1 od 14 putnika iz Hrvatske se nikad ne osjeća potpuno opušteno na godišnjem odmoru


Pravi odmor ponekad počne malo kasnije nego što bismo očekivali, a istraživanja su otkrila da se trajanje prilagodbe razlikuje od osobe do osobe.

  • Samo 1 od 10 putnika globalnog istraživanja Booking.com-a (14%) ne može se tako jednostavno opustiti na godišnjem odmoru dok barem jednom ne prespava
  • 59% ispitanika iz Hrvatske smatra da se u prva 24 sata dolaska na destinaciju treba opuštati i resetirati
  • 1 od 14 putnika iz Hrvatske (7%) tvrdi da se nikada ne osjeća potpuno opušteno na godišnjem odmoru
  • Boking.com surađuje sa životnom trenericom i stručnjakinjom za sreću Sloan Sheridan-Williams kako bi pomogao putnicima da se brže isključe i u potpunosti opuste na godišnjem odmoru

Vrijeme kada se osjećamo potpuno opušteno i spremno za uživanje u godišnjem odmoru

Neovisno o tome hoćemo li na godišnjem odmoru provesti jednu noć, cijeli tjedan ili samo produženi vikend, svi želimo u potpunosti iskoristiti svoje vrijeme i uživati koliko god možemo. Međutim, često nas u tom naumu ometaju brige oko kuće, posla pa čak i samog boravka. Gotovo trećina (29%) ispitanika globalnog istraživanja priznaje da se brine o problemima do kojih dođe tijekom prvog dana godišnjeg odmora i smatra da im prva 24 sata godišnjeg odmora prolete (39%). Čak 70% ispitanika iz Hrvatske priznaje da osjećaju kako im prvih 24 sata dolaska na odmor prolazi u magli jer se ne mogu odmah isključiti iz svoje svakodnevice na poslu i kod kuće. To može značiti da se putnici ne uspijevaju uvijek u potpunosti isključiti i zaboraviti na brige koje im ne dozvoljavaju prepuštanje uživanju.

Booking.com, globalni lider u povezivanju putnika s najnevjerojatnijim smještajnim objektima na svijetu, proveo je istraživanje u kojem je sudjelovalo više od 18.000 osoba iz 25 zemalja diljem svijeta te ih je pitao kako se osjećaju dok su na godišnjem odmoru, a sve to kako bi ostalim putnicima ponudio savjete za jednostavniji prelazak u opušteno stanje na godišnjem odmoru.

Osjećaj godišnjeg odmora

Pravi odmor ponekad počne malo kasnije nego što bismo očekivali, a istraživanja su otkrila da se trajanje prilagodbe razlikuje od osobe do osobe. Ispitanici iz Hrvatske smatraju da utjecaj na osjećaj početka godišnjeg odmora imaju:

  • Osoba ili osobe koje putuju s njima (57%) jer mogu doprinijeti osjećaju opuštanja i bržoj prilagodbi
  • Vremenske prilike igraju ključnu ulogu. Više od polovice putnika (55%) kaže da lijepo vrijeme doprinosi osjećaju opuštanja i početka odmora
  • Veliki utjecaj na postizanje osjećaja godišnjeg odmora ima i konzumiranje lokalne hrane i pića (38%), ali i gostoljubivi i susretljivi mještani (38%)
  • Drugima u opuštanju pomaže smještaj u kojem se osjećaju kao doma (34%) ili smještaj koji premašuje očekivanja (34%)
  • Nažalost 1 od 14 putnika (7%) tvrdi da se nikada ne osjeća potpuno opušteno na godišnjem odmoru

Kada je riječ o ljubaznosti domaćina, čini se da to putnici iz brojnih zemalja smatraju vrlo važnim. Od 118 milijuna stvarnih recenzija gostiju Booking.com-a u kojima se spominje ljubaznost domaćina, putnici koji je najčešće spominju jesu Talijani, Britanci, Francuzi i Kinezi*.

Za putnike koji traže smještaj i toplu dobrodošlicu, top 5 smještajnih objekata diljem svijeta koji se prema ocjenama putnika Booking.com-a ističu po ljubaznosti domaćina uključuju**:

  • Elite Guest House, Mostar (Bosna i Hercegovina)
  • Hotorinite, Yamanakako (Japan)
  • Al Piazza Marina B&B, Palermo (Italija)
  • Villa Noctis, Ravenna (Italija)
  • Kazanskoye Podvorye Hostel, Kazan (Rusija)

Trikovi za lakše opuštanje na godišnjem odmoru

Četiri od 10 putnika (38%) smatra da su prva 24 sata najupečatljiviji dio godišnjeg odmora. S ciljem da se svi tako osjećaju i iskoriste svaki trenutak svog godišnjeg odmora, Booking.com se udružio sa životnom trenericom i stručnjakinjom za sreću Sloan Sheridan-Williams kako bi putnicima ponudio jednostavne i praktične savjete za što lakše uživanje u godišnjem odmoru.

  1. Nitko ne voli čekati u redovima, ali su oni sastavni dio gotovo svakog putovanja. Većinu putnika čine dešnjaci pa se zaputite do šaltera s lijeve strane ulaza. Ljudi obično biraju stranu koja odgovara ruci kojom pišu. Ubrzo ćete primijetiti da ste među prvima predali prtljagu ili prošli kroz sigurnosnu provjeru.
  2. Isključite svoje mobilne uređaje i usredotočite se na zemlju u kojoj se nalazite. Dozvolite svom mozgu da upozna novu okolinu. Čim spremite svoj mobilni uređaj, umirite se laganim prelaskom jednog ili dva prsta preko usana, čime ćete potaknuti tijelo na opuštanje i pomaže kod anksioznosti i nemira.
  3. Bez obzira na to borave li u apartmanu, hostelu, na brodu ili pak kućici na drvetu, mnogi se putnici osjećaju opuštenije ako ih smještaj podsjeća na dom. Stoga sa sobom ponesite omiljene predmete kao što su omiljena maskota, omiljeni večernji napitak, personalizirana šalica, vlastita jastučnica, nešto za čitanje prije spavanja ili fotografija obitelji.Sloan Sheridan-Williams, talentirana životna trenerica slavnih koja je radila s holivudskim glumcima i kraljevskim obiteljima kao i političarima i izvršnim direktorima komentira: “Prvi je dan odmora često najupečatljiviji pa je vrlo važno isključiti se iz svakodnevice i poslovnog stresa kako biste na najbolji mogući način iskoristili svoje putovanje i vratili se svježi. Bilo da ste na produženom vikendu ili na dvotjednom odmoru, mnogo je savjeta koji vam mogu pomoći da se opustite. Kad već ne možete kontrolirati vremenske prilike, možete svoje stanje uma. Stoga preuzmite kontrolu i naučite uključiti prekidač za opuštanje što prije.”