6. Croatian Travel Festival 2017. (25. do 28. svibnja)


Croatian Travel Festival je projekt kojeg je Hrvatski klub putnika pokrenuo u Šibeniku, 2012. godine. Ideju organizatora da festival preraste u tradicionalno godišnje okupljanje najpoznatijih putopisaca i putnika podržali su sudionici, ali i publika. To najbolje potvrđuju fotografije i video materijali zabilježeni na do sada održana pet izdanja festivala.

Croatian Travel Festival će u svom šestom izdanju, od 25. do 28. svibnja,  s posebnim zadovoljstvom organizator festivala, Hrvatskog kluba putnika, po prvi puta ugostiti Ivicu Kostelića,  našeg najtrofejnijeg skijaša. On će na pozornici postavljenoj na  Trgu Ivana Pavla II,  gostovati također  trećeg dana održavanja festivala. Inspirativnom pričom približit će publici svoj skijaški život i destinacije na koje ga je skijanje odvelo. Uz najpoznatije domaće putnike i putopisce, po prvi puta Croatian Travel Festival će ugostiti poznatu producenticu i novinarku iz SAD-a,  Ashley Colburn. Dobitnica dvije prestižne nagrade Emmy kojima je nagrađena za svoje putopisne dokumentarce,  će u priči pod nazivom „Finding the wonder in the World“ , u okviru programa trećeg dana festivala otkriti kako  je ljubav prema putovanjima i stalnom istraživanju novih destinacija, uspješno pretvorila u svoj „posao iz snova“.

Novost na festivalu koji već šest godina u Šibeniku okuplja one koji vole putovati, slušati priče o putovanjima, kao i uživati u brojnim fotografijama s destinacija iz svih krajeva svijeta, je i projekcija dva filma. Još jedna novost ovogodišnjeg festivala je i to da će se gotovo sva predavanja moći pratiti uživo preko live streaming  na facebook stranici Hrvatski klub putnika.

Drugog dana održavanja festivala prikazat će se film pod nazivom „Sirija na prekretnici rata“, čiji su autori Hrvoje Ivančić i Goran Šafarek.  Film su snimili boraveći deset dana u Siriji u proljeće 2016. Drugi putopisni film pod nazivom  “Milijun koraka do mora” , čije je autor Marko Kovač, govori o 30-dnevnom pješačenju od Zagreba do Splita preko sedam planina. Projekcija će se održati u okviru završnog festivalskog dana, u nedjelju. 

Pričom ousponu na Mont Blanc i Triglav pod nazivom „Kad Alpe kažu DA!“, šesto izdanje festivala će otvoriti Antonia Viljac i Anita Živković. O ljubavi prema planinama, ali i planinarenju nekad i danas, priču će nastaviti onaj koji na tu temu ima najviše za reći. Veliki Stipe Božić i ove godine dolazi na festival, a na pozornici u klubu Azimut će mu se pridružiti Marica Mihaljević koja će otkriti kakav tip planinara su današnji mladi ljudi. Prvi dan festivala svojom će uvijek posebnom putopisnom pričom zatvoriti Jasen Boko koji će ove godine imati i drugo predavanje, koje će održati u okviru programa trećeg dana festivala. 

„Dalmatinski lav u afričkoj savani“  – naziv je predavanja kojim će Vedran Bađun, otvoriti drugi dan održavanja festivala, a osim afričku, publika će kroz predavanje Riane Petanjek, barem na kratko posjetiti i američku džunglu na asfaltu – New York. Istoga dana, Krešimir Sučević-Međeral odvest će ih kroz izdvojene epizode desetipolmjesečnog  putovanja života „do kraja svijeta – čvrsto na zemlji.“

Treći dan festivala otvaraju „povratnici“, čiji dolazak organizatora uvijek iznova veseli jer je dokaz da na „Croatian Travel Festivalu“ gosti – putnici i putopisci, uživaju jednako kao i brojna publika. Ivona Bačelić – Grgić ispričat će priču o ljetnom osvajanju Baltika, dok će „Putoholičari“, Iva Mihalic Krčmar i Branko Krčmar kroz fotografije i video provesti publiku kroz brojne afričke zemlje. Nikola Horvat će pak publiku prošetati jednom od najatraktivnijih planinarskih staza na svijetu, u predavanju pod nazivom „4300 km na Pacific Crest Trailu“, a Đina Jakir iz „Kolajne  ljubavi“ će pričati o upoznavanju kulture u Africi i na Balkanu kroz couchsurfing. 

Posljednji dan festivala se baš kao i prvi otvara u „planinarskim cipelama“. Matej Perkov održat će predavanje o zimskim usponima na najviše vrhove Balkana, a kako bi se publika ugrijala, s niskih planinskih temperatura, Saša Pjanić će ih povesti u Kambodžuu kojoj je„praznike proveo s Budhom“, a Jurica Galić će ih provesti „zemljom Asteka i Maja“.  Ivan Đogić prenijet će publici iskustva o autostopiranju i pješačenju stečena tijekom 75 dana boravka u Iranu, a Vitomir Maričić  će, kako i priliči završnom danu Croatian Travel Festivala, odvesti publiku na kraj svijeta, na Novi Zeland. 

Turistička zajednica grada Šibenika i Udruga vodiča Mihovil povest će pak, i ove godine, sve zainteresirane, u besplatno razgledavanje povijesnog djela Šibenika.

Četvrti put zaredom u okviru Croatian Travel Festivala održat će se i dodjela „Nagrade Dijana Klarić“. Za nagradu koja je ustanovljena u spomen na mladu šibensku putnicu, izborit  će se pobjednici natječaja na kojeg su se kandidati prijavljivali u pet kategorija: najbolji putopis,najbolja fotografija, najbolji video, najbolji putopisni projekt i putnik/putnica godine. Svečana dodjela nagrada održat će se 28.svibnja u 17:00h u HNK Šibenik.

Uz predavanja festival nudi i mnoštvo popratnih događanja, ali i dobru zabavu uz nikad bogatiji glazbeni program. Drugog dana održavanja festivala, 26. svibnja, koncert će u klubu Azimut održati sjajna glazbenica i kantautorica Sara Renar, dok će se u subotu, 27. svibnja na tvrđavi Sv. Mihovila održati veliki koncert grupe S.A.R.S.  Suradnja Tvrđave kulture Šibenik i Croatian Travel Festivala omogućila je da u sklopu festivala imamo ovako jedan sjajan koncert.

PROGRAM 6. CROATIAN TRAVEL FESTIVALA
25.-28.05.2017. ŠIBENIK

 
1. dan festivala  – ČETVRTAK  25.05. 2017.
 

  • 18:30h, Antonia Viljac & Anita Živković – „Kad Alpe kažu DA!“ – O usponima na Mont Blanc i Triglav…i o tome kako nas planine uče strpljenju i poniznosti. Lokacija: klub Azimut
     
  • 19:30h, Marica Mihaljević & Stipe Božić –  Dok će nas Stipe podsjetiti na staru opremu, tehnike te znanja koja su se prenosila uvijek novim generacijama penjača, Marica će nam približiti svijet planinarenja danas. Puno se toga promijenilo, ali nešto je oduvijek isto, a to nešto živi u svakom planinaru – velika ljubav i poštovanje prema planini. Lokacija: klub Azimut
     
  • 20:30h, Vedran Buble – “Hvala što ste se usudili doći u Kolumbiju”: 40 dana u cipelama Pabla Escobara.  Lokacija: klub Azimut.
     
  • 22:00h, glazbeni program festivala, akustični koncert: DUO ANTIQUA – pop rock hitovi 80/90-e.  Lokacija: klub Azimut.

2.dan festivala – PETAK  26.05.2017.
 

  • 18:00h, Vedran Bađun – „Dalmatinski lav u afričkoj savani“–  priča o zaštiti slonova, nosoroga i lavova  u negostoljubivom kraju. Lokacija: Trg Ivana Pavla II (Mala loža)
     
  • 19:00h, Ivan Đogić – ”75 dana u Iranu i potrazi za različitim” – Autostopirat ćemo i pješačiti te se kroz interesantne i nepovezane doživljaje potruditi stvoriti što objektivniju sliku o zemlji o kojoj mislimo da puno znamo. Lokacija: klub Azimut
     
  • 20:00h, Riana Petanjek – “SAD: od najboljeg do najboljeg” – Zašto je najbolje živjeti u NYC, odnosno zašto je to za mene naj grad. Što je najbolje u San Franciscu i zašto je moguće da mi je baš od svih putovanja ono na Route 66 najbolje… Lokacija: Trg Ivana Pavla II (Mala loža)
     
  • 21:00h, Hrvoje Ivančić – „Sirija na prekretnici rata“– Projekcija filma kojeg su Hrvoja Ivančić i Goran Šafarek snimili boraveći deset dana u Siriji u proljeće 2016. Film traje 46 minuta, a prije početka projekcije, autor Hrvoje Ivančić održat će uvodnu riječ.Lokacija: Trg Ivana Pavla II (Mala loža)
     
  • 22:30h, glazbeni program festivala, koncert Sare Renar. Lokacija: klub Azimut
     

3.dan festivala –SUBOTA 27.05.2017.
 

  • 10:00h, Ivona Bačelić Grgić – „Baltik – osvajanja sjevera ljeti“ – Putovanje uključuje posjet  glavnim gradovima Baltika, ali i Helsinkiju – kako mu tepaju kćeri Baltika, Tallinu – Dubrovniku Baltika, Rigi – europskoj secesijskoj riznici i Vilniusu – Ateni sjevera. Lokacija: Gradska knjižnica
     
  • 11:00h, Iva Mihalic Krčmar & Branko Krčmar – „Afrika by Putoholičari“ –  Kroz fotografiju, video i priču Putoholičari vas vode na jedno od njihovih posljednjih putovanja, i to u Afriku – Južnoafrička republika, Namibija, Bocvana, Zambija. Lokacija: Gradska knjižnica
     
  • 12:00h, Đina Jakir (Kolajna  ljubavi) – “Upoznavanje kulture u Africi i na Balkanu kroz couchsurfing” – Spajanje načina putovanja, profesije i volontiranja. Lokacija: Gradska knjižnica
     
  • 17:30h, Krešimir Sučević-Međeral – “Do kraja svijeta – čvrsto na zemlji: izdvojene epizode” –  Kako sažeti putovanje života od 10 i pol mjeseci u 60 minuta. Lokacija: Trg Ivana Pavla II (Mala loža)
     
  • 18:30h, Nikola Horvat – „4300 km na Pacific Crest Trailu“ – 163 dana padova i uspona od Meksika do Kanade uzduž jedne od najatraktivnijih planinarskih staza na svijetu. Lokacija: Trg Ivana Pavla II (Mala loža)
     
  • 19:30h, Ashley Colburn – „Finding the wonder in the World“ – Two-time Emmy award-winning travel producer and host, Ashley Colburn created her dream job filming documentaries and traveling to more than 50 countries. Lokacija: Trg Ivana Pavla II (Mala loža)
     
  • 20:30h, Ivica Kostelić – „Operacija Grenland & ostala putovanja“ – Općenito o putovanjima i o polarnim iskustvima uz pitanja iz publike.Lokacija: Trg Ivana Pavla II  (Mala loža)
     
  • 22:00h, suradnja Tvrđave kulture Šibenik i Croatian Travel Festivala omogućila je da u sklopu festivala na pozornici sv. Mihovila nastupi grupa S.A.R.S.  Lokacija: Tvrđava Sv.Mihovila
     
  • 00:30h,  službeni festivalski after, Mash up by DJ Tomi, 2 gramofona, hrpa vinila i najveći plesni hitovi svih vremena.  Lokacija: klub Azimut

4.dan festivala – NEDJELJA 28.05.2017.
 

  • 11:00h, Matej Perkov – “Projekt Bijeli divovi Balkana” – Predavanje o zimskim usponima na najviše vrhove Balkana s ciljem promocije aktivnog turizma, apelom na očuvanje kulturno-povijesne baštine i prenošenje poruke mira i suradnje. Lokacija: klub Azimut
     
  • 12:00h, Saša Pjanić – „Praznici s Budhom“ – Kako sam proslavio pravoslavni Božić u Kambodži i ostale praznike koji nemaju veze s Budhom.  Lokacija: klub Azimut 
     
  • 13:00h, Marko Kovač”Milijun koraka do mora” – 35 minutni dokumentarni film o 30-dnevnom pješačenju od Zagreba do Splita preko 7 planina uz najdraže pivo! Lokacija: klub Azimut
     
  • 14:00h, u suradnji s Turističkom zajednicom grada Šibenika i Udrugom vodiča Mihovil, organizirali smo besplatno razgledavanje povijesnog djela Šibenika. Polazna točka: klub Azimut.
     
  • 17:00h, svečana dodjela „Nagrade Dijana Klarić”. Lokacija: Hrvatsko narodno kazalište 
     
  • 18:30h, Jasen Boko – ”Koliko je danas uopće sigurno putovati? Koje su “zemlje visokog rizika“ U koje se ne savjetuje putovanje i jesu li te države zaista nedostupne za putovanje? – Jasen Boko ovu će temu ilustrirati primjerima sa svojih putovanja u zemlje u kojima vlada (ili je tako bilo u vrijeme njegovog putovanja) “izvanredno stanje”, a ljudi ginu na ulicama, Afganistan i Egipat.Lokacija: klub Azimut.   
  • 19:30h, Vitomir Maričić – “Projekt End of the world”  – U potrazi za krajem svijeta, otišli smo na Novi Zeland. A do kraja svijeta i natrag, pronađe se podosta mora, zemalja, kilometara i još više priča. Lokacija: Trg Ivana Pavla II (Mala loža) 
  • 20:30h, Jurica Galić – “U zemlji Asteka i Maja” – 26 914 km (od toga na kopno otpada 5 350 km), 1 kontinent, 4 nacionalna parka ili rezervata, 4 muzeja ili znamenitosti, 6 saveznih država, 8 gradova, 11 majanskih ili astečkih građevina, 20 dana. Lokacija: klub Azimut

*U slučaju kiše predavanja predviđena na trgu Ivana Pavla II održat će se u klubu Azimut.