Amarillo – žuta ruža Texasa


Savršen grad da osjetite duh Texasa. Od kanjona, starih kadilaka i ogromnih odrezaka, grad je idealan za ljubitelje starog zapada. Amarillo je jedan od najvažnijih gradova za trgovinu stokom, pa tako možete imati priliku posjetiti i aukcije za stoku gdje možete vidjeti prave kauboje.

Amarillo, još zovu “Žuta ruža Texasa”, jer ime potječe od španjolske riječi što znači žuto. Grad je ime dobio vjerojatno po divljim žutim cvjetovima kojih je bilo u proljeće i ljeto u izobilju.

Grad se izvorno zvao Oneida, a nalazio se na rubu pustinje Llano Estacado. Krajem 19. i početkom 20. stoljeća doživio je veliki razvoj zahvaljujući pruzi Denver-Fort Worth. Danas je poznat po činjenici da se u gradu nalazi jedina tvornica nuklearnog oružja u zemlji, Pantex. Također kroz grad prolazi i najpoznatija američka prometnica, Route 66. Ako ste ljubitelj zapadnjačke umjetnosti u gradu se nalazi povijesni muzej Panhandle-Plains koji ima jednu od najboljih kolekcija i artefakata.

Hrana

Razlog zašto je ovaj grad obavezno stajalište je hrana. Big Texan restaurant poznat je po svojim odrescima (steak), ako ga uspijete pojesti za 60 minuta ne trebate platiti, samo treba uzeti u obzir da odrezak ima 2 kg, i uz to dobijete obilan prilog.

Texas - Route66 - The Big Texan Steak Ranch

Ako se odlučite za takvu avanturu, sjest ćete na povišeni stol, tako da vas svi mogu gledati i navijati, dobit ćete odrezak od 2 kg, pečeni krumpir, grah, koktel od škampi, pecivo s maslacem i salatu. Sve to morate pojesti dok vam iznad glave odbrojava ogroman sat. Ako uspijete ne morate platiti, dobit ćete majicu i zapisat će vas u njihovu knjigu slavnih, odnosno onih koji su uspjeli to uraditi. Piece of cake, naravno? Ako se nađete ovdje, nemojte odmah odustati, jer ništa nije nemoguće. Naime, rekord drži žena s nešto malo manje od 60 kg kojoj nije bio potreban čitav sat već samo 20 minuta i to za čak tri komada odreska.

Texas - Route66 - The Big Texan Steak Ranch

Oni malo manje hrabri i ne toliko gladni da ruše rekorde, svejedno mogu uživati u odličnoj hrani koju nudi restoran. Restoran naravno ima kaubojski štih, a poslužuju vas kauboji i kaubojke, a hrana je odlična. Jedno od jela koje obavezno morate probati osim odreska su njihova odlična rebarca.Texas - Route66 - The Big Texan Steak Ranch

Ranč Kadilaka

U Amarillu osim odlične hrane svi se zaustavljaju i zbog ranča kadilaka. Nekad umjetnička postava, trebala je prikazati razvoj kadilaka i navodno su postavljeni pod nekim kutem kao piramide u Gizi, ali danas samo neobična turistička atrakcija.

Cadillac Ranch

Stari kadilaci koji vire iz zemlje i svi po njima rade grafite sa sprejevima. Toliko ljudi se ovdje okrene, kažu ako si u jutro nešto napisao do navečer toga više nema, jer je to već prekrio novi grafit. Zapravo nije potreban ni čitav dan da tvoja kreacija nestane, dosta je i deset minuta. Ne treba vam čak niti sprej, jer ih možete naći razbacane oko kadilaka.

Cadillac Ranch Cadillac Ranch 

Pjesma za kraj

Amarillo je opjevan u mnogim pjesmama. Evo uživajte u pjesmi Is this the way to Amarillo, od Tony Christie-a.

 

M.M.