Američke palačinke (SAD)


Barbara iz Foodione vodi nas desertom u Ameriku. Kroz video će vam pokazati na koji način ona priprema američke palačinke. Dobar vam tek!

Američki palačinke (hotcakes, griddlecakes, flapjacks) uobičajeno se poslužuju za doručak, po dvije ili tri palačinke prelivene javorovim sirupom i maslacem. Često se poslužuju uz slaninu, tost, jaja ili kobasice. Slatka verzija uključuje sastojke poput pekmeza, maslaca od kikirikija, orašastih plodova, voća, meda i sl. Tijesto sadrži jednostavne i jeftine sastojke poput jaja, brašna, mlijeka i praška za pecivo a nerijetko se u smjesu pomiješaju komadići čokolade, borovnice, jagode i sl.

Ne moram ni napominjati da sam svako jutro u New Yorku započinjala ovim slatkim prekrasnoćama s borovnicama i komadićima čokolade. Tako nakon povratka ni u mojoj kuhinji nije izostalo pripremanje istih. 🙂 Moja verzija američkih palačinki nešto je zdravija. Koristim kokosovo ulje, heljdino i bezglutensko brašno i bananu umjesto šećera. Obično ih pripremam vikendom za doručak a punjene su borovnicama ili malinama i komadićima tamne čokolade. Ove palačinke su vrlo „prozračne“ (fluffy), jer u smjesu dodajem čvrsti snijeg od bjelanjaka koji daje dodatnu prozračnu strukturu palačinkama. Moja preporuka je da ako još niste da svakako pripremite američke palačinke, a kako se točno pripremaju možete vidjeti u videu.

Sastojci:

  • 15 ml kokosovog ulja
  • 50 g heljdinog i bezglutenskog brašna
  • prašak za pecivo
  • 1/2 banane
  • 2 jaja
  • 100 ml bademovog mlijeka
  • 50 g borovnica
  • 50 g tamne čokolade

Priprema:

  1. U posudi izmiksajte čvrsti snijeg od bjelanjaka.
  2. U drugoj posudi izmiksajte žumanjke, brašno, prašak za pecivo, mlijeko i ulje.
  3. Zatim dodajte izgnječenu bananu i u nekoliko navrata snijeg od bjelanjaka te lagano promiješajte pjenjačom.
  4. Na kraju dodajte borovnice i komadiće tamne čokolade i pažljivo promiješajte kako se borovnice ne bi raspale.
  5. Malu količinu smjese stavite peći na tavu oko 30-40 sekundi sa svake strane.
  6. Gotove palačinke poslužite uz pekmez, med ili javorov sirup.

Barbara Črgar