Putuj i čini dobro: Backpackerski trikovi


Antonia nastoji putovati i činiti dobro, u skladu s geslom udruge Kolajna ljubavi unutar koje djeluje. Većina njenih skitanja vezana je uz volonterstvo, društveni i humanitaran angažman. Njezini putopisi preslika su predavanja koja je održala kroz ciklus Putuj i čini dobro.  U ovom putopisu pokazati će vam neke backpackerske trikove za Šri Lanku

Zemlja koja očarava svojom raznolikošću, idealna je za utješiti se u ovim zimskim mjesecima u ovim mjesecima kada je tijelu potreban vitamin D. Šri Lanka spaja vidike tirkiznih plaža s plantažama čaja, neosvojive džungle s nasmiješenim stanovništvom. I dok mnogi putuju u sklopu luksuznih aranžmana ili u pratnji privatnih turističkih vodiča, otkrivamo vam par trikova koje smo backpackerski usvojili istražujući ovu predivnu zemlju smještenu u Indijskom oceanu.

Putujte javnim prijevozom

Osim što je nevjerojatno jeftino, ovakav vid putovanja pruža uvid u svakodnevni život Šri Lančana. Za odličnu atmosferu u autobusima zaslužna je osebujna glazba, a i pokoji ulični svirač bubnjeva ili gitare koji odsvira svoj osobni repertoar u nekoliko stanica. Iako iznimno slikoviti i zabavni način putovanja, u autobusima ćete se ipak malo stisnuti zbog malih sjedala prilagođenih sitnoj građi lokalnih putnika.

Vlak je ugodnija varijanta, koja s obzirom na prirodne ljepote Šri Lanke postaje prava turistička atrakcija. Apsolutni must do je vožnja vlakom iz grada Kandy u grad Ellu, gdje zbog pogleda na plantaže čajeva i beračice prolazite kroz ekstazu.

Domišljata rješenja dobrodošla su u bilo kojem kraju svijeta

Svaka kultura nosi svoje društvene norme koje ponekad zahtijevaju prilagođavanje uz nadoplatu. No to ne znači da vi ne možete biti kreativni i poštujući kulturu,pronaći inovativan i besplatan treći put. Primjerice, pri ulasku u hramove, cipele se ostavljaju ispred hrama te se plaća njihovo čuvanje. Zašto ih ne staviti u svoj ruksak?

Sari je prekrasna tradicionalna odjeća tipična za Indiju i Šri Lanku. I dok se u mnogim turističkim turama naplaćuje isprobavanje i slikanje u ovoj slikovitoj nošnji, vi samo trebate ušetati u trgovinu specijaliziranu za sarije.

Posebno zanimljiva je propusnica za penjanje na impozantnu Lavlju stijenu u mjestu Sigiriya. Kako se povijesne ruševine obnavljaju lokalci koji ponesu vreću pijeska do vrha ne plaćaju ulaz, pa se tako može vidjeti i malu djecu kako ponosno nose malu vrećicu s pijeskom. Mi tetu na šalteru nismo uspjeli uvjeriti da smo Šri Lančani, ali netko i to mora uspjeti prvi, zar ne?

Konzumirajte osviješteno

Svojim izborom utječete na ponudu usluga, budite svjesni te odgovornosti. Iako će vas mnogi vući za rukav da otiđete jahati slonove, a vi ste se čuli kako se prema njima ne ponašaju lijepo, radije pođite u sirotište slonova Pinnawallu. Umjesto bukiranja posjeta plantažama čajeva, platite tuk tuk da vas odveze do tamo, a druženje s beračicama i slikanje direktno honorirate njima. Tako znate da je novac zaista došao do pravih lica autentične Šri Lanke. Dodatna prednost je što se tako udaljavate od klasičnih ruta, a svi znamo da najljepša iskustva čekaju izvan utabanih staza.

Prihvatite neočekivano- tu se skrivaju vaše najbolje anegdote s putovanja

Možda ćete na prvu biti iznenađeni prometnim kolapsom i načinom vožnje, a kad vam se dogodi prometna s tuk tukom na koji nitko nije niti trepnuo, kao da je to najnormalnija stvar, ostat ćete šokirani. Prvih pola sata, potom ćete to prepričavati narednih mjesec dana.

Prepustite neke stvari sinkronicitetu

Ponekad je ne imati plan najbolje što vam se na cesti može dogoditi. Iako smo se nebrojeno puta u našem svakodnevnom životu uvjerili kako slučajnosti ne postoje, kada smo na putovanju povezanost postaje fascinantna! Ako na drugom kraju Šri Lanke na ulazu u botanički vrt naletite na prijatelja kojeg ste upoznali nekoliko dana ranije, a on vam poput anđela čuvara pomogne riješiti sve vaše brige koje vas u tom trenutku muče, znate da ništa nije slučajno. Očito zbog toga što smo na putovanju spontaniji, otvorenija srca i skloniji avanturama, sinkrocitet je samo lakše uočljiv.

I upravo ta spontanost vas dovede do najboljeg izleta koji ste na tom putovanju doživjeli ili predivnog smještaja za kojeg niste niti mogli zamisliti da ćete naći u 10 sekundi.

Družite se sa lokalcima

Zlatno pravilo među putnicima! Ukoliko im ukažete poštovanje, lokalci vam otkrivaju svoju stvarnost, ali i povoljnije dućane i besplatne izlete jer ipak sprijateljili ste se, vi ste njihovi. Samim tim doživljavate autentičnost koju ponizno bilježite u svoje srce ne pomišljajući na vađenje fotoaparata.

Divno je povezati se s ljudima na putovanju, jer nema ljepšeg uspomena od novih prijatelja.

S druge strane, imate i uvid u kulturu koja je oslobođena one klasične turističke konotacije. Tako primjerice možete biti pozvani na muslimansko vjenčanje na Maldivima te se diviti prostranstvima nenaseljenih otoka s kojim su vas novi prijatelji upoznali.

Budite iskreni

Ukoliko se nađete u problemu ili želite nešto isprobati, iskreno to prenesite.

Upravo u takvim trenucima može se dogoditi da vas očara gostoljubivost stanovništva. Njihova spremnost da vam pomognu, kada ste primjerice ostane izgubljeni između dva otoka na Maldivima, samo zato što ste im prišli i zamolili za pomoć, ostat će vam u posebno dragom sjećanju.

Antonia Pejaković