? Probajte! 😉

Poljska Sopot

Zahvaljujući Canon Hrvatska, na ovom putovanju, imali smo priliku isprobati fotoaparat Canon EOS 70D i širokokutni objektiv EFS 10-18mm. Fotografije koje smo napravili za Canon Hrvatska možete pogledati na slijedećim linkovima:

Varšava, Gdansk i Sopot, Krakov, Auschwitz