Aogashima – vulkanski otok udaljen miljama od civilizacije


Vjerovali ili ne na ovom aktivnom vulkanskom otoku veličine cca 9 km2 živi oko 170 ljudi

Aogashima je vulkanski otok koji pripada Japanu, a nalazi se u Filipinskom moru oko 358 km južno od Tokija. Iako je udaljen 358 km, smatra se kao dio Tokia. Zadnja erupcija se dogodila 1785. godine te je pobila skoro polovicu populacije koja je tada živjela na otoku,a ostale nagnala u bijeg. Nakon ove katastrofe već kroz 50 godina novi stanovnici su počeli naseljavati otok. Danas ovdje živi oko 170 stanovnika te imaju svoju poštu, školu, restorane i barove.

aogashima

Ovaj otok ili vulkan je poseban po tome što se sastoji od dva vulkana tj. to je vulkan unutar vulkana. Ogroman krater odnosno cijeli otok i još jedan mali vulknačić unutar njega.

Da bi došli do njega prvo trebate uzeti brod ili avion iz Tokija za Hachijojima koji je najbliži naseljeni otok, a nakon toga trebate rezervirati helikopter ili brod do Aogashime. Prosječna cijena povratnog leta iz Tokija za Hachijojima je oko 300 dolara + let helikpoterom oko 120 dolara. Ako planirate uzeti brod, zbog lošeg vremena i nemirnog mora bude otkazano više od polovice linija pa prije putovanja treba provjeriti i vremensku prognozu.  Cijene smještaja se kreću od 40 dolara pa do 90 dolara za noć. Tu je i besplatni kamp u kojem možete ostati nakon prijave u turističkom uredu u naselju.

Od šetnje kroz cijeli otok i uživanja u geotermalnim izvorima i prekrasnoj prirodi treba probati i lokalnu rakiju Aochu koja se dobiva destilacijom krumpira i žita.

Ako tražite komadić kopna gdje skoro pa nema turista i želite se malo odvojiti od civilizacije, ovaj otok je pravo mjesto za vas.